rvlt_n616 Napisano 23 Marca 2011 Share Napisano 23 Marca 2011 Witam, postaram się przedstawić warsztat (cudów nie będzie). W roli głównej Catalina, blaszki Eduard do PBY-5 ale pare da się użyć w PBY-4. W sieci wiele nie znalazłem... a na forum czwórki jeszcze chyba nie było. Zapraszam wszystkich do oglądania i pomocy (a wiem że jest chociaż jeden "Cataliniarz" na forum). W kartonie można spotkać niemal to samo co w innych Catalinach Academy, kolory na opakowaniu nijak pasują do tych niby właściwych. Kolory (wg instrukcji) których mam zamiar użyć, PACTRA których się obawiam (zasychają w dyszy aerografu). Retarder Valleyo zakupiłem i się zastanawiam co z tego wyjdzie... Pierwsze prace. Straszna drobnizna, poklejone palce hehe Szybka wykonana z Clearfixu (po uprzednim wywierceniu) której nie było w PBY-5 a która chyba powinna być w 4. Jak to w Academy, troche śladów po wypychaczach, sczęśliwie łatwych do usunięcia. Po co kupować kiedy można maski wyciąć Po złożeniu skrzydełek zdziwiłem się, spore jak na 1/72. Otwory w wylotach tłumików wywiercone co by dodać smaczku xD A tak wtrącając na koniec postu, kalki to tragedia jak w innych Academy ale jest ich bardzo mało z czego się cieszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 23 Marca 2011 Share Napisano 23 Marca 2011 Witaj, również mam ten model - czarną 5'tkę. Bardzo ładna łódź. Fajnie, że się za nią oraz samoróbki zabrałeś. Liczę na sumiennie prowadzoną relację . Pozdrawiam i trzymam kciuki za postępy oraz efekt końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 23 Marca 2011 Share Napisano 23 Marca 2011 Ano właśnie. Jak ty to zrobiłeś? Chodzi mi o szybę, bo ja zawsze zalewam reflektor w czołgu i sa jakieś bąbelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rvlt_n616 Napisano 23 Marca 2011 Autor Share Napisano 23 Marca 2011 Problem z bąbelkami także miałem, clearfix nadaje się jedynie do tworzenia małych elementów/ wypełnień a do tego kurczy się podczas zastygania. Ja to zrobiłem tak: napakowałem za dużo (bo wiedziałem że się skurczy) ale ostrożnie i po troche co by nie przelać a potem ostrym patyczkiem rozgrzebywałem te bąbelki uporczywe. Potem trzeba czekać aż wyschnie do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 23 Marca 2011 Share Napisano 23 Marca 2011 Nie byłoby prościej podkleić od środka kawałkiem przeźroczystego plastiku np. od butelki pet czy nawet kupić arkusz a4 do bindowania? Żeby ładniej się komponowało, można podebrać od wewnątrz trochę plastiku wokół ramki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 23 Marca 2011 Share Napisano 23 Marca 2011 Też popełniłem ten model w wersji PBY-5 - GALERIA Sklejał się nieźle, ale ostrzegam - kalki to makabra. Są grube jak winylowe naklejki i żadne SETy i SOLe nie są ich w stanie zmusić do uległości. Pozdrawiam i kibicuję zawzięcie. Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rvlt_n616 Napisano 23 Marca 2011 Autor Share Napisano 23 Marca 2011 A można można.... mnustwo sposobów a ja stwierdziłem że najprościej będzie clearfixem. Bez piłowania itp Obecnie szlifuje gdyż surfacer ujawnił straszne ślady po pilnikach... jakiś postęp jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 23 Marca 2011 Share Napisano 23 Marca 2011 Jak byś nie miał pomysłu na kalki to polecam na nie płyn Agamy - Hypersol. Troche modeli academy popełniłem, co prawda ze środkami innych firm nie miałem doczynienia, ale jak narazie ten specyfik dobrze sobie radzi. Jak za pierwszym razem kalka nie zmięknie to za 2-3-4tym już powinna ładnie "siadać". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 23 Marca 2011 Share Napisano 23 Marca 2011 Po co kupować kiedy można maski wyciąć W jaki sposób ustaliłeś kształt masek, i jak potem je wyciąłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rvlt_n616 Napisano 24 Marca 2011 Autor Share Napisano 24 Marca 2011 Bardzo dziękuję za cenną wskazówkę odnośnie kalek Academy, już myślałem że trzeba będzie malować te gwiazdy... Pilex7 - sprawa jest prostrza: mianowicie potrzebne jest bardzo ostre ostrze, taśma tamiya, wyraźnie odlane oszklenie i mocna lampa. Naklejamy taśme na oszklenie (1 warstwe) a potem pod lampe i patrzymy któredy te linie biegną.... tniemy bardzo ostrożnie i bez nacisku aby nie porysować tego co pod taśmą. Efekt bedzie widoczny bo obiecuję dokończyć relację, niewiem jak szybko ale napewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rvlt_n616 Napisano 24 Marca 2011 Autor Share Napisano 24 Marca 2011 Mały postęp: Malowanie Mam nadzieję że maskowanie nie zawiodło Zastanawiam się czy malować pasy i inne drobiazgi (prawdopodobnie nie będzie tego widać). Chyba że ktoś mi podpowie jak wykombinować otwarty właz Średnio wyszło... dlatego wole 1/48. Sorry za prześwietlone zdjęcie ale słońca akurat brakowało i lampa była konieczna Jeszcze nie tak jak powinno być (ślady po piłowaniu) ale lepiej niż było. Może pogłębie jeszcze wydechy Zestawienie tego co proponuje Academy (kalka) z tym co proponuje Eduard Czy drabinka ze zdjęcia (w PBY-5 znajdująca się w okolicach ogona) nadaje się również do PBY-4 ? CZy można ją ewentualnie umieścić gdzieś indziej czy jest to stały element kadłuba czy raczej tymaczasowy, wyciągany po lądowaniu na przykład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz kumorek Napisano 24 Marca 2011 Share Napisano 24 Marca 2011 Blaszki też z academi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rvlt_n616 Napisano 24 Marca 2011 Autor Share Napisano 24 Marca 2011 Eduard 72242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rvlt_n616 Napisano 29 Marca 2011 Autor Share Napisano 29 Marca 2011 Poszukiwałem zdjęcia tego konkretnego egzemplarza... no i niema. Są pewne informacje o burzliwej historii Cataliny z numerem 8 ale zdjęć nie znalazłem. Powstały tażke wątpliwości co do kolorów ale racej zostaną te już zakupione(jeśli niema nawet zdjęcia to co tu myśleć o kolorach). Może ktoś ma zbiory w których znajdzie się coś? A24-28 8 NEIAF Y-3/USN 1219 to możliwe oznaczenia seryjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 23 Grudnia 2011 Share Napisano 23 Grudnia 2011 Hej, Czy od marca udało Ci się już coś nowego zrobić przy twojej Catalinie? Drabinka o którą pytałeś to tylko podpórka do modeli Cataliny z chowanym podwoziem (dla tych, co zapomnieli dociążyć dziób i w efekcie model "siada" na ogon). W Twoim modelu jest ona zbędna - chyba że chcesz wykonać model na dodanym podwoziu (tzw. beaching gear) -wtedy taka drabinka miałaby uzasadnienie. Oczywiście nie jako podpora, bo beaching gear miało kółko ogonowe. Drabinka była przyczepiana w okolicy blistru strzelca, dzięki czemu można było wejść do samolotu, gdy ten stał na lądzie. Tylko nie sięgała ona do samej ziemi. Niedawno rozpocząłem prace nad modelem Cataliny w 1/48 ze zdjętym poszyciem. Mam sporo materiałów i jeśli będziesz miał jakieś pytania, to pytaj śmiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireneusz Napisano 23 Grudnia 2011 Share Napisano 23 Grudnia 2011 Witam,warto tutaj zajrzeć http://www.ipmsdeutschland.de/Flugzeuge/Gaeste/Wolf_Catalina_de.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 23 Grudnia 2011 Share Napisano 23 Grudnia 2011 Dzięki ireneusz za sugestię Model Pana Wolfa mam przestudiowany w najmniejszych szczegółach. Chyba znalazłem już nawet pierwszy błąd Mój model ma być repliką, ma mieć odwzorowane nawet profile z których wykonane są podłużnice i wzmocnienia wręg Sama wieżyczka strzelca dziobowego składa się z przeszło 70 drobinek (w modelu Monogram jest to jedna przezroczysta część). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rvlt_n616 Napisano 27 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2011 Witam ponownie po długim czasie mojej nieobecności. Korzystając z chwili wolnego podłubałem troszeczkę przy uskrzydlonej łodzi... (czekałem na ten moment z niecierpliwością) Surfacer, preshading, kolorek, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rvlt_n616 Napisano 30 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2011 Dalszy ciąg zmagań, trochę maskowania, maskolem Neo cośtam… który to nie spełnił moich oczekiwań (może dlatego że nie jest pierwszej świeżości). Po jego użyciu widać na części kamuflażu przebarwienia, co oznacza poprawkę malowania. Bluetack (masa mocująca) także zostawiła ślady na malowanej powierzchni… Hmm może to z moim malowaniem coś nie wyszło Mimo że przejścia kamuflażu nie są jednorodne dla całego modelu to itak jestem zadowolony z siebie. Ale żeby się nie chwalić przesadnie, zostawiam Wam, modelarze trochę krytyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 30 Grudnia 2011 Share Napisano 30 Grudnia 2011 Bardzo fajnie to wygląda. Aż samemu chciałbym zabrać się za jakiś samolot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 30 Grudnia 2011 Share Napisano 30 Grudnia 2011 Ależ żadna szczególna krytyka nie jest potrzebna. Malowanie prezentuje się jako bardzo staranne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 30 Grudnia 2011 Share Napisano 30 Grudnia 2011 Nie wiem czy narzekasz ze skromności, czy jak to Polak po prostu, ale wygląda fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rvlt_n616 Napisano 21 Października 2012 Autor Share Napisano 21 Października 2012 Witam po przydługiej nieobecności. Odkurzony model zyskał pewne kolorystyczne zmiany… Starałem się rozjaśnić niektóre części blach. Przy okazji krawędzie kamuflażu wyszły ciemniejsze. Efekt jaki chciałem uzyskać to coś w stylu wypłowienia. Czy się udało? Dzięki wskazówce pepociufakers'a (aby zakupić płyn firmy AGAMA), kalki okazały się być całkiem przyjazne (sam nie wierze że to napisałem ale to prawda). Na kaliki trafił sidolux... Teraz chyba już czas na wash (chyba tak się to pisze?). Jaki kolor owego wash'a sugerujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 21 Października 2012 Share Napisano 21 Października 2012 Bardzo mi się podoba Twoja Catalina. Szczególnie, że wybrałeś wczesne malowanie 'ananasowe'. No i wersję PBY-4, a nie te paskudne późne . Malowanie kamuflażu zrobiłeś koncertowo. Czekam na więcej - łosza i całą resztę. Do boju ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 22 Października 2012 Share Napisano 22 Października 2012 Jaki kolor owego wash'a sugerujecie? Moze taki jak kolory kamuflazu ale przyciemniony czarna? Troche zabawy by było ale moze warto się pobawic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi