Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 24 Września 2011 Super Moderator Share Napisano 24 Września 2011 połowę roboty wykonuje za nas Czyli kolejną połowę trzeba zrobić samemu?Tak - blaszki się gną a my gotujemy obiad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 25 Września 2011 Share Napisano 25 Września 2011 Ładniutka. Też muszę zainwestować w ten sprzęt ;) A modelik coraz ciekawszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 25 Września 2011 Autor Share Napisano 25 Września 2011 Ładniutka. Też muszę zainwestować w ten sprzęt ;) Czas najwyższy już przeszedłeś chrzest bojowy przy Bismarcku. A modelik coraz ciekawszy A dziękuje fakt ma coraz więcej dupereli. Dzisiejszej nocy zyskał kolejnych parę. Skończyłem średnie szpulki. Schody i platforma pod dalmierz nocny po malowaniu. Całokształt wraz z bramownicą? do podnoszenia lodzi. Porównanie. Z bliska. I jeszcze komin który zdecydowałem się oblaszkować własną metodą. Producent blach proponował żeby hand relingi przyklejać w kawałkach (odcinki koliste osobno i proste też osobno). Ja spróbowałem tej metody ale nie szło mi za nic dobre ułożenie blaszek. Dlatego kupiłem relingi 0d 1:400 i odcinam tylko górną część relingu. Jednak nie jest to idealna metoda dlatego chcę żebyście rozsądzili czy komin wygląda wystarczająco estetycznie. Oczywiście zdjęcie zrobione z dość dużym makro. No to by było na tyle. Następna relacja nie wiem kiedy bo z czasem nie wiem jak będzie. Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex304 Napisano 25 Września 2011 Share Napisano 25 Września 2011 Witam Michał15 idzie Ci na prawdę nieźle. Wiem z własnego doświadczenia, że niektóre blaszki potrafią doprowadzić człowieka do gorączki ale Tobie jak widzę robota idzie jak po maśle Oby tak dalej. Bramownice na łodzie wyglądają extra Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 25 Września 2011 Share Napisano 25 Września 2011 Komin wygląda pierwszoklaśnie! (reszta również) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 26 Września 2011 Share Napisano 26 Września 2011 Komin wygląda pierwszoklaśnie! (reszta również) Podpisuję się pod tym rękami i nogami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 26 Września 2011 Share Napisano 26 Września 2011 Podpisuję się pod tym rękami i nogami I ja też Jest piknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 28 Września 2011 Share Napisano 28 Września 2011 Bardzo ładne grafiki 3D TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 12 Października 2011 Share Napisano 12 Października 2011 Ładnie wychodzi, tylko czy czasem schody i szpulki nie wyszły nieco "zbyt grube" ? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 12 Października 2011 Autor Share Napisano 12 Października 2011 Ładnie wychodzi, tylko czy czasem schody i szpulki nie wyszły nieco "zbyt grube" ? ... Wiesz jakie to jest duże makro. A schodów prawie w ogóle nie widać bo są zasłonięte dalmierzem nocnym. Cieszę się że ładnie wychodzi tylko brak czasu powoduje że jestem mniej zadowolony. Rhayader dzięki za grafiki. Każde materiały się przydadzą. Tak na marginesie mam już grafiki od Kagero . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 14 Października 2011 Share Napisano 14 Października 2011 Fajnie Ci idzie ten Prinz - może jak skończymy swoje modele, to umówimy się na ćwiczenia na renie? tylko brak czasu powoduje że jestem mniej zadowolony - skąd ja to znam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 17 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2011 Po bardzo długiej przerwie (przynajmniej dla mnie ) zasiadam ponownie do modelu. Miedzy czasie coś tam dłubałem ale nie było wyraźnych postępów. Fajnie Ci idzie ten Prinz - może jak skończymy swoje modele, to umówimy się na ćwiczenia na renie? Tak czemu nie może to i dobry pomysł A tym czasem trzeba przygotować jednostkę do pełnej gotowości bojowej . Jak na razie wreszcie skończyłem oblaszkowanie komina. Myślę że efekt wynagradza wysiłek włożony w tą część modelu. Oczywiście kapa kominowa powstanie później bo muszę trochę odpocząć od tej części modelu. Teraz biorę się za postawienie całej nadbudówki dziobowej oraz artylerię. Dłubie też coś przy łódkach ratunkowych ale na razie nie ma za bardzo czego pokazać. No dobra dosyć gadania czas na fotki . I nadbudówka rufowa oblaszkowana gotowa do zamaskowania i malowania. I nowy nabytek lufy do działek przeciw lotniczych. Tutaj jedna dla porównania z wykałaczką . Niestety nie udało mi się wstawić wszystkich zdjęć bo zajmuję za dużo miejsca. Nie wiem czemu tak jest ale to pewnie sprawa wykupienia jakiejś dodatkowej usługi. Na pewne to wina nowego aparatu. Nie mniej wstawiłem to co się dało. Święta już blisko czyli dużo czasu na modelowanie . Pozdrawiam i życzę modelarskich prezentów pod choinkę Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 18 Grudnia 2011 Share Napisano 18 Grudnia 2011 Fajnie, że wróciłeś Blaszki na kominie - cud, miód i rodzynki... czekamy na malowanie A co do fotek to polecam Photobucket plus Gimp albo PS do obróbki Pozdrawiam Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 24 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2011 Fajnie, że wróciłeś Blaszki na kominie - cud, miód i rodzynki... czekamy na malowanie Tak ja też się cieszę że mogłem znowu do modelu przysiąść . Cieszę się również że podobają ci się blaszki. Trochę z tym roboty było więc miło mi to słyszeć . Dzięki za poradę z tymi zdjęciami. Wstawiłem je do gimpa i przeskalowałem warstwy także nie ma już problemu z ich wstawianiem. Ale przed świętami jeszcze chciałem wam w formie prezentu podarować zdjęcia z przymiarek w suchym doku . Zamieszczam 4 fotki aby zobrazować całość modelu z nadbudówkami. Teraz jeszcze tylko malowanko komina i nadbudówki rufowej. Dobra koniec pisania przechodzimy do fotek Myślę że tu nie ma co komentować . ŻYCZĘ ZDROWYCH WESOŁYCH ŚWIĄT I MODELARSKICH PREZENTÓW POD CHOINKĘ ALE RÓWNIEŻ CZASU NA MODELARSTWO ! Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 31 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2011 No widzę że nikt się nie interesuje nie wiem może tak fatalnie to wszystko wygląda że nie chcecie mi robić wstydu Ale ja działam dalej. Po malowaniu do listy skończonych elementów dołączyło sporo części. Niestety jestem zmuszony pisać pod swoim postem. Najpierw kilka zdjęć ogólnych. Teraz po kolei każda część osobno. Najpierw pancerna centrala. Nadbudówka rufowa I jeszcze jedno Komin Kolejne Teraz nad tym siedzę muszę to teraz ładnie oblaszkować I jeszcze górną część zacząłem Na koniec bramownice do łodzi Mam jeszcze jedno pytanie Z czego wykonać fartuchy przeciw podmuchowe na lufy? Wiem że używa się jakiejś pasty do wykonywania figurek ludzkich. Wydaję mi się że sotter używał tego specyfiku jeśli możecie odpiszcie Szczęśliwego nowego roku oraz czasu na modelowanie ! Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 31 Grudnia 2011 Share Napisano 31 Grudnia 2011 Prinz prezentuje się spoko Powoli widać koniec... Jedynie ten kolor pokładu coś do mnie nie przemawia. Może mimo wszystko spróbujesz coś z tym jeszcze podziałać? Dużo nie potrzeba...troszkę olei albo chociaż pigmenty i będzie git Ta masa do fartuchów to green stuff. Ale można użyć woreczków foliowych, torebek od herbaty itp.. Pozdrawiam i Wesołego Nowego roku Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex304 Napisano 1 Stycznia 2012 Share Napisano 1 Stycznia 2012 Robota 1 klasa Oby tak dalej w nowym roku! Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 2 Stycznia 2012 Share Napisano 2 Stycznia 2012 Zdaje się ze już to pisałem. Bardzo, bardzo czysto kleisz blaszki. Naprawdę dobra robota i efekt świetny. Całość nabiera smaku. Co do fartuchów to jak najbardziej polecam green stuff. Musisz tylko uważać żeby nie przesadzić z ilością masy tak jak ja, bo łatwo zrobić fartuchy zbyt duże. Generalnie tak trzymaj z pracami stoczniowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 3 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2012 Dzięki wszystkim za słowa uznania. Staram się jak mogę żeby model wyglądał ciekawie. Co do pokładu Kami na razie już nic innego z nim nie robię. Pokład jest zbrudzony ale przy tych zdjęciach tego nie widać. Muszę pokombinować z naświetleniem może lepiej mi się uda oddać efekt brudzenia. Na pewno przy następnym modelu postaram się lepiej wykonać pokład. Teraz nie chce już zniszczyć relingów na górnych pokładach. Dzięki Kami i sotter za porady w sprawie green staffu. na pewno będę próbował z tego zrobić fartuchy. Zamówiłem już ten materiał. Lada dzień powinien dojechać. Jeszcze raz dzięki za uznania i do usłyszenia Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 3 Marca 2012 Autor Share Napisano 3 Marca 2012 Witam po dosyć znacznej przerwie. Po feriach nie zdążyłem wstawić zdjęć więc robię to teraz. Udało mi się ruszyć dalej z robotą. Na tą chwilę mam zakończoną znaczną część nadbudówki dziobowej. Udało mi się też zrobić w całość dwa działa główne. Następna dwa muszę jeszcze dokończyć. Zrobiłem fartuchy z green stafu i jak na pierwszy raz wydaję mi się że wyszły dobrze. Teraz biorę się za resztę mniejszych nadbudówek i wykonuje tez inne podzespoły. Dobra teraz sami zobaczcie co dalej wykombinowałem Łoża pod łodziowe. I wieża "A" i "D". Na razie to tyle. Mam nadzieje że coś wrzucę w następny weekend. Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 4 Marca 2012 Share Napisano 4 Marca 2012 Bardzo mi się podoba, zarówno jako okręt jak i Twoje wykonanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex304 Napisano 4 Marca 2012 Share Napisano 4 Marca 2012 Potwierdzam, prace idą Ci pierwszorzędnie. Czysto i dokładnie bez widocznych niedoróbek. Prinz rośnie nam ładniutki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 9 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Witam po dość długiej przerwie. Na wstępie chciałbym podziękować za kolejne słowa uznania . Życzę też jeszcze wesołych świąt bo mamy dzisiaj poniedziałek wielkanocny . Udało mi się sporo zrobić prze święta i kto wie co jeszcze mi się uda. Poniżej prezentuje moje dalsze zmagania. Na początek kapa komina: Artyleria główna i średnia: Katapulta do hydroplanu: Zacząłem też żurawie ładownicze: Łódki gotowe do malowania: I widok ogólny na to co aktualnie robię Część tych rzeczy jest skończona a część w trakcie budowy I to na razie tyle. Następna relacja mam nadzieję że szybciej niż za miesiąc . Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Aż miło popatrzeć, jak taki piękny model powstaje... Nie zostało już chyba dużo do końca? Zmotywowałeś mnie, lecę coś podłubać przy Bismarcku Pozdrawiam Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 No no fajne skoki przy robocie. Tyle czasu nic a tu nagle końcówka się zbliża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi