Mariusz 72 Napisano 22 Listopada 2010 Share Napisano 22 Listopada 2010 Kleine Panzerbefehlswagen IA czyli: T-1KLA firmy MB, 1/35 + elementy fototrawione ABER (do pzkf. IA) + gąsienice, koła TRISTAR + różne śmieci... Cześć Po dość długim okresie leżakowania pora skończyć ten modelik. To już 3 demolka. Poprawiłem elementy możliwe do zmienienia rozsądnym nakładem pracy. Zapraszam do oglądania. Jeśli to kogoś zaciekawi to tu jest historia choroby: http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=10459&start=0 W następnym odcinku wymiana tylnej części modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 22 Listopada 2010 Share Napisano 22 Listopada 2010 Kolejny model i Twój warsztat i kolejne takie detalowanie modelu. Robi wrażenie to co już zrobione. Oczywiście będę chętnie zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 22 Listopada 2010 Autor Share Napisano 22 Listopada 2010 Cześć. Cieszę się, że się podoba :-) Teraz to co mnie odrzuciło na 2 lata. Przeróbka błotików oraz ich oparcie na kadłubie. Okazało się, że po przedłużeniu o 2-3 mm wszystko zaczęło pasować. No może poza samym błotnikiem który Aber wykonał z błędem... ale po wklejeniu małego kawałka plastiku zagrało. No i na koniec lampeczka. Typ wczesny (jak i cały pojazd). Zrobiłem o zera z różnych pozostałości. Widok ogólny: Dobra to maluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 22 Listopada 2010 Share Napisano 22 Listopada 2010 No to maluj bo się nie mogę doczekać efektu końcowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 22 Listopada 2010 Share Napisano 22 Listopada 2010 No całość tak poskładana wygląda wyśmienicie. Robi duże wrażenie. Też czekam na malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 23 Listopada 2010 Share Napisano 23 Listopada 2010 Rany koguta, szczęka opada! Brakuje tylko aby jeździł i strzelał !! Gratulacje, czekam na make-up. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TANKISTA87 Napisano 23 Listopada 2010 Share Napisano 23 Listopada 2010 robi wrazenie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 23 Listopada 2010 Share Napisano 23 Listopada 2010 wszelkie srubki, sprężynki itp, super dokładność. Mały minusik - za duże spawy (masywne) - ale ja też osobiście mam z tym problem. Małe cieżko wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 23 Listopada 2010 Share Napisano 23 Listopada 2010 Mariusz, znów przesadzasz :P Muszę się wreszcie do Ciebie wybrać, zobaczyć te cuda wszystkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 23 Listopada 2010 Autor Share Napisano 23 Listopada 2010 ... Mały minusik - za duże spawy (masywne) - ale ja też osobiście mam z tym problem. Małe cieżko wykonać. Nie są tkie tragiczne. Nie bedę ich szczegónie podkreślał to powinno wyjść ok. Model zacząłem dłubać w 2004 roku jako początkujący więc trudno było to już wyprowadzić. Warto zobaczyć : http://img.photobucket.com/albums/v62/Uechtie/T-1KLAfotd.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 23 Listopada 2010 Share Napisano 23 Listopada 2010 jak dla mnie to szczęka opada. super się prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 24 Listopada 2010 Share Napisano 24 Listopada 2010 Odnosnie spawów, to ja mam takie porównanie, bo widziałem ten pojazd na żywo. Sa delikatne nie zauważalne. Ale po malowaniu może będzie lepiej. Można je nieco szlifnąć, wygładzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 24 Listopada 2010 Share Napisano 24 Listopada 2010 Rany boskie! Tyle szczegółów, że chyba nawet sam producent Krupp nie wiedział o ich istnieniu w oryginalnym pojeździe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 30 Listopada 2010 Autor Share Napisano 30 Listopada 2010 Cześć. Thx za pozytywy. Krytykę też przyjmę. Jakoś nie mogłem zabrać się za malowanie więc wymyśliłem, że