czak45 Napisano 25 Marca 2011 Share Napisano 25 Marca 2011 Taki oto "polski" projekt. I z Fiatem 508 I sam FIAT Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 25 Marca 2011 Share Napisano 25 Marca 2011 Rozumiem ze jakaś diormka bedzie?Jakoś ta rogatywka nie pasi mi do tego hmm...oficera.predzej beret czarny. Będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 25 Marca 2011 Share Napisano 25 Marca 2011 Jak zwykle zapowiada sie dobrze. Dorob tylko nity na wierzy i oslonie dzialka (nie byly spawane) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 25 Marca 2011 Share Napisano 25 Marca 2011 Strasznie rzuca się w oczy różnica technologiczna między modelami 1:72 a 1:35 detal w 72 powala w porównaniu z 1:35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 25 Marca 2011 Share Napisano 25 Marca 2011 z przyjemnością popatrzę bo leży coś takiego w szafie... niestety, widać jak grube są ścianki modelu - może jeszcze da sie coś z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 25 Marca 2011 Share Napisano 25 Marca 2011 Witam, Ładnie i czysto posklejane. Pozwolę sobię jednak zwrócić uwagę na kilka rzeczy: 1. Wnętrze włazu w wieży 7TP: wymagają pocieniena blachy pancerne górnej płyty: obecnie w rzeczywistości miałyby jakieś 150 - 200 mm 2. To samo dotyczy pokrywy włazu kierowcy 3. Wieża wymaga nitowania i szpachlowania 4. Blotniki przód od wewnątrz - to łączenie elementów modelu niewiele (chyba) ma wspólnego z rzeczywistością - wymaga szpachlowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 25 Marca 2011 Share Napisano 25 Marca 2011 Widzę powrót po dłuższej nieobecności i od razu z grubej rury Z przyjemnością będę śledził warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 26 Marca 2011 Share Napisano 26 Marca 2011 Jeszcze taka mala uwaga. Proponowalbym usuniecie helmu typu francuskiego (figurka w wierzy) O ile dobrze pamietan w 7TP byly uzywane kaski typu lotniczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 26 Marca 2011 Share Napisano 26 Marca 2011 Co to za ludek? Będziesz z niego robił Polaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 27 Marca 2011 Autor Share Napisano 27 Marca 2011 Ten ludek to figurka z zestawu czołgistów rosyjskich plus główka niemieckiego czołgisty, która wymienie na główke z beretem i będzie Polak. Z tym helmem to na innym forum napisali mi, że właśnie ten czubek musi byś. Tanku czołg pocieniuje jeszcze co można. Ale dlaczego wieże trzeba szpachlować? Na zdjeciach widać linie podziału między pierscieniem wieży a sama wieżą. Dioramka będzie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 Musialbys wtedy robic 7TP bez radiostacji (nie wiem czy takowe jezdzily) Helmy typu "ala Adrian" nie byly przystosowane do sluchawek. Jezeli bedzie widoczny tylko czubek to moze byc jakis anglik - reszty i tak nie widac. A ten rysunek ma chyba ze 40 lat albo i starszy ode mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 (nie wiem czy takowe jezdzily) Wręcz przeciwnie rzadko były z radiem Te parę zdjęć powinny rozjaśnić nieco temat jeżeli chodzi o nakrycia głowy i mundury używane przez naszych pancerniaków Źródło: NAC, odkrywca, własne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 27 Marca 2011 Autor Share Napisano 27 Marca 2011 Dzięki bardzo za fotki i plansze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 Tyle ze nie pisalem o pancerniakach ogolnie, tylko o zalogach 7TP (jw) Jedna fotka Ale mozna uznac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 28 Marca 2011 Autor Share Napisano 28 Marca 2011 Może ktos dysponuje schematem rozmieszczenia narzędzi na błotnikach czołgu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 29 Marca 2011 Autor Share Napisano 29 Marca 2011 Progres: I porównanie wielkość z chyba najwiekszym monstrum okresu II W.Ś. I FIAT: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 29 Marca 2011 Share Napisano 29 Marca 2011 Ehhh chłopaki, chłopaki ... Czaku, jeśli chodzi o nakrycie głowy załoganta masz przynajmniej cztery opcje: - beret starego wzoru, bardzo ciasny w zasadzie przypominający dużą jarmułkę ;) - beret nowego wzoru, ten na odwrót był b.duży, obficie zachodził na prawe ucho (widać to na zdjęciach do Myskiego). - francuski hełm pacerniacki (a nie kask!), tu tylko trzeba uważać na dwie odmiany z nakarczkiem lub bez. Bezpieczniej zrobić bez. Hełm bez daszka, z czymś w rodzaju skórzanej poduszki w przedniej częśc (vide zdjęcia Myskiego), - hełmofon (dobrze go widać na zdjęciach b. popularnego wozu 7TP z zajęcia Zaolzia - zdjęcia z Cieszyna). W tym przypadku musisz pamiętać o odpowiednich masztach na wykuszu wieży. Robiąc maszty zdecyduj czy to ma być wóz dow. plutonu/kompanii bo tutaj są pewne niuasne. Jeśli chodzi o kurtkę to tu też jest szerokie pole do popisu bo wzorów było kilka, a kurtki stare (nawet francuskiej proweniencji) skutecznie donaszano. W modelu proszę postaraj się zniwelowac tą szparę między wieżą, a kadłubem. Dorób okablowanie lamp. Wszystko zależy od tego jak bardzo wiernie (historycznie) chcesz się przyłożyć do modelu Bo całą dyskusję można by zacząć od pytania, a z której serii produkcyjnej to wóz ? ;) Cieszę się, że podjąłeś się tego niełatwego modelu. Jeśli będziesz potrzebował faktycznie merytorycznej pomocy albo jakiegoś tła historycznego tła to śmiało daj znać. Postaram się pomóc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 29 Marca 2011 Share Napisano 29 Marca 2011 Takie dwa maleństwa. Coraz lepiej wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 31 Marca 2011 Autor Share Napisano 31 Marca 2011 Czołg, chyba gotowy do malowania? Troche nitów mi zabrakło. Ścinałem je z dodatkowych elementów wyprasek (wersja dwuwieżowa) Jak zrobić nity od podstaw to ja nie wiem, wiec chyba tak zostanie. Pozdrawiam i dziekuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 31 Marca 2011 Share Napisano 31 Marca 2011 Nity rzecz dość prosta. Zobacz jak robiłem przy Sfinksie. Nawiercałem otworek, ładowałem drucik, przycinałem, szlifowałem i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 31 Marca 2011 Share Napisano 31 Marca 2011 Nity rzecz dość prosta. Zobacz jak robiłem przy Sfinksie. Nawiercałem otworek, ładowałem drucik, przycinałem, szlifowałem i gotowe. A ja jeszcze podpowiem, że na drucik doskonale nadaje się cyna do lutowania. Są w różnych "kalibrach" od 0.25mm w górę. Dlaczego cyna jest taka fajna? Bo jest bardzo miękka i łatwo się przycina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 31 Marca 2011 Autor Share Napisano 31 Marca 2011 Oglądałem Sfinksa. Fajny model. Choć można troszke popracować nad podstawką. Cyna pewnie się nadaje. Dzieki za podpowiedzi, ale ja model juz chyba nie będe zmieniał. Pozdrawiam i dzieki panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 31 Marca 2011 Share Napisano 31 Marca 2011 Dzieki za podpowiedzi, ale ja model juz chyba nie będe zmieniał. Szkoda, bo niektóre elementy aż wyją o poprawę/wymianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 31 Marca 2011 Autor Share Napisano 31 Marca 2011 Szkoda, bo niektóre elementy aż wyją o poprawę/wymianę. Może innym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 31 Marca 2011 Share Napisano 31 Marca 2011 Co jest nie tak z podstawką w Sfinksie? Dlaczego miałbym zmieniać coś w modelu skończonym pewnie w 2009 , a sam nie chcesz poprawiać tego czego jeszcze nie skończyłeś Zobacz jak przerobiłem Twoją krowę. Czekam na jakiś zamysł Twojej scenki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi