Skocz do zawartości

7TP Czołg lekki 1/72

czak45

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 78
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

z przyjemnością popatrzę bo leży coś takiego w szafie... niestety, widać jak grube są ścianki modelu - może jeszcze da sie coś z tym zrobić?

Witam,

Ładnie i czysto posklejane. Pozwolę sobię jednak zwrócić uwagę na kilka rzeczy:

1. Wnętrze włazu w wieży 7TP: wymagają pocieniena blachy pancerne górnej płyty: obecnie w rzeczywistości miałyby jakieś 150 - 200 mm

2. To samo dotyczy pokrywy włazu kierowcy

3. Wieża wymaga nitowania i szpachlowania

4. Blotniki przód od wewnątrz - to łączenie elementów modelu niewiele (chyba) ma wspólnego z rzeczywistością - wymaga szpachlowania.

Pozdrawiam

Ten ludek to figurka z zestawu czołgistów rosyjskich plus główka niemieckiego czołgisty, która wymienie na główke z beretem i będzie Polak.

Z tym helmem to na innym forum napisali mi, że właśnie ten czubek musi byś.

7tp4.jpg

Tanku czołg pocieniuje jeszcze co można. Ale dlaczego wieże trzeba szpachlować? Na zdjeciach widać linie podziału między pierscieniem wieży a sama wieżą.

Dioramka będzie.

Pozdrawiam.

Musialbys wtedy robic 7TP bez radiostacji (nie wiem czy takowe jezdzily)

Helmy typu "ala Adrian" nie byly przystosowane do sluchawek.

Jezeli bedzie widoczny tylko czubek to moze byc jakis anglik - reszty i tak nie widac.

A ten rysunek ma chyba ze 40 lat albo i starszy ode mnie

(nie wiem czy takowe jezdzily)

Wręcz przeciwnie rzadko były z radiem

Te parę zdjęć powinny rozjaśnić nieco temat jeżeli chodzi o nakrycia głowy i mundury używane przez naszych pancerniaków

Źródło: NAC, odkrywca, własne

clip_22a.jpg

f79c445e16f05c00.jpg

poltankk.jpg

1.jpg

33234234%5B1%5D.jpg

7tp.jpgk.jpg

zblienie.jpg

11111-1.jpg

pic_1w16595.jpg

PIC_1-W-2997-7.jpg

Ehhh chłopaki, chłopaki ...

Czaku, jeśli chodzi o nakrycie głowy załoganta masz przynajmniej cztery opcje:

- beret starego wzoru, bardzo ciasny w zasadzie przypominający dużą jarmułkę ;)

- beret nowego wzoru, ten na odwrót był b.duży, obficie zachodził na prawe ucho (widać to na zdjęciach do Myskiego).

- francuski hełm pacerniacki (a nie kask!), tu tylko trzeba uważać na dwie odmiany z nakarczkiem lub bez. Bezpieczniej zrobić bez. Hełm bez daszka, z czymś w rodzaju skórzanej poduszki w przedniej częśc (vide zdjęcia Myskiego),

- hełmofon (dobrze go widać na zdjęciach b. popularnego wozu 7TP z zajęcia Zaolzia - zdjęcia z Cieszyna). W tym przypadku musisz pamiętać o odpowiednich masztach na wykuszu wieży. Robiąc maszty zdecyduj czy to ma być wóz dow. plutonu/kompanii bo tutaj są pewne niuasne.

Jeśli chodzi o kurtkę to tu też jest szerokie pole do popisu bo wzorów było kilka, a kurtki stare (nawet francuskiej proweniencji) skutecznie donaszano.

W modelu proszę postaraj się zniwelowac tą szparę między wieżą, a kadłubem. Dorób okablowanie lamp.

Wszystko zależy od tego jak bardzo wiernie (historycznie) chcesz się przyłożyć do modelu Bo całą dyskusję można by zacząć od pytania, a z której serii produkcyjnej to wóz ? ;)

Cieszę się, że podjąłeś się tego niełatwego modelu. Jeśli będziesz potrzebował faktycznie merytorycznej pomocy albo jakiegoś tła historycznego tła to śmiało daj znać. Postaram się pomóc.

Pozdrawiam

Czołg, chyba gotowy do malowania?

Troche nitów mi zabrakło. Ścinałem je z dodatkowych elementów wyprasek (wersja dwuwieżowa)

Jak zrobić nity od podstaw to ja nie wiem, wiec chyba tak zostanie.

tpostatni.jpg

tpppierwsze.jpg

tpp1f.jpg

tpp2.jpg

tppbok.jpg

tppprzekatna1.jpg

tppprzekatna2.jpg

tppwieza.jpg

tppszczegoly.jpg

tppwlaz.jpg

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.

Nity rzecz dość prosta. Zobacz jak robiłem przy Sfinksie. Nawiercałem otworek, ładowałem drucik, przycinałem, szlifowałem i gotowe.

A ja jeszcze podpowiem, że na drucik doskonale nadaje się cyna do lutowania. Są w różnych "kalibrach" od 0.25mm w górę. Dlaczego cyna jest taka fajna? Bo jest bardzo miękka i łatwo się przycina

Oglądałem Sfinksa.

Fajny model. Choć można troszke popracować nad podstawką.

Cyna pewnie się nadaje.

Dzieki za podpowiedzi, ale ja model juz chyba nie będe zmieniał.

Pozdrawiam i dzieki panowie.

Co jest nie tak z podstawką w Sfinksie?

Dlaczego miałbym zmieniać coś w modelu skończonym pewnie w 2009 , a sam nie chcesz poprawiać tego czego jeszcze nie skończyłeś

Zobacz jak przerobiłem Twoją krowę.

Czekam na jakiś zamysł Twojej scenki.