Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nowinka z warsztatu.

Wykonałem przed chwilą zawias, jakoś przeszedłem te męki, muszę udoskonalić jeszcze co nieco obróbkę metalu, coby mi łatwiej to szło. I ruszam z masową produkcją!

Oglądajcie

IMGP0227.JPG

• Odpowiedzi 143
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Świetna praca.

Drzewko - sięgnij po chwasty zeszłoroczne...właściwie to ich korzenie.

Na bank za którymś razem wyjmiesz, otrząśniesz z ziemi i zobaczysz w nim drzewko.

Napisano

Itotne pytanie z tego względu że trzeba dopasować elementy dioramy. Aby budynki nie krzywdziły roślinek i odwrotnie. No więc gdzie owa scena ma zaistnieć?

Napisano

Witajcie

Dziś relacja bez zdjęć nie zdążyłem ich zrobić - dodam w miarę czasu jutro wieczorem.

Dzięki, że podoba Wam się moja praca, to sporo motywuje do dalszego intensywnego działania.

Teraz szybka odpowiedź na pytania:

@Gościu faktycznie nie pomyślałem o tym że z korzenia tez idzie ujrzeć drzewo, przy następnym projekcie rozejrzę się za takimi korzeniami

W między czasie sadzę osławioną komosę ciernistą która też nadaje się na drzewka.

@Dexter Widziałem już te meble z Miniart, dość często odwiedzam ich stronę w celu sprawdzenia co nowego wypuszczają na rynek, ale wzornik na meble bardzo dobry. Custom Dioramics, PlusModel też maja coś, muszę tylko zobaczyć co oferują.

@apsik41 nic nie szkodzi, że co chwile o coś pytasz, im więcej tym lepiej

Częściowo myślałem o osadzeniu scenki dioramy we Francji lub Niemczech, bądź też Szwajcaria, Austria coś z tych kierunków UE

Włochy lub Grecja może przy następnym projekcie wkrótce

@rvlt_n616 zgadza się grunt to dobrze rozplanowany plan budowy.

Tak jak wyżej wspomniałem scenka ma rozgrywać się gdzieś w tych wybranych miejscach, co podałem powyżej, Ale żeby nie mieszać i już tak konkretnie to zostanę w okolicach Niemieckich.

No chyba że, macie jakieś sprzeczności to bić na alarm zawsze jestem skory do zmian.

Opisowo to w weekend wykonałem:

- klameczki do okien, mała rzecz a cieszy oko

- przykleiłem już jedno przęsło ogrodzenia

- wykańcza mnie robota przy oknach aby wszystko dobrze pasowało do siebie

- pianino dorabiam poszczególne elementy.

Napisano

Obiecane fotki:

%C2%A92011%20Luke-Workshop%20%28Diorama%29%20part44.jpg

Dorabiam powoli kolejne elementy pianina

%C2%A92011%20Luke-Workshop%20%28Diorama%29%20part40.jpg

%C2%A92011%20Luke-Workshop%20%28Diorama%29%20part39.jpg

I gotowe już klamki w oknach, oszklenie dodam później.

%C2%A92011%20Luke-Workshop%20%28Diorama%29%20part41.jpg

Do okiennic dorobiłem także uchwyty.

%C2%A92011%20Luke-Workshop%20%28Diorama%29%20part43.jpg

Pierwsze przęsło ogrodowe już zamontowane.

Napisano
Częściowo myślałem o osadzeniu scenki dioramy we Francji

W takim razie proponuję w dolnym piętrze budynku wstawić stół, 2 krzesła i 2-3 partyzantów ( jeden sobie siedzi, drugi się opiera o ścianę a trzeci załóżmy siedzi przy stoliku i wysyła meldunek lub obserwuje poczynania szkopów zza płotu, dodatkowo na stole leżał by np stenik, 2-3 granaty, luger i jakieś magazynki).

Szwajcaria... odpada.

Austria... nudy.

Niemcy....????....ciekawe , tylko co tu wykombinować?

Aaaa... Może Polska . No w każdym bądź razie, wybór należy do ciebie

Napisano

Trochę ruszyło się z budynkiem i nie tylko:

%C2%A92011%20Luke-Workshop%20%28Diorama%29%20part45.jpg

Zagruntowałem już kostkę brukową, położyłem na to gładź szpachlową, cienką warstwę, w szczelinach mam zamiar upchać co nieco trawy, mchu, czy coś podobnego

Pierwsza konstrukcja dachu:

%C2%A92011%20Luke-Workshop%20%28Diorama%29%20part46.jpg

%C2%A92011%20Luke-Workshop%20%28Diorama%29%20part47.jpg

Wczorajszy wieczór oglądając Ligę Mistrzów, tworzyłem dach, efekty widać na powyższych zdjęciach, zapewne ci którzy się znają na tego typu rzeczach, wypatrzą błędy. Myślę że położę dachówkę typu mnich-mniszka (czy jakoś tak się to nazywa)

Coś takiego:

58412e5aeffbcb00med.jpg

%C2%A92011%20Luke-Workshop%20%28Diorama%29%20part48.jpg

Brakowało mi krawężnika, więc szybkie cięcie korka, i gotowe!

%C2%A92011%20Luke-Workshop%20%28Diorama%29%20part49.jpg

Okna doszczętnie rujnują mi czas, i tak widać krzywiznę, postaram się to zakamuflować, aby aż tak nie rzucało się w oczy :P

%C2%A92011%20Luke-Workshop%20%28Diorama%29%20part50.jpg

Dolne piętro gotowe, do wyposażania w różne sprzęty, ale jeszcze czeka go malowanie, tzw. parapetówa

A jednak, po głębszym zastanowieniu, zostanę jednak przy Francji.

Przy okazji zastanowię się nad tytułem całej scenerii.

Napisano

Powiem szczerze, że do twojego pomysłu z korkiem podchodziłem dość sceptycznie. Obawiałem się że faktura korka zepsuje cały efekt, ale po położeniu gładzi projekt zaczyna mieć ręce i nogi. Może też się zaopatrzę w to ustrojstwo. Czekam na efekty malowania.

Łukasz S. napisał:

Częściowo myślałem o osadzeniu scenki dioramy we Francji

W takim razie proponuję w dolnym piętrze budynku wstawić stół, 2 krzesła i 2-3 partyzantów

Trzech francuskich partyzantów? To było ich aż tylu?

Napisano

@michal0281 przeglądałeś cały temat?

Szczeliny między korkiem wypełniam gipsem budowlanym. Mieszankę robię na oko. ale na pewni nie z dużą ilością wody, wszystko mieszam w małej miseczce ze względu na to że budynek powstaje etapami. Z pewnością konsystencja nie może być wodnista. Za kilka dni mogę pokazać na zdjęciach, w jaki sposób to wszystko wykonuje.

@chemik Ja się do korka przekonałem, sam miałem pewne obawy co do tego, i teraz korek znalazł miejsce w moim warsztacie.

Teraz do rzeczy, zrobiłem trzy próby dachówek mnich-mniszka.

IMGP0279.jpg

Wersja 1: wykonana z gliny samoutwardzalnej

Wersja 2 i 3 wykonane są z puszki

Dachówki z gliny mogę jeszcze przeszlifować po wyschnięciu, ustrojstwo pęka przy formowaniu, ale da radę tego uniknąć.

Wersja puszkowa podoba mi się nr3.

Sęk w tym że jakbym chciał zrobić kilka potłuczonych na chodniku dachówek, gliniane bardziej się to tego nadają.

A wy jak myślicie, które są odpowiednie?

Mogę na dniach wykonać kilka testowych sztuk dachówki karpiówki, i zrobić kilka zdjęć poglądowych z układem każdej dachówki.

Napisano

Lepiej chyba będzie jak użyjesz glinianych. Dadzą lepszy efekt przez to że są popękane. Poza tym, jakbyś użył jednych na dach, a drugich na chodnik (stłuczone) to było by widać różnicę między nimi.

Napisano

Dzieki za wyjasnienie. dachowke widzialem kiedys njak jeden gosc na stronie armorama czy jakos tak robil z kartonu, z tej falistej czesci ktora laczy zewnetrzne gladkie czesci, jak znajdziesz odpowiednio masywny karton to efekt bedzie w pelni zadowalajacy a bedziesz mial przy tym duzo mniej roboty niz z ta glina lub puszka.

Napisano

Jestem wcześniej z dachówkami typu karpiówka.

Przed 15 minutami je zrobiłem.

Oto zdjęcie, wersja poglądowa:

IMGP0293.jpg

I chyba raczej zostanę przy tej koncepcji dachówek.

Malowanie też już znalazłem, być może takie:

nuance2.jpg

albo więcej mam tutaj klik ale jeszcze zobaczę bo do tego daleka droga.

Napisano

Ostatni weekend wykończył mnie w tworzeniu dachówek, ale w końcu opłacało się, metoda prób i błędów skutkuje

Zdjęcia z produkcji:

%C2%A92011%20Luke-Workshop%20%28Diorama%29%20part51.jpg

Jak na razie wykonałem 140 takich dachówek, na pewno będę musiał dorobić kolejną partię, bo kilka sztuk będzie cięta na połówki.

%C2%A92011%20Luke-Workshop%20%28Diorama%29%20part51a.jpg

Po oszlifowaniu i gotowe do ułożenia na dach.

%C2%A92011%20Luke-Workshop%20%28Diorama%29%20part52.jpg

I kilka dachówek wstępnie już przyklejone na dachu.

W między czasie zabrałem się także za dwa Ople Blitz, na razie usuwam poprzednie malowanie itp. Będą budowane od nowa, z nową inwencją twórczą

Napisano

Kurde normalnie jak budowie Tobie nie wystarczy to co na wierzchu mimo że nie będzie tego widać musi tam być i już. Zgadza się?

Napisano

Myski79 jak mam chęci to zrobić, i nic nie stoi na przeszkodzie, to staram się to wykonać. Aby później mieć z tego ogrom satysfakcji.

Będzie widać, co nieco w dachu który teraz robię, ostatnia kondygnacja budynku. Jestem w trakcie przeglądania konstrukcji kręgosłupa dachów.

Dla ciekawostki klik -> POKRYCIA DACHOWE

michal0281 coś taki kolego niecierpliwy, życie prywatne też zabiera sporo czasu.

Więc nie było czasu, testowałem także swój sprzęt po serwisie, taki mały off z tematu:

bike%20Luke%20S..jpg

Fota z zeszłego sezonu.

Gdy teraz pogoda dopisuje, wyjazdów coraz więcej

Dobra wracamy do właściwego tematu.

W między czasie czyściłem z farby dwa Ople (a jeszcze sporo zostało), przez to mało zrobiłem, ale zawsze coś:

%C2%A92011%20Luke-Workshop%20%28Diorama%29%20part54.JPG

%C2%A92011%20Luke-Workshop%20%28Diorama%29%20part54a.JPG

Trzy belki są osadzone na sucho (licząc od prawej), bo konstrukcja lekko uciekła, da radę to zniwelować tak aby wszystko grało

%C2%A92011%20Luke-Workshop%20%28Diorama%29%20part55.JPG

To okno z którym miałem ostatnio problemy.

Myślę że jak na ten czas jest ok, jeszcze kilka poprawek zostało.

%C2%A92011%20Luke-Workshop%20%28Diorama%29%20part56.JPG

W między czasie zjawił się elektryk

%C2%A92011%20Luke-Workshop%20%28Diorama%29%20part57.JPG

Pierwsza rynna prawie gotowa, tu wprawdzie też kilka drobnostek do usunięcia.

%C2%A92011%20Luke-Workshop%20%28Diorama%29%20part58.JPG

Rzut na cały budynek, ot taki bonus

Napisano

To lecimy dalej, skończyłem cały dół budynku, zostało jeszcze dorobić kilka szczegółów. I w końcu zacznę kłaść gips budowlany.

%C2%A92011%20Luke-Workshop%20%28Diorama%29%20part59.JPG

%C2%A92011%20Luke-Workshop%20%28Diorama%29%20part59a.JPG

Aby cała ściana nie była zbyt płaska na niektórych kawałkach korka kładę szpachlę wamodu, dla wypuklenia powierzchni.