sokol Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 W dniu dzisiejszym dotarł do mnie długo oczekiwany model samobieżnej haubicoarmaty 152mm DANA wz.77. Model w skali 1:35 został wyprodukowany przez firmę Hobby Boss (nr katalogowy 85501). W dużym pudełku znajdujemy spory zestaw elementów: trzynastu ramek wtryskowych wykonanych z brązowego tworzywa (wygląda na tworzywo dobrej jakości, które powinno się łatwo obrabiać), sześciu elementów kadłuba i wieży (wykonane z tego samego tworzywa), jedną dużą i dwie małe blaszki z elementami fototrawionymi (producent oprócz zapakowania tych elementów w woreczki pokrył blaszki obustronnie folią - tym miejscu należy podkreślić, że model jest doskonale zapakowany, możliwość uszkodzenia elementów w ramkach jest minimalna), ramki wtryskowej z przezroczystego tworzywa, dwie szyby ze sztywnej folii, 200 mm linki miedzianej, dwie sprężyny oraz 8 gumowych opon. Oczywiście jest jeszcze arkusz kalkomanii, instrukcja montażu i malowania. Elementy wtryskowe są wykonane bez nadlewek, a ślady po wypychaczach są delikatne i znajdują się w miejscach, które raczej nie będą widoczne w gotowym modelu. Jedna z ramek zawiera wielkokalibrowy karabin maszynowym DSzK - choć w stanowi nominalne uzbrojenie DAN, to na egzemplarzach używanych w Wojsku Polskim, nie widziałem aby był montowany. Przyda się więc do innych modeli. Producent przewidział w modelu opony gumowe. Ma to swoje wady i zalety. Osobiście wolałbym koła wtryskowe, ale może któryś z producentów żywicznych dodatków pokusi się o ich wykonanie.Tak jak wspominałem, w zestawie znajdujemy sporo elementów fototrawionych. Jakość ich wykonania nie budzi zastrzeżeń i ich użycie pozwolić wykonać atrakcyjny model. W tym miejscu należy podkreślić bogate zdetalowanie repliki. Producent przewidział silnik, spory zestaw przyrządów w kabinie załogi oraz możliwość wykonania ruchomej lufy. Instrukcja to spora, licząca 32 strony książeczka. Rysunkowe schematy montażu są czytelne i myślę, że nie powinny sprawiać problemów przy montażu. Na osobnej kredowej kartce formatu A4 przedstawiono kolorowe schematy malowania. Jest ich cztery, ale producent zapomniał je podpisać. Według mnie, możliwe jest wykonanie malowania polskiego (kamuflaż czterokolorowy, z zestawem tablic rejestracyjnych ale bez szachownic) oraz malowania czeskiego i słowackiego. Producent podaje jako podstawowy zestaw farb firmy MR.Hobby, choć również podano odpowiedniki dla farb fimy Vallejo, Model Master, Tamiya i Humbrol. Jakie są pierwsze wrażenia? Jak najbardziej pozytywne - model dobrze wykonany, który nie powinien stwarzać trudności, wzbogacony dodatkowymi elementami. Poza tym bardzo ciekawy i dający możliwość uzupełnienia kolekcji współczesnych polskich pojazdów bojowych. Cena w granicach 180 zł jest jak najbardziej rozsądną za tej klasy model. W każdym razie ja go polecam >> Zdjęcia << Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Dzięki że się podzieliłeś wrażeniami. Już teraz DANE kupię bez wahania, niech tylko ktoś zrobi kalki do LADY GAGI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek 23 Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Kup se 4 od razu. 180zł ? To jest warte tyle co inne modele HB czyli 70-90zł Nie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Kupie sobie jedną póki co... Ale dzięki za drogocenną uwagę kolego. Cena dość wysoka, ale do przełknięcia. Szkoda tylko że nie dają metalowej lufy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 13 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2011 Kup se 4 od razu. 180zł ? To jest warte tyle co inne modele HB czyli 70-90zł Nie więcej. Kolego, miałeś ten model w rękach? Chyba nie... Ja go wczoraj obejrzałem dokładnie i podtrzymuje swoje zdanie - model warto kupić. Jak dla kogoś kto interesuje się współczesnym sprzętem pancernym Wojska Polskiego to pozycja obowiązkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 13 Stycznia 2011 Share Napisano 13 Stycznia 2011 Sokol Twoja rekomendacja mi wystarczy Ostatecznie się przekonałem, że trzeba ten modelik kupić i złożyć. Chociaż nieco od odbiega od mojego dotychczasowego wahlarza zainteresowań. Dzięki za opinię ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 13 Stycznia 2011 Share Napisano 13 Stycznia 2011 Model poza moim zakresem zainteresowań, ale to mnie zaintrygowało: 180zł ? To jest warte tyle co inne modele HB czyli 70-90zł Nie więcej. Kolego Tomek23 - czy możesz rozwinąć swoją myśl? Dlaczego - znając chyba mniej więcej ceny modeli na rynku - sądzisz, że nowy, duży, bardzo dobrze zdetalowany model z blaszkami miałby kosztować nie więcej niż 90 zł Chociaż sądząc po tej części Twojej wypowiedzi: Kup se 4 od razu. to raczej ciężko będzie oczekiwać od Ciebie sensownej odpowiedzi na moje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 13 Stycznia 2011 Share Napisano 13 Stycznia 2011 niech tylko ktoś zrobi kalki do LADY GAGI Wczoraj ukończyliśmy ze znajomym projekt, początkowo miało być tylko kilka dla mnie, ale ostatecznie będzie więcej, koło 40 kompletów. Wydrukuje nam to AVI Print z Czech, przy okazji zamówienia szefa. Są oznaczenia na większość krajowych Dan, no i te dwie słynne z Afganistanu. W swoim czasie będzie do kupienia na forum. Jedna z ramek zawiera wielkokalibrowy karabin maszynowym DSzK - choć w stanowi nominalne uzbrojenie DAN, to na egzemplarzach używanych w Wojsku Polskim, nie widziałem aby był montowany. Ja widziałem na jednym ze zdjęć jak jedna stacjonująca w Afganistanie miała doczepiony, zakryty plandeką, Gaga dokładnie. Ale tylko na jednym zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 13 Stycznia 2011 Share Napisano 13 Stycznia 2011 Widzę stroju, że jednak udało się zrobić kalki "na bogato" Plus za tablice do własnego układania numerów i drugi za priorytety bez kolorów Jedna z ramek zawiera wielkokalibrowy karabin maszynowym DSzK - choć w stanowi nominalne uzbrojenie DAN, to na egzemplarzach używanych w Wojsku Polskim, nie widziałem aby był montowany. W numerze specjalnym Nowej Techniki Wojskowej - 8 (2010/2) "Wojska Lądowe RP" - jest krajowe zdjęcie Dany z DSzK - jestem tego pewien na 99,9%. Okładka tego numeru: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 13 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2011 Podczas pobytu w Żaganiu i podczas święta Wojsk Lądowych w Koszalinie w 2010 DSzK nie były montowane. Robiąc Danę na pewno będę się wzorował, na którymś z tych egzemplarzy: http://www.sokol.slupsk.pl/defilada2010/pages/image/imagepage28.html http://www.sokol.slupsk.pl/defilada2010/pages/image/imagepage29.html http://www.sokol.slupsk.pl/defilada2010/pages/thumbnail/thumbnailpage11.html http://www.sokol.slupsk.pl/defilada2010/pages/thumbnail/thumbnailpage10.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 13 Stycznia 2011 Share Napisano 13 Stycznia 2011 Stroju .Czy nie dałoby się załapać na dwie kalkomanie do Zgierza - dla mnie i dla Kamila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tales79 Napisano 13 Stycznia 2011 Share Napisano 13 Stycznia 2011 Kiedy jakiś warsztat będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 13 Stycznia 2011 Share Napisano 13 Stycznia 2011 Znając Sokoła myślę, że niedługo i to "z pieśnią na ustach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 13 Stycznia 2011 Share Napisano 13 Stycznia 2011 Hej ! Ja od marca mogę zapewnić zdjęcia dwóch afgańśkich Dan prosto z linii... Wnętrze itp jak kto chce Jeśli ktoś będzie zainteresowany proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 13 Stycznia 2011 Share Napisano 13 Stycznia 2011 W numerze specjalnym Nowej Techniki Wojskowej - 8 (2010/2) "Wojska Lądowe RP" - jest krajowe zdjęcie Dany z DSzK - jestem tego pewien na 99,9%. Okładka tego numeru: zgadza się, dorzucam ten 0,1 % - Dany z 12 Bryg. Zmech., 1 Mazurskiej Bryg. Art. oraz 23 Śląskiej Bryg. Art., które widnieją na zdjęciach w tym zeszycie mają DSzk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 13 Stycznia 2011 Share Napisano 13 Stycznia 2011 Jest ich cztery, ale producent zapomniał je podpisać. Według mnie, możliwe jest wykonanie malowania polskiego (kamuflaż czterokolorowy, z zestawem tablic rejestracyjnych ale bez szachownic) No tak, to polskie kamo. Pytanie tylko, co miałeś na myśli pisząc czterokolorowe, zawsze były trzy Konkretnie tej wersji można znaleźć nawet zdjęcia w necie. Karabiny były raczej stosowane, np. tutaj wybrałem kilka zdjęć, choć mam ich więcej znacznie. No a model, coż, trzeba kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 14 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2011 Polskie kamo w instrukcji jest takie jak na zaprezentowanych przeze mnie zdjęciach z Koszalina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 Może się przydadzą: Duża rozdzielczość (tylko 1600x1200) ZIP (1,3 Mb) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi