Skocz do zawartości

Consolidated PBY-4 Catalina 1/72 Academy

rvlt_n616

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, postaram się przedstawić warsztat (cudów nie będzie). W roli głównej Catalina, blaszki Eduard do PBY-5 ale pare da się użyć w PBY-4.

W sieci wiele nie znalazłem... a na forum czwórki jeszcze chyba nie było.

Zapraszam wszystkich do oglądania i pomocy (a wiem że jest chociaż jeden "Cataliniarz" na forum).

e760705ce088fa0a.jpg

W kartonie można spotkać niemal to samo co w innych Catalinach Academy, kolory na opakowaniu nijak pasują do tych niby właściwych.

31c15cfd18d4955b.jpg

Kolory (wg instrukcji) których mam zamiar użyć, PACTRA których się obawiam (zasychają w dyszy aerografu). Retarder Valleyo zakupiłem i się zastanawiam co z tego wyjdzie...

d36d7ec91f3fa044.jpg

Pierwsze prace. Straszna drobnizna, poklejone palce hehe

c01254f74e25b54b.jpg

2d6c6ec1e76ea2c9.jpg

Szybka wykonana z Clearfixu (po uprzednim wywierceniu) której nie było w PBY-5 a która chyba powinna być w 4.

fc7b5bdfda9a0024.jpg

Jak to w Academy, troche śladów po wypychaczach, sczęśliwie łatwych do usunięcia.

0d6245c4fcf32503.jpg

Po co kupować kiedy można maski wyciąć

1638c37e0d002b11.jpg

Po złożeniu skrzydełek zdziwiłem się, spore jak na 1/72. Otwory w wylotach tłumików wywiercone co by dodać smaczku xD

A tak wtrącając na koniec postu, kalki to tragedia jak w innych Academy ale jest ich bardzo mało z czego się cieszę.

Witaj, również mam ten model - czarną 5'tkę. Bardzo ładna łódź.

Fajnie, że się za nią oraz samoróbki zabrałeś. Liczę na sumiennie prowadzoną relację . Pozdrawiam i trzymam kciuki za postępy oraz efekt końcowy.

Ano właśnie. Jak ty to zrobiłeś? Chodzi mi o szybę, bo ja zawsze zalewam reflektor w czołgu i sa jakieś bąbelki.

Problem z bąbelkami także miałem, clearfix nadaje się jedynie do tworzenia małych elementów/ wypełnień a do tego kurczy się podczas zastygania. Ja to zrobiłem tak: napakowałem za dużo (bo wiedziałem że się skurczy) ale ostrożnie i po troche co by nie przelać a potem ostrym patyczkiem rozgrzebywałem te bąbelki uporczywe. Potem trzeba czekać aż wyschnie do końca.

Nie byłoby prościej podkleić od środka kawałkiem przeźroczystego plastiku np. od butelki pet czy nawet kupić arkusz a4 do bindowania? Żeby ładniej się komponowało, można podebrać od wewnątrz trochę plastiku wokół ramki.

Też popełniłem ten model w wersji PBY-5 - GALERIA

Sklejał się nieźle, ale ostrzegam - kalki to makabra. Są grube jak winylowe naklejki i żadne SETy i SOLe nie są ich w stanie zmusić do uległości.

Pozdrawiam i kibicuję zawzięcie.

Eryk

A można można.... mnustwo sposobów a ja stwierdziłem że najprościej będzie clearfixem. Bez piłowania itp

Obecnie szlifuje gdyż surfacer ujawnił straszne ślady po pilnikach... jakiś postęp jest

Jak byś nie miał pomysłu na kalki to polecam na nie płyn Agamy - Hypersol. Troche modeli academy popełniłem, co prawda ze środkami innych firm nie miałem doczynienia, ale jak narazie ten specyfik dobrze sobie radzi. Jak za pierwszym razem kalka nie zmięknie to za 2-3-4tym już powinna ładnie "siadać".

Bardzo dziękuję za cenną wskazówkę odnośnie kalek Academy, już myślałem że trzeba będzie malować te gwiazdy...

Pilex7 - sprawa jest prostrza: mianowicie potrzebne jest bardzo ostre ostrze, taśma tamiya, wyraźnie odlane oszklenie i mocna lampa.

Naklejamy taśme na oszklenie (1 warstwe) a potem pod lampe i patrzymy któredy te linie biegną.... tniemy bardzo ostrożnie i bez nacisku aby nie porysować tego co pod taśmą. Efekt bedzie widoczny bo obiecuję dokończyć relację, niewiem jak szybko ale napewno.

Mały postęp:

Malowanie

e29757ab17a8d899.jpg

03e668984690ac1c.jpg

Mam nadzieję że maskowanie nie zawiodło

e6b5509a73b50662.jpg

3b70fd543d7d2efb.jpg

Zastanawiam się czy malować pasy i inne drobiazgi (prawdopodobnie nie będzie tego widać). Chyba że ktoś mi podpowie jak wykombinować otwarty właz

b6ef5f386e3b617d.jpg

1c6ee7298c82f0bf.jpg

Średnio wyszło... dlatego wole 1/48. Sorry za prześwietlone zdjęcie ale słońca akurat brakowało i lampa była konieczna

61abc8585db30795.jpg

Jeszcze nie tak jak powinno być (ślady po piłowaniu) ale lepiej niż było.

