Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przód unosi się w górę. Model nie był wyważany, gdyż był wykonywany w celu umieszczenia na podstawce. Czekam teraz na model IŁ-a 62 w skali 1:72 i on zostanie wykonany w barwach LOT-u o nr rej. SP-LBG "Tadeusz Kościuszko". Na warsztacie AN-24 w skali 1:72

Napisano

Witam.

Pięknie i czysto wykonany, mam nadzieję że któraś z firm wypuści ten model w skali 1/144 w plastiku (kalki już czekają).

Pozdrawiam

Artur

Napisano

Witam.Model ładdnie sklejony.Poprostu super!!!!Mam podobny z kartonu z małego modelarza.Twój model o nr.rej SP-LAA to "Mikołaj Kopernik".Mój z kartonu o nr.rej SP-LAB to "Tadeusz Kościuszko"sprzed katastrofy.A tak na marginesie model ten miał już kalki w barwach Lotu czy sam robiłeś??

Napisano

Michale, model piękny, ale wydaje mi się że flaga na ogonie nie ma czerwonej barwy... może się wydaje

Napisano

Bardzo ładny model.

Ile kosztowoało kolege owe zlecenie dotyczące kalkomani (jeśli to nie tajemnica) i gdzie było realizowane. Pytam, bo sam tez mam kilka braków i chetnie bym zlecił taką robótkę...

• 1 month later...
Napisano

Co do 62-giego to brakuje na nim z prawej strony kadłuba czupryny kopernika, a i dodaj cos w stylu memorial tak samo jak zamierzasz robic Kosciuszko SP-LBG, a ten był już w wersji M i też skończył tragicznie niestety

Napisano

Ah jak patrze na tego An-24 to mi się przypominają lata dzieciństwa kiedy nad moim blokiem podchodził do Rębiechowa każdego dnia...niezapomniany charakterystyczny warkot silników...ehhh

Napisano
Na zdjęciu jest AN z nr rej. SP-LTB, a model ma SP-LTE. Ja zastosowałem się do oznaczenia użytego przez producenta kalkomanii.

SP-LTE - rozbił się 24 stycznia 1969r. i nie jestem pewien czy w ogóle występował w takim malowaniu jak Twój model. Tu niech wypowie się ktoś bardziej zorientowany w tym temacie.

Co do malowania to rygor w liniach pasażerskich jest przeważnie znacznie większy niż w wojsku i nie przypuszczam aby miały miejsce takie odstępstwa przy kształcie pasa przeciwodblaskowego czy płetwy statecznika pionowego jak w Twoim przypadku.

Mimo tych różnic, na Twój model i tak miło jest popatrzeć.

Napisano

Wojt - jeśli masz na myśli katastrofę pod Zawoją w 1969 to faktycznie malowanie było zupełnie inne, ale to był SP-LTF...

Napisano

AN-24 SP-LTE - dostarczony do Polski w 1966 roku. Uległ katastrofie pod Wrocławiem w dniu 24.01.1969r.

AN-24 SP-LTF - dostarczony do Polski w 1966 roku. Uległ katastrofie w dniu 02.04.1969r rozbijając się na północnym stoku Policy w Paśmie Babiogórskim, na terenie Zawoi.

W chwili katastrofy samoloty musiały posiadać ,,stare,, malowanie.

753f41dceb1e5807m.jpg9176cf24f859a8d8m.jpgb3e004b30517f395m.jpg

Nowe malowanie wprowadzono w 1977 roku.

Krystek.

Napisano
SP-LTE - rozbił się 24 stycznia 1969r. i nie jestem pewien czy w ogóle występował w takim malowaniu jak Twój model. Tu niech wypowie się ktoś bardziej zorientowany w tym temacie.

Tak, na pewno nie występował w takim malowaniu.

Notabene, poszukuję kalkomanii właśne tego schematu, w 1:72, ale podejrzewam, że jestem skazany na samoróbkę...