Jarekk Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 Mnie się nie podobają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 Jarek, kwestia gustu. Sensu wszelakoż w tym malowaniu nie widzę, no ale gdzie się w firmie doszukiwać sensu? :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 15 Lutego 2016 Share Napisano 15 Lutego 2016 No niby ma go maskować na tle nieba, w widoku z ziemi, żeby OPLce życie utrudnić ;) Wiadoma sprawa, że kwestia malowania ważniejsza od modernizacji wyposażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 15 Lutego 2016 Share Napisano 15 Lutego 2016 Tak jak kolega pisze, mdłe. Do tego ten biało-czerwony stożek, chyba że to osłona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 15 Lutego 2016 Share Napisano 15 Lutego 2016 Ale przyznajcie, jak się patrzy na to zdjęcie - jest moc! Do tego ten biało-czerwony stożek, chyba że to osłona. To zagłuszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 13 Czerwca 2016 Share Napisano 13 Czerwca 2016 Czy przy podwieszaniu H-25MP pod skrzydła Suki pod kadłub poza Wjugą może być podwieszone coś jeszcze (PTB-800 lub uzbrojenie, np. UB-32/B-8M1) czy belki podkadłubowe są wtedy puste? Źródło: www.airwar.ru Źródło: Su-22 M4/UM-3K 4+ Publication Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 14 Czerwca 2016 Share Napisano 14 Czerwca 2016 H25mp moga wisiec tyko pod kadlubem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 14 Czerwca 2016 Share Napisano 14 Czerwca 2016 O widzisz. To mnie powyższy schemat zwiódł. Tak prawdę mówiąc planowałem wcześniej, ale powyższy rysunek mnie zdziwił mocno. Z resztą, na kolejnej stronie znalazłem informację o tym, że H-25MP mają iść pod skrzydła i to, że tylko pod zewnętrzne belki. APU-68 pod kadłubem na standardowych belkach BD3, czy na tych "łamanych" używanych przy H-29 na AKU-58? Myślę o dwóch wariantach podwieszeń: 1. H-25MP x2 pod kadłubem, na zewnętrznych podskrzydłowych B-13L x2, R-60 x2 na środkowych i SPS-141+UB-32 na wewnętrznych podskrzydłowych. 2. H-25MP na zewnętrznych podskrzydłowych, R-60 na środkowych, B-8M1 na wewnętrznych i PTB-800 pod kadłubem. Przy czym możliwość wykonania pierwszego wariantu cieszyła by mnie bardziej. Edit