Skocz do zawartości

Jaki markowy aerograf

kermeet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Forum Modelwork czytam od bardzo dawna, jest dla mnie skarbnicą wiedzy. To chyba mój pierwszy post, także witam wszystkich.

Wracam do modelarstwa po latach, do tej pory malowałem pędzlami, trochę farbami w sprayu, ale podjąłem decyzję o zakupie aerografu i kompresora do niego.

AEROGRAF

Przejrzałem tematy na forum i wiem, że bardzo wielu użytkowników poleca pIwaty - popularne i tanie.

Ja jednak chciałem zdecydować się na coś markowego. Po przejrzeniu tematów ustaliłem, że chcę aerograf dwufunkcyjny, z wewnętrznym mieszaniem farby, z dyszą 0,3mm, z grawitacyjnym podawaniem farby ze zbiorniczka na górze o pojemności ok 5ml.

Ograniczyłem swój wybór do firm: Iwata, Harder & Steenbeck, i Gunze. Paasche i Badger odpadły w trakcie lektury.

Ponieważ modeli aerografów z wymienionych firm jest bardzo dużo, a chcę kupić raz i być zadowolonym z zakupu, rozeznaję temat. Póki co wybrałem modele:

Iwata HP-CS:

http://www.aerografy.com/product_info.php?cPath=21_62_66&products_id=282

Iwata HP-C Plus:

http://www.aerografy.com/product_info.php?cPath=21_62_67&products_id=223

Harder & Steenbeck:

EVOLUTION SILVERLINE fPc Two in One

http://www.aerografy.com/product_info.php?cPath=21_119_47&products_id=163

(ale w zestawie dysze 0,15mm i 0,4mm, nie ma 0,3mm)

EVOLUTION SILVERLINE Two in One

http://www.aerografy.com/product_info.php?cPath=21_119_47&products_id=162

(w zestawie dysze 0,2 i 0,4, jeśli dobrze rozumiem?)

Czym, oprócz ceny, różnią się dwa powyższe?

Hansa 481 Set:

http://www.aerografy.com/product_info.php?cPath=21_119_52&products_id=99

(zbiorniczek metalowy bez zatyczki? To nie błąd?)

Gunze:

Mr. Procon Boy Double Action (0.3 mm): http://www.gunze.pl/go/_info/?user_id=PS-264&lang=pl

Mr. Procon Boy WA Platinum (0.3 mm): http://www.gunze.pl/go/_info/?user_id=PS-269&lang=pl

Ponownie pytanie: czym one się różnią?

Rozbieżność cenowa jest spora, wolę bez celu nie wydawać za dużo pieniędzy. O Iwatach i H&S znalazłem sporo informacji i podejrzewam, że ostateczna decyzja zapadnie pomiędzy tymi dwoma producentami.

Prosiłbym o "za" i "przeciw" w/w modeli.

Wydaje mi się, że możliwość blokady maksymalnej średnicy plamki jest użyteczną funkcją i wolałbym taki właśnie aerograf. Czy wszystkie powyższe modele mają taką funkcjonalność? Jak jest z tymi dyszami - wydaje mi się, że 0,3mm jest naprawdę uniwersalnym rozmiarem na początek. Czy to wystarczy, czy dokupić większe/mniejsze? Jaką najcieńszą/najgrubszą linię można uzyskać z dyszy 0,3mm?

Przeznaczony budżet na zakup to ok 600zł, wolałbym wydać mniej i mieć tą samą (porównywalną) jakość i funkcjonalność, ale jestem też skłonny wydać więcej, jeśli taki wydatek będzie uzasadniony. Bardzo zależy mi na dobrej jakości wykonania sprzętu.

KOMPRESOR

Co do kompresora, to zależy mi na tym, żeby był cichy. Chyba zdecyduję się na polecany tutaj MA3000. Czy spokojnie napędzi Iwatę (czytałem, że one podobno potrzebują trochę większego ciśnienia?). Czy można z niego korzystać nie irytując domowników w sąsiednim pokoju?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi, sugestie, może jakieś modele, których nie wymieniłem, a zgodne z moimi założeniami. Nie spieszę się z zakupem, póki co rozeznaję temat.

Pozdrawiam,

Marcin

Od 2 miesięcy używam tego aerografu z Twojej listy na który przesiadłem się z P.Iwaty

http://www.exito.sklep.pl/HARDER__STEENBECK_Aerograf_Evolution_Silverline_2_in_1-6546.html

Na pewno wygodą czyszczenia i rozkładania przewyższa modele Iwaty, które do zdemontowania dyszy wymagają kluczyka z zestawu. W przypadku Silverline wystarczy odkręcić ręką osłonę dyszy i palcami ją wyjąć, a właściwie wypadnie sama na dłoń po przechyleniu w dół. Dzięki temu zamiana dyszy na inną (0,2 lub 0,4 zgadza się) jest błyskawiczna i nie trzeba martwić się o stan uszczelki po tej operacji jak w przypadku Iwaty (choć zaznaczam ,miałem wcześniej Piwatę a nie oryginał)

Jeśli chodzi o system kontroli farby czyli blokady maksymalnej średnicy plamki to funkcję tę posiadają obydwa modele EVOLUTION SILVERLINE, natomiast Iwata HP-CS go nie posiada, jak sądzę ze zdjęcia z Twojego linka. Funkcja ta ułatwia życie i daje odpocząć kciukowi. Pokrywka do zbiornika właściwie nie jest potrzebna ,nie używałem jej nawet gdy korzystałem z poprzedniego aerografu w nią wyposażonego. Jeśli chodzi o samo malowanie i wielkość linii/plamki to wszystko zależy od rodzaju farby i stopnia jej rozrzedzenia,wielkości dyszy oczywiście i co chyba najważniejsze doświadczenia i wprawy użytkownika.

http://www.exito.sklep.pl/Zestaw_do_malowania_S_5000-5194.html

Kompresor ten mam od pół roku, poziom hałasu niewielki i nikt u mnie w domu się nie skarży. Lekko zwiększa głośność podczas dobijania do maksymalnego ciśnienia w butli, tuż przed wyłączeniem. Najczęściej ustawiam ciśnienie około 0,8 - 1,2 a kompresor uruchamia się raz na jakiś czas, zależnie od intensywności malowania.

pozdrowienia

A ja na Twoim miejscu ( jeżeli nie miałeś do czynienia z areografem) nie polecałbył żadnych markowych tylko właśnie piwatę. Nauczysz się malować, korzystać z aereo, czyścić go itp. A jak coś się zepsuje to nie będzie płaczu, że poszło ponad 500 złotych na aero.

A ja na Twoim miejscu ( jeżeli nie miałeś do czynienia z areografem) nie polecałbył żadnych markowych tylko właśnie piwatę. Nauczysz się malować, korzystać z aereo, czyścić go itp. A jak coś się zepsuje to nie będzie płaczu, że poszło ponad 500 złotych na aero.

Popieram, nawet najlepszy markowy aerograf sam nie maluje, trzeba nagrac wprawy.

Dziękuję za cenne wskazówki.

@Mierzu, marek_1101

Doskonale sobie zdaję sprawę z tego, że aerograf to tylko narzędzie i sam modelu nie pomaluje i pewnie początki będą trudne. Nie mam jednak drewnianych rąk i nie sądzę, żebym takie urządzenie zepsuł, korzystając z niego zgodnie z instrukcją i wskazówkami znalezionymi na forum. A po przejrzeniu wątków dot. aerografów widzę, że sporo użytkowników po zakupie pIwaty i tak przesiada się na coś markowego. Wolałbym nie kupować dwa razy...

No ale jak pisałem wyżej, nie spieszy mi się z zakupem, także rozważam cały czas wszystkie za i przeciw.

Pozdrawiam,

Marcin

polecam H&S Infinity 2 in 1, jest znakomity, daje wspaniałą precyzję. kompresor wyłącznie olejowy który zapewni długą pracę i nie przegrzeje się po kwadransie.

Na dobrą sprawę od niedawna używam Evolution, i nie mam ochoty zamieniać go na inny sprzęt, w porownaniu z TG-180 wygoda i wdzięczność użytkowania są co najmniej o tyle lepsze o ile wyższa jest cena niemieckiego sprzętu.

Kompresor mam olejowy, o bardzo dużej wydajności zbiornik 80l, 20metrow przewodu kt.biegnie do zbiornika malarskiego zaadoptowanego jako przyłącze do aerografu i jeszcze żadna drobinka wody a o oleju już nie wspominając nie zafajdała mi powłoki farby . . .

No ale odwadniacz i odolejacz czy jak to się zwie nie są takie drogie . . .

Pozdr.

• 1 year later...

Witam serdecznie,

Ja z kolei przymierzam się od dłuższego czasu do zmiany wysłużonego aerografu firmy MAR, model AD-7704 na coś z wyższej półki. Właściwie, to po lekturze różnych wątków na forach, czy rozmowach z modelarzami zdecydowałem się na wybór pomiedzy produktami dwóch firm, tj.:

1. Badger seria renegade model velocity lub

2. Iwata seria high performance, model HP-C Plus 0,2mm.

Jestem otwarty na wszelkie sugestie odnośnie wyboru powyższych produktów, a szczególnie zależy mi na osobach, które miały okazję malować produktami wspomnianych firm.

Z góry dziękuję!

No bardzo ciekawa opcja, dzięki! To będzie mój nr 1 obecnie. Dwa pojemniki, dwie dysze, ta 0,4 mm to pewnie idealna pod wieksze powierzchnie modelu (a na półce czeka F-4 w skali 1:32, tamiya 60308). Masa ciekawcyh akcesoriów, dużo lepsza dostępność części zamiennych niż takiej Iwaty...

Ja osobiście bardzo polecam HS Ultra, od evolutiona zbytnio się nie różni, ale maluje pięknie. Jedyna wada to mały zbiorniczek ale ten można dokupić większy 8)

a jak kosztowo to wygląda ?

nasz kochany i super forumowicz powiedział mi aby nabyć to:

http://allegro.pl/aerograf-profesjonalny-zestaw-aerografow-6-sztuk-i2640115885.html

i styknie na długo --- bardzo długo

osobiście wolę to (co wyżej) plus evolution 2 in 1 --- ale KASA

cały komplecik w tym jeden markowy --- pożyjemy --- zobaczymy

Na obecna chwile kupilem komore do malowania (hs-e420). Mam nadzieje, ze zmniejszy sie ilosc pylkow osiadajacych na modelu, a i mniej syfu w plucach sie ostanie...ktos ma moze mniej lub bardziej pozytywne doswiadczenie z tym/podobnym produktem?

Co do pytania o koszty. Za ultre z przesyłką + szybkozłączka dałem 298zł w wakacje. Evolution to jak sie nie mylę 600zł lub drożej a różnicy dużej nie ma Maluje pięknie, linie po 1mm nawet surfacerem daje rade pomalować Ani nitro ani aceton nie robi na nim wrażenia. Te chinole co dałeś link to szajs, miałem jeden. Łatwo ukręcić dyszę ( w ultrze nie ma co urwać ), uszczelki bardzo szybko padają a jakości malowania i łatwości czyszczenia nie ma co porównywać, do surfacera to on może i jest dobry, ale kasy szkoda.

ps. Ultry czasem zdaża się nie umyć w ogóle a wystarzy przepłukać i lśni