Może pogłębie jeszcze wydechy

63d800fb363a71ad.jpg

Zestawienie tego co proponuje Academy (kalka) z tym co proponuje Eduard

0e57d50070e54ad4.jpg

Czy drabinka ze zdjęcia (w PBY-5 znajdująca się w okolicach ogona) nadaje się również do PBY-4 ? CZy można ją ewentualnie umieścić gdzieś indziej czy jest to stały element kadłuba czy raczej tymaczasowy, wyciągany po lądowaniu na przykład?

Poszukiwałem zdjęcia tego konkretnego egzemplarza... no i niema. Są pewne informacje o burzliwej historii Cataliny z numerem 8 ale zdjęć nie znalazłem.

Powstały tażke wątpliwości co do kolorów ale racej zostaną te już zakupione(jeśli niema nawet zdjęcia to co tu myśleć o kolorach).

Może ktoś ma zbiory w których znajdzie się coś?

A24-28 8 NEIAF Y-3/USN 1219 to możliwe oznaczenia seryjne

• 8 months later...

Hej,

Czy od marca udało Ci się już coś nowego zrobić przy twojej Catalinie? Drabinka o którą pytałeś to tylko podpórka do modeli Cataliny z chowanym podwoziem (dla tych, co zapomnieli dociążyć dziób i w efekcie model "siada" na ogon). W Twoim modelu jest ona zbędna - chyba że chcesz wykonać model na dodanym podwoziu (tzw. beaching gear) -wtedy taka drabinka miałaby uzasadnienie. Oczywiście nie jako podpora, bo beaching gear miało kółko ogonowe. Drabinka była przyczepiana w okolicy blistru strzelca, dzięki czemu można było wejść do samolotu, gdy ten stał na lądzie. Tylko nie sięgała ona do samej ziemi.

Niedawno rozpocząłem prace nad modelem Cataliny w 1/48 ze zdjętym poszyciem. Mam sporo materiałów i jeśli będziesz miał jakieś pytania, to pytaj śmiało

Dzięki ireneusz za sugestię Model Pana Wolfa mam przestudiowany w najmniejszych szczegółach. Chyba znalazłem już nawet pierwszy błąd Mój model ma być repliką, ma mieć odwzorowane nawet profile z których wykonane są podłużnice i wzmocnienia wręg

Sama wieżyczka strzelca dziobowego składa się z przeszło 70 drobinek (w modelu Monogram jest to jedna przezroczysta część).

Witam ponownie po długim czasie mojej nieobecności. Korzystając z chwili wolnego podłubałem troszeczkę przy uskrzydlonej łodzi... (czekałem na ten moment z niecierpliwością)

Surfacer,

b3941ac01a7800ac.jpg

preshading,

1c420b01fa55f88c.jpg

kolorek,

60d46808bbf64b5f.jpg

1a7190d014a211b3.jpg

Dalszy ciąg zmagań, trochę maskowania, maskolem Neo cośtam… który to nie spełnił moich oczekiwań (może dlatego że nie jest pierwszej świeżości). Po jego użyciu widać na części kamuflażu przebarwienia, co oznacza poprawkę malowania. Bluetack (masa mocująca) także zostawiła ślady na malowanej powierzchni… Hmm może to z moim malowaniem coś nie wyszło

Mimo że przejścia kamuflażu nie są jednorodne dla całego modelu to itak jestem zadowolony z siebie.

Ale żeby się nie chwalić przesadnie, zostawiam Wam, modelarze trochę krytyki

a9b4f92c64e81d4f.jpg

c5bf1b0735c68c0b.jpg

d9e1a1565ce561f1.jpg

5eb2627763508827.jpg

1465dbd90d41f3e0.jpg

Nie wiem czy narzekasz ze skromności, czy jak to Polak po prostu, ale wygląda fajnie.

• 9 months later...

Witam po przydługiej nieobecności.

Odkurzony model zyskał pewne kolorystyczne zmiany…

Starałem się rozjaśnić niektóre części blach.

Przy okazji krawędzie kamuflażu wyszły ciemniejsze. Efekt jaki chciałem uzyskać to coś w stylu wypłowienia.

Czy się udało?

24942b44106e40fa.jpg

Dzięki wskazówce pepociufakers'a (aby zakupić płyn firmy AGAMA), kalki okazały się być całkiem przyjazne (sam nie wierze że to napisałem ale to prawda).

9d40e475c92ff875.jpg

12a476c9cf8ef501.jpg

Na kaliki trafił sidolux...

Teraz chyba już czas na wash (chyba tak się to pisze?).

Jaki kolor owego wash'a sugerujecie?