podczepię lawetę od FLAK 30. Użyłem cześci z modelu AFV (przepak TRISTAR). Okazało się, że jakość jest marna w porównaniu z Dragonem więc pracy miałem więcej. Nie ustrzegłem się kilku drobnych błędów ale ogólnie jest chyba nieźle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 Bardzo ładny model, też składam MasterBoxa więc podpatrzę co nieco :] Jedyne do czego mogę się przyczepić, to podwozie. Wygląda na dość mocno zwichrowane, koła, czy też całe wózki wydają się nie leżeć w tej samej płaszczyźnie. Może można coś z tym jeszcze zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 7 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2010 Dziękuję. Jedyne co można zrobić z wózkami MB to wymienić na innej firmy. Po sklejeniu powinno być nieco lepiej. Jeśli zaczniesz kleić to sam zobaczysz. Radzę sprzedaj ten model i kup Pz. IA Dragona lub Tristara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 hehe za późno, model już rozgrzebany Moje boje: http://modelwork.pl/viewtopic.php?p=374347#374347 Możesz powiedzieć jaki zestaw abera zastosowałeś w tym modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 7 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2010 Ok ale to co budujesz to "zwykły " panzer IA. Mój to befelswagen (wersja dowódcza). Użyłem standardowego zestawu Abera do pz. IA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 13 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2010 Cześć. Malowanie czeka. Zrobiłem jeszcze 2 fotki całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 13 Grudnia 2010 Share Napisano 13 Grudnia 2010 Mariusz 72. O ile mnei wzrok nie myli robisz wiele szczegółów ze "skreczu". Mam zatem pytanie: skąd bierzesz części ( w szczególności te metalowe). No i skąd ta szczegółowość. Powiedz Ty nam lepiej: jakie masz powiązania z Krupami, Porschami i innymi producentami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 13 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2010 Jeśli masz na myśli przyczepkę to większość części pochodzi z "pudełeczka na różne różności" czyli głównie druciki, pudełko po serku, blaszki z puszek po piwie...etc. Te złociste pochodzą z zestawu Griffion. Można to kupić za niecałe 20 pln na Allegro + jekieś resztki z innych modeli. Tak więc nie mam koneksji, a moje modele są raczej niskobudżetowe. Podobnie pojazd. Użyłem tylko zestawu podstawowego Aber. Natomiast detale wyszukuję w necie. Trzeba tylko dobrze poszukać i pomyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 13 Grudnia 2010 Share Napisano 13 Grudnia 2010 Nie mogę w czeluściach tematu znaleźć informacji w jakim malowaniu (okres) chcesz go zrobić. Nie ma żadnego zdjęcia potwierdzającego, że pojazdy te w 39 roku brały udział w wojnie. Może w szkolnictwie w tym czasie jeszcze były. Na 100% brały udział w wojnie w Hiszpanii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 13 Grudnia 2010 Share Napisano 13 Grudnia 2010 Jarku! Odpowiedź masz w temacie. W malowaniu jedynym właściwym panzegrau ( chyba). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 13 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2010 Tak na serio to też wątpię żeby występował jeszcze w 1939 r. ale nie ma żadnych dowodów które temu zaprzeczają więc panzergrau. Od 1935 r. nie wyparowały chyba tak nagle? Rzekomo kilkanaście sztuk to jednak niewiele Pomaluję chyba tak jak MB proponuje. Wygląda dość przekonująco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 13 Grudnia 2010 Share Napisano 13 Grudnia 2010 "Panzergrau" jest oczywiste. Pytanie dotyczyło białych"Balkenkreuz". Spotkałem się ze stwierdzeniem, że większość ich pojechała do Hiszpanii i już nie wróciła. W Niemczech pozostały pojedyncze testowe (szkolne?). Może jednak Legion Condor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi