Observer Napisano 31 Stycznia 2012 Share Napisano 31 Stycznia 2012 Mógłbyś zdradzić z czego i jak wykonałeś tą obwódkę na wiatrochronie? Świetna robota malarska, ale to już standard w Twoich pracach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 1 Lutego 2012 Autor Share Napisano 1 Lutego 2012 Obwódka jest malowana. Malowanie wiatrochronu, lub tak jak właśnie teraz to robię owiewki kabiny, zaczynam od zamaskowania szkła, po krawędzi obwódki. Maluję delikatnie po krawędzi maskowania żółtym kolorem, jak farba wyschnie to zamaskowuję paseczek żółtego i maluję kolorem właściwym kamo. Następnie kolor kamo maluję lakierem matowym, zdejmuję maski, idę do lodówki po browarka siadam i oglądam jak to wyszło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 1 Lutego 2012 Share Napisano 1 Lutego 2012 Kurcze Grzesiu Tobie jakoś to wszystko wychodzi za pierwszym razem i to pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 1 Lutego 2012 Share Napisano 1 Lutego 2012 Czy w takim razie malujesz jeszcze ramy od środka kolorem wnętrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 1 Lutego 2012 Autor Share Napisano 1 Lutego 2012 Tak. W przypadku wiatrochronu najpierw było zamaskowane od wewnątrz oszklenie, pomalowana rama, lakier mat. I dopiero potem przykleiłem do kadłuba. Ramek od środka nie maluję. Bo tam ich raczej nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 1 Lutego 2012 Share Napisano 1 Lutego 2012 To inaczej bo Gonzo nie poniał. Maskujesz szkło, pryskasz żółtym, maskujesz żółty, pryskasz kamuflażem. W ten sposób od wewnątrz masz widoczny nadmiar żółtego. Co robisz, żeby go nie mieć? Tego brakuje mi w powyższej instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 2 Lutego 2012 Autor Share Napisano 2 Lutego 2012 Może zrobiłem to trochę nieświadomie, ale nie widać żółtego. Jak miałem już pomalowaną ramę od wewnątrz, to potem maskując zewnątrz oszklenie, maskowałem po linii tej ramki wewnętrznej. Czyli malując żółtym obwódkę pod spodem jest czarna ramka. Oczywiście patrząc pod pewnym kątem, to biorąc pod uwagę grubość szybki, może gdzieś ten żółty przebić. Chyba rozumiem Twoją obawę, dlaczego malując zawnątrz żółtym nie prysnąłem najpierw czarnym?. Bałem się że może być problem, żeby żółta dobrze pokryła czarną. Nie chciałem żeby wyszła mi zbyt gruba warstwa farby. Wprawdzie po zerwaniu masek zawsze zostanie jakiś schodek, ale w rzeczywistości ta uszczelka , czy masa uszczelniająca, bo to chyba jest to? też ma jakąś grubość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janekzukosa Napisano 2 Lutego 2012 Share Napisano 2 Lutego 2012 Jakiego koloru używałeś do pomalowania wnętrza awioniki? Czy kolor ten to standard Us Navy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 2 Lutego 2012 Autor Share Napisano 2 Lutego 2012 Jakiego koloru używałeś do pomalowania wnętrza awioniki? Czy kolor ten to standard Us Navy? Ja to malowałem farbą Gunze C027 Interior Green. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 2 Lutego 2012 Share Napisano 2 Lutego 2012 Mam dziwne wrażenie, że post po moim pierwszym pytaniu uległ jakiejś przemianie, bo czytając go teraz widzę odpowiedź głośno i wyraźnie. Pewnie wyewoluowałem w międzyczasie. Dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 2 Lutego 2012 Autor Share Napisano 2 Lutego 2012 Tak. W przypadku wiatrochronu najpierw było zamaskowane od wewnątrz oszklenie, pomalowana rama, lakier mat. I dopiero potem przykleiłem do kadłuba. Ramek od środka nie maluję. Bo tam ich raczej nie było. greatgonzo Przepraszam. Teraz dopiero doczytałem, jakie głupoty tu napisałem. Powinno być - tych żółtych ramek lub inaczej obwódek od środka nie maluję. Przepraszam namieszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 5 Lutego 2012 Autor Share Napisano 5 Lutego 2012 (edytowane) Model prawie skończony. Zostało jeszcze kilka drobnostek. Od ostatniej relacji jak widać wkleiłem owiewkę kabiny i dokleiłem rakiety po boku kadłuba. Pisałem wcześniej, że myślę nad wykonaniem podstawki. Moim zamiarem było, aby nie była to podstawka w stylu płyta lotniska. Trochę za dużo czasu straciłem na zrobienie wnęk podwozia, i szkoda było by ich nie pokazać. Po kilku próbach i przymiarkach zrobiłem takie coś. Wygląda trochę futurystycznie, Ale moim zdaniem nie jest tak źle. Muszę ją jeszcze trochę dopracować, bo widać kilka niedoróbek. I to, co najważniejsze i to, na co czekałem, a mianowicie jak na niej będzie wyglądał model. Z zaciekawieniem postawiłem model na podstawce, i wygląda to tak. A jakie są wasze odczucia? Edytowane 6 Lutego 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 6 Lutego 2012 Share Napisano 6 Lutego 2012 Kosmos Skąd taki pomysł wogóle się zrodził? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 6 Lutego 2012 Share Napisano 6 Lutego 2012 Ja wiem ale boje sie powiedziec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 6 Lutego 2012 Share Napisano 6 Lutego 2012 Świetny pomysł na ekspozycję modelu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 6 Lutego 2012 Share Napisano 6 Lutego 2012 Kosmos Skąd taki pomysł wogóle się zrodził? Bo Grzesiu jest kosmitą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 6 Lutego 2012 Share Napisano 6 Lutego 2012 Super, oglądając model dawno zaliczyłem szczękospad, a podstawka mnie natchnęła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rvlt_n616 Napisano 6 Lutego 2012 Share Napisano 6 Lutego 2012 Nooo miło miło. Coś nie codziennego i udanego, chwali się, chwali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 6 Lutego 2012 Share Napisano 6 Lutego 2012 Bardzo mi się podoba Twój pomysł. Oprócz mistrza hydrauliki im "francuskiego hydraulika" zdobyłeś odznakę mistrza szklarza-futurysty imieniem "Stanisława Lema" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 6 Lutego 2012 Autor Share Napisano 6 Lutego 2012 Dziękuję za pierwsze uwagi. Wszystkie są zawsze bardzo cenne. Kosmos Skąd taki pomysł wogóle się zrodził? Może nie aż taki kosmos, ale coś innego. A taki był mój cel. A skąd taki pomysł? Chciałem dać możliwość potencjalnemu "oglądaczowi" zajrzeć od spodu. Robiłem kilka prób. Postawiłem model na jednolitym lustrze, i to nie było to. Zrodził się pomysł, aby, podzielić lusterka i ustawić je pod pewnym kątem tak, aby stojąc obok modelu, było widać to, co powinniśmy widzieć. A ten napis A-7 który powstał, to tylko wypełnienie pomiędzy szkiełkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 12 Lutego 2012 Autor Share Napisano 12 Lutego 2012 Praca zakończona. Dziękuję za wszystkie uwagi, i pomoc podczas budowy modelu. Zapraszam do obejrzenia efektu pracy w galerii. viewtopic.php?f=64&t=31619 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 14 Lutego 2012 Share Napisano 14 Lutego 2012 Piękny model, naprawdę wspaniale Ci się udał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi