PKD4GA Napisano 27 Grudnia 2010 Share Napisano 27 Grudnia 2010 Chinska wersja mysliwca 5 generacji, blisko coraz blizej. Szybko doganiaja czolowke. Foty za sinodefence.com Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 27 Grudnia 2010 Share Napisano 27 Grudnia 2010 A od kiedy chińczycy mają czerwona gwiazdę na samolotach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 27 Grudnia 2010 Share Napisano 27 Grudnia 2010 dziob od f-22 ogon od t-50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 27 Grudnia 2010 Share Napisano 27 Grudnia 2010 A od kiedy chińczycy mają czerwona gwiazdę na samolotach?Od zawsze , tyle że z żółtą obwódką i swoimi znaczkami wpisanymi w tą gwiazdę . Uploaded with ImageShack.us Nie wiem czy to jest to samo , ale z opisami byłbym ostrożny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 27 Grudnia 2010 Share Napisano 27 Grudnia 2010 zobaczymy czy będzie tak samo dobry, czy tylko tańszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 27 Grudnia 2010 Share Napisano 27 Grudnia 2010 A od kiedy chińczycy mają czerwona gwiazdę na samolotach? od ok 1949r? (powstanie ChRL, w '50 podpisanie 30-letniego układu z ZSRR o przyjaźni pomocy i takie tam... wcześniej było bodajże białe słonko w granatowym kole, takie jak nie raz widać na Curtissach P-40) żółta obwódka ! choć faktycznie - zwykle gwiazda występuje z poziomymi belkami po bokach, Rosjanie mają białą. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 27 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2010 Nom wlasnie kwestia oznaczen jest intensywanie dyskutowana na zagranicznych forach. Rozwiazania zagadki padaja nastepujace: - PLAAF wprowadza nowy typ oznaczen. Poniewaz Rosja rezygnuje z czerwonej gwiazdy w dotychczasowej formie, PLA nie widzi potrzeby stosowania przez lotnictwo "belki". - to makieta na ktorej namalowano oznaczenia w wersji ladowej, lub generalnie - takie jakie sa uzywane przez wszystkie rodzaje wojsk (np. na czolgach itp.) - czyli czerwona gwiazda z zolta obwodka i zoltym "znaczkiem" w srodku gwiazdy. - calosc powstala w PS, a czlowiek ktory wyprodukowal obrazki nie mial pojecia jak wygladaja znaki PLAAF. Troche dodatkowych fotek Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 27 Grudnia 2010 Share Napisano 27 Grudnia 2010 zdjecie samolotu zza drzew wskazuje na to ze chinczycy nie staraja sie za wszelka cene ukryc swoje tajemnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 27 Grudnia 2010 Share Napisano 27 Grudnia 2010 A są gdzieś zdjęcia tego tworu w powietrzu? Albo choć z pracującymi silnikami, lub choćby z człowiekiem w kabinie? Kto jak kto, ale chińczycy znani są z tego, że lubią puszczać w świat informacje o niewiadomo czym. Z zachwytem na temat tego, jak dla mnie póki co domniemanego, samolotu 5 generacji ja bym się jeszcze wstrzymał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 - calosc powstala w PS, a czlowiek ktory wyprodukowal obrazki nie mial pojecia jak wygladaja znaki PLAAF. I z dużą dawką prawdopodobieństwa możemy trzymać się tej wersji. Ot, chińska odpowiedź propagandowa na rosyjskiego PAK-FA. Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby od budowy licencyjnych Su-27 i budowanego z Izraelczykami J-10 przeskoczyli do technologi stealth i wysoko manewrowych myśliwców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Nie wiem czy mamy w to wierzyć , albo nie .Jak zwykle za mało informacji , albo Chińczycy "podsuwają " co nieco z premedytacją .Ale nie zpominajcie Panowie , że jeszcze 50 lat temu Ten Naród wytapiał żelazo w dymarkach. I mimo wszystko do czegoś przez te lata doszli , a czego dokonali Nasi konstruktorzy i przemysł lotniczy ? Trochę samokrytyki Panowie nie zaskodzi .A to w kwestii znaków , jakby rzeczywiście ta gwiazda była w tym wszystkim najważniejsza . Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 ...a czego dokonali Nasi konstruktorzy i przemysł lotniczy ? Trochę samokrytyki Panowie nie zaskodzi... Temat wałkowany nie raz, ale nie o to nie o to ;) Co do zdjęć, które Pan pokazał - co za różnica, jak się profiluje arkusze duralu, skoro technologia ciągle ta sama, co i 60 lat temu? Chińczycy co rusz robią mnóstwo zamieszania wokół swoich konstrukcj tylko po to, zeby tuszować, ze wewnątrz to ciągle to samo. Wyposażenie, które montują na J-10 to i tak licencyjna produkcja rosyjska (Su-27) i to bynajmniej nie hi-tec, bo rosjanie najzwyczajniej w świecie boją się mieć silnego (nieobliczalnego) sąsiada pod bokiem. A kto jak kto, ale rosjanie wiedzą najlepiej, co to znaczy komuna u władzy... Co do J-XX - póki nie będzie zdjęć z lotów (a zakładam, że nie będzie) nie ma co się zachwycać skokiem technologicznym u chińczyków. Cytując klasyka: "ot, zobaczyła żaba, że konia kują i sama łapę nadstawiła" ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 28 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2010 Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby od budowy licencyjnych Su-27 i budowanego z Izraelczykami J-10 przeskoczyli do technologi stealth i wysoko manewrowych myśliwców. - czy to na zdjeciu jest wysoko manewrowe (?) - patrzac na rozmiary i rozpatrujac kwestie napedu to smiem watpic. Pojawila sie teoria ze to cos ma byc prototypem samolotu uderzeniowego, a nie mysliwca. Poniewaz Chiny bez entuzjazmu podchodza do programu PAK FA, a po podpisaniu przez Rosjan z lokalnym rywalem Chin (czyli Hindusami), porozumienia dotyczacego finansowania rozwoju konstrukcji, transferu technologii itp., jasne sie stalo, ze Pekin bedzie sam budowal nowy mysliwiec. Budowac musza bo: - Rosjanie beda mieli PAK FA, - Hindusi przeksztalca PAK FA w PMF, - Japonczycy odgrazaja sie ze jezeli nie dostana mozliwosci kupienia F-22, to projekt budowy ShinShin'a nie zakonczy sie na wykonaniu pelnowymiarowej makiety, - no i USAF juz lata na Raptorach. W temacie technologii budowy platowca to tu raczej jestem spokojny. Chinska kopia Su-27SK, czyli J-11B miala platowiec z wiekszym udzialem kompozytow niz produkt licencyjny. Glowny problem, podobnie jak w przypadku samolotu rosyjskiego, stanowic beda silniki o wymaganych dla 5 generacji mysliwca parametrach. Ciekawe jest zagadnienie "chinskiego hoaxu" i teza o permanentnej checi wprowadzania wszystkich w blad. Szukalem w pamieci jakiegos przykladu potwierdzajacego te teze, ale bez skutku. Moze mi przypomnicie? Bardziej mam wrazenie ze zachodni autorzy (w tej grupie rowniez polscy) lykaja "kaczki" pojawiajace sie na chinskich forach, a gdy wszyscy juz wiedza ze popularyzowali hipotezy/obrazki generowane przez nastoletnich (z calym szacunkiem dla nastolatkow), internetowych pasjonatow, trudno sie dziennikarzom do tego przyznac. O wiele latwiej obarczyc wina wszechpotezne tajne sluzby, ktore za cel stawiaja sobie zamieszczanie dezinformacji w skrajnie powaznych i wiarygodnych periodykach. Jak wiadomo, oszukiwanie milosnikow lotnictwa w Europie czy Ameryce Pln. jest glownym zajeciem chinskich sluzb. Jezeli dodac bariere jezykowa i kulturowa (ktora wbrew pozora jest istotna) to przeplyw informacji przypomina bardziej zabawe w gluchy telefon. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 z tej samej strony co wcześniejsze nowinki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Chyba zadziałała cenzura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 29 Grudnia 2010 Share Napisano 29 Grudnia 2010 Chyba zadziałała cenzura raczej problemy z linkowaniem, ale już się poprawiam a deser na koniec... Miały być zdjęcia w locie? Są zdjęcia w locie! A zmieniając trochę temat, to proponuję obejrzenie: (niestety tylko po angielsku). Krótkie podsumowanie pierwszego chińskiego wyjścia w kosmos. Daje do myślenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 29 Grudnia 2010 Share Napisano 29 Grudnia 2010 a deser na koniec... [/img] O! Hind po liftingu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 29 Grudnia 2010 Share Napisano 29 Grudnia 2010 Nie powiem, lifting bardzo ładny Ciekawe jaka to klinika kosmetyczna W sumie to nawet zmienił płeć, bo stracił wirnik ogonowy Przez te techniki komputerowe, to człowiek już nie wie co jest prawdą, a co zmyłką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 29 Grudnia 2010 Share Napisano 29 Grudnia 2010 Przez te techniki komputerowe, to człowiek już nie wie co jest prawdą, a co zmyłką... I niech to motto przyświeca temu wątkowi do momentu oficjalnego ujawnienia samolotu, lub zamknięcia przez moderatorów PS. Ja chyba obstawiam jakąś makietę zbudowaną dla celów reklamowych/ filmowych/ wizyt gospodarczych naczelnika partii/ innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 29 Grudnia 2010 Share Napisano 29 Grudnia 2010 Nie wiem , może się nie znam ale jak dla mnie to to wygląda jak próby kołowania lub dobieg po starcie: http://img9.itiexue.net/1230/12303117.jpg Nieważne czy to prawdziwy samolot czy makieta , jeśli słyszy mnie ktoś ze Zvezdy lub Trumpetera to ja chcę model. Najlepiej 1:48 PS: Czy mógłbym prosić o link do większej ilości zdjęć tego Hinda po liftingu (jeśli oczywiście są )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 30 Grudnia 2010 Share Napisano 30 Grudnia 2010 Obawiam się, że z jakiegoś powodu nie można podlinkować zdjęć z www.tiexue.net musisz spróbować zapisać je na innym serwerze i dopiero wtedy linkować. Z fotek Hinda była tam jeszcze jedna - od przodu. Całość wyglądała na fragment jakiegoś filmu. Niestety nie mogę odnaleźć gdzie dokładnie znajdował się wątek więc pozostaje Ci jedynie klikać na chybił - trafił po calym serwisie w nadziei odnalezienia wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 30 Grudnia 2010 Share Napisano 30 Grudnia 2010 (edytowane) Obawiam się, że z jakiegoś powodu nie można podlinkować zdjęć z www.tiexue.net musisz spróbować zapisać je na innym serwerze i dopiero wtedy linkować. Z fotek Hinda była tam jeszcze jedna - od przodu. Całość wyglądała na fragment jakiegoś filmu. Niestety nie mogę odnaleźć gdzie dokładnie znajdował się wątek więc pozostaje Ci jedynie klikać na chybił - trafił po calym serwisie w nadziei odnalezienia wątku autopoprawka: http://bbs.tiexue.net/post_4749724_1.html A kiepskie tłumaczenie tej stronki mówi, że: "The Russian first 3D big piece "Dark World" in the preview appears a new science fiction attack helicopter, this machine fused the Miri Designing bureau rice - 24 and the Kamov designing bureau card - 50 helicopter merits, being possible be called is two type perfect marriages. " Słowem - kadry z filmu "Dark World" produkcji rosyjskiej. http://www.cinemagia.ro/trailer/dark-world-3d-5399/ Edytowane 30 Grudnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 30 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2010 (edytowane) Smiga juz na pasie... bedzie jednak latal. Mare_K - w linku ktory wstawiles, czlowiek wrzucajacy fotki napisal ze to s-f 3D. Pozdr. Pawel Edytowane 30 Grudnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 30 Grudnia 2010 Share Napisano 30 Grudnia 2010 Mare_K - w linku ktory wstawiles, czlowiek wrzucajacy fotki napisal ze to s-f 3D. Zauważyłem i już poprawiłem poprzedniego posta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 30 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2010 LOL Zoom na pokrywe podwozia: Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi