KRYSTEK Napisano 13 Czerwca 2011 Share Napisano 13 Czerwca 2011 Teraz to każdy mądry. A jaka była wcześniej kolejka chętnych, nawet po kilka arkuszy? Chętni byli na arkusz kalkomanii pokazany po wydrukowaniu, a nie tyko do MIGa-21. Chyba że się mylę Krystek. A cena na Allegro idzie di góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 13 Czerwca 2011 Share Napisano 13 Czerwca 2011 (edytowane) Ale chwileczkę, czy ja dowiedziałem się na forum od Cinka o koszcie takiej kalkomanii? raczej nie, pytałem na PW , od 24 maja nia mam odpowiedzi. Cinek podesłał tylko linka do tematu w "giełdzie" gdzie ceny też nie podał, ludzie! skoro coś robicie to napiszczie ile to będzie kosztować, i nie chodzi o to że coś sobie autor doliczył za wykonanaa pracę, nikt tego nie neguje. Rozpoczynając wątek powinien napisać kalki do Miga-21 tyle i tyle, do reszty czyli Mig-23 i cała reszta sprzętu taka kwota, a nie cisza w temacie i nikt nic nie wie. Teraz zdziwienie że drogo, bo jest dużo! Teraz uwagi typu, "kolejka była teraz wszyscy rezygnują" są nie na miejscu, kto kupi taki zestaw za 120 zł przepraszam 140 zł? chyba niewielu. Edytowane 13 Czerwca 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Czerwca 2011 Share Napisano 13 Czerwca 2011 Buhhahaha bez żartów Panowie, cena kosmos, dlatego kolega cinek milczy cały czas na PW odnośnie ceny arkusza. A wiesz ile kosztuje druk takich kalek? Pomyślałeś, że to nie jest wielkonakładowy (co w naszych warunkach i tak oznacza kilkaset egzemplarzy) a i tak wychodzi niewiele około 6zł za kalki na 1 model? Gdyby Cinek np. chciał sprzedać ten projekt do którejś z naszych firm produkujących kalki, to mielibyśmy ten akusz wydany w 6 wersjach, a cena łączna byłaby nie mniejsza, o ile w ogóle ktoś chciałby je wydrukować. P.S. A ja się o cenę dowiedziałem od Cinka na PW, kontakt mamy bardzo dobry, chociaż nie znam go osobiście, a pierwszy raz napisałem do niego właśnie z pytaniem o cenę kalek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 13 Czerwca 2011 Share Napisano 13 Czerwca 2011 Andzin domyślam się że wydruk kalkomani kosztuje sporo, ale Cinek przecież znał te koszty prawda? Wliczył swoją pracę i czas, więc powinien to wycenić i basta. Są chętni albo i nie, wydruk 100 ark. kosztuje tyle jeżeli jest mniej chętnych to cena wzrasta x - procent. Proste. Jak były robione kalki do Tu-154, to można było określić cenę i nie było takich niespodzianek. Nie wiem jakim byłbym fanem 21-nek ale cena jest mocno wygórowana, może Cinek powienen zacząć sprzedawać na forum, bo zaczynajac na alledrogo chyba sąduje rynek ile może wyciągnąć, to chyba zła droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Czerwca 2011 Share Napisano 13 Czerwca 2011 No ale on właśnie tak zrobił Nie mam pojęcia, dlaczego Ci nie odpowiedział, ale powtarzam, że zdecydowałem się na te kalki znając ich cenę od Cinka. Poza tym cena na allegro jest wyższa, niż ta, za którą sprzedaje na forum. Ja wiem, że 3 cyfry za kalki wali po oczach, ale mając taki zestaw to i tak niedużo - jak by nie patrzył, tuning kosztuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 13 Czerwca 2011 Share Napisano 13 Czerwca 2011 Teraz to każdy mądry. A jaka była wcześniej kolejka chętnych, nawet po kilka arkuszy? Mniej więcej taki jest koszt druku kalkomanii na indywidualne zamówienie. Ktoś tu faktycznie nie zna kosztów druku za zamówienie. W takiej cenie można zamówić kalkomanie o formancie A4 a nie połowę mniejszym. Niskonakładowe wydawnictwa zagraniczne nie mają takich cen. Też byłem zachwycony tym zestawem, ale po otrzymaniu danych o cenie szybko się wypisałem. Ten brak ceny był chyba w celach marketingowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 13 Czerwca 2011 Share Napisano 13 Czerwca 2011 Chyba lepiej by się sprzedały gdyby podzielić ten projekt na małe ''pakiety''. Ale w innych zestawach kalek nie pamiętam żebym wykorzystał 100% malowań jakie daje producent, kupuje kalki do np. MiG-21bis z HDL-a 18 zł) w którym jest 5-6 malowań a wykorzystuje 1 komplet oznaczeń. Reszta ląduje w archiwum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 13 Czerwca 2011 Share Napisano 13 Czerwca 2011 Jarekk w mf-zone ceny są takie same, na forach ludzie oferują ceny podobne. Jeśli znasz jakąś tańszą alternatywę to podziel się. Mówię serio, chętnie podrukowałbym sobie za taniej, bo mam parę projektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 13 Czerwca 2011 Share Napisano 13 Czerwca 2011 Nie będę się wdawał w dyskusję, bo nie ma sensu. Chieciliście wystawiłem, są chętni więc niech licytują. Na forum znalazło się kilku chętnych, dzisiaj wysłałem do nich przesyłki, a wracając z poczty dowiedziałem się, że urodziła mi się córeczka P.S. Nikomu nie bronię usiąść przy Corelu i podziałać - przecież to śmiesznie proste Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 13 Czerwca 2011 Share Napisano 13 Czerwca 2011 Jarekk w mf-zone ceny są takie same, na forach ludzie oferują ceny podobne. Ze strony mf-zone.pl: Wydruk arkusza 200mm/265mm na papierze przezroczystym bez względu na ilość kolorów 150 zł! Arkusz do Miga jest dwa razy mniejszy! 120 zł x 2 = 240 zł, przy koszcie wydruku 150 zł. Gratuluję marży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek65 Napisano 13 Czerwca 2011 Share Napisano 13 Czerwca 2011 ..... a wracając z poczty dowiedziałem się, że urodziła mi się córeczka .... Pozdrawiam GRATULACJE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 13 Czerwca 2011 Share Napisano 13 Czerwca 2011 Gratulacje! Niestety po mimo, że jestem wielkim fanem Ołówków to zgromadziłem już u siebie taki zapas kalkomanii do MiG-21 który wystarcza na naprawdę pokaźną kolekcję. Z twojego zestawu wykorzystałbym co najwyżej znaczek remontowy, parę cyfr i orła z pierwszej eskadry 32.PLRT a to stanowczo za mało aby płacić za cały zestaw. Wracając do tematu MiGa-23, jak zrobisz jakiś zestawik dla szkolno-bojowych Floggerów to całkiem możliwe, że się skusze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juras Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 UUUUUUUUUUUUU ja też rezygnuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 Finał był do przewidzenia... Najlepiej jakby Cinek zrobił wydruki, porozcinał co kto sobie życzy i powysyłał... Panowie, trochę powagi... Nie wiem skąd te żale i pretensje, nie przypominam sobie by Cinek wymagał zapisów na listę, albo zbierał przedpłaty, a potem kazał kupować coś co jest droższe niz obiecał... Sami założyliscie listę i sami się z niej wypisaliście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 Panowie, a ja mam taką prośbę do moderatorów. Czy można by ten bazarek z kalkami przenieść do osobnego tematu? Cinek zrobił kawał dobrej roboty z tym arkuszem, RV Resin z MiGiem-23, ale to chyba jedyne co łączy te dwa wątki. Proszę nie zrozumieć mnie źle, ale strzela mnie to i tamto jak otwierając powiadomienie na mailu o temacie "Robi się nowy MiG-23 w 1:72" widzę odpowiedzi typu "ja też", albo "ja nie" i to jeszcze bez związku z Floggerem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 Ilu z nas kupiło kalki Techmodu do Jaszcząbia ? no ilu ? A ilu ma model ? Teraz wiecie dlaczego nasi producenci leja ciepłym sikiem ,,na potrzeby modelarzy budujacych repliki samolotów uzywanych w Polsce,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 Ja kupiłem kalki do jastrzębia i nawet mam model( na razie w pudełku). Ale ile jest takich jak ja to trudno oszacować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 Ilu z nas kupiło kalki Techmodu do Jaszcząbia ? no ilu ? Myślę, że dla wiekszości okazały się za drogie, nie te numery, nie ten odcień szarego itd... itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 Marcin gratuluję córeczki niech się zdrowo chowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 Ilu z nas kupiło kalki Techmodu do Jaszcząbia ? no ilu ? A ilu ma model ? Teraz wiecie dlaczego nasi producenci leja ciepłym sikiem ,,na potrzeby modelarzy budujacych repliki samolotów uzywanych w Polsce,, Sorry em ale Techmod lekko przespał Jaszczompa. Mogli wydać w czasie gdy robiło to Dwóch Bobów. Woleli poczekać aż do pierwszych malowań okolicznościowych to się doczekali. W momencie jak ukazał się model Jaszczompa Akademii w 1/72 to go kupiłem i na tamten moment jedynymi sensownymi kalkami był TwoBobsy. Techmod był wtedy głęboko w lesie. Oczywiście od strony merytorycznej kalki amerykańskie pewne błędy mają ale wiadomo błędów nie popełnia ten... Jeszcze raz mogę zaapelować do Cinka o kolejne może mniejsze zestawy tak by cena była bardziej strawna dla większości. W pierwszej kolejności proszę o Floggery. No chyba, że Techmod się obudzi i wyda zestaw anonsowany w Polskich Skrzydłach. P.S. Na obecny zestaw się nie zapisywałem więc nie mam się z czego wycofywać. Skoro wiem już ile zestaw kosztuje, co zawiera oraz co mam w swoim magazynie to najzwyczajniej MI jego zakup się nie opłaca. Nie znaczy to, że uważam go za kiepski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 Czy te kalki są do wycinania, czy każdy element ściąga się osobno po namoczeniu w wodzie, tak jak normalne kalkomanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 Techmod lekko przespał Jaszczompa. ... Piotrek,śmiało możemy wygrywać słodkie żale na fujarce. Rynek ,jego płytkość w Polsce ,stanowi o tym że, wszyscy wydadzą 143 raz kalki do Me ,Fw czy innego wytworu mysli niemieckiej ,niz do ,,naszych samolotów,, .Zresztą pisałem o polskim rynku ,w kontekście zapowiedzi Polskich Skrzydeł z Mi-14 autorstwa Mariusza . Chyba sie Marcin nie obrazi ,jeśli napisze ze ,,wzionem,, 2 sztuki tych kalkomani /w tym dla kolegi / . Z duzej grupy modelarzy u mnie, jak przyszło do konkretów akces zgłosił tylko ON !!! BYło równiez kilka zapytań o skale 1-48 i właśnie takie narzekania a ,dlaczego tylko do 21 ,czemu w takim kroju te cyfry . Jak to w Polsce ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 Ilu z nas kupiło kalki Techmodu do Jaszcząbia ? no ilu ? A ilu ma model ? Teraz wiecie dlaczego nasi producenci leja ciepłym sikiem ,,na potrzeby modelarzy budujacych repliki samolotów uzywanych w Polsce,, Chociażby ja, a co? źle zrobiłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 I jakie wnioski z tego wyciągniesz? Ano takie jak poprzednio , nikt nie bedzie drukował kalkomani dla kilku entuzjastów w kraju . Techmod zwlekał z wydaniem swoich kalek, bo pewnie chciał zamieścić jakieś ciekawe malowania. Dużego wyboru nie miał, ale z zadania wywiązał się najlepiej z wymienionych wyżej firm. Moje modele (przynajmniej po jednym F-16C i D) będą miały kalki Techmodu. Jeszcze nie wiem, co zrobię z pozostałymi... No pewnie, zwlekali 5 lat ,bo chcieli swietowac okragłą 5 rocznice .RAV troche Cie poniosło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 Ja zastosowałem taktykę Techmodu . Na razie posiadam plastiki jednego D i C od hasy, blachy, maski. Wyczekałem na kalki teraz i pewnie jeszcze dokupię zbiorniki konforemne i jak Rav, może jeden plastik revella. I jakiś tryptyk w przyszłym roku zrobię.Może do tego czasu Techmod wypuści "tygrysa". Albo pojawi się nowe malowanie.Zobaczymy, mi się nigdzie nie spieszy. I też zapytam: jaki wniosek? Napewno to nie jest dla kilku entuzjastów bo kaleczki już są dostępne w Aviationmegastore. Ale co do kalek Cifka to trochę cena zaporowa. Chciałem nabyć ale tą pierwszą wersję "rozszerzoną" no ale 120 za "okrojoną" to już nie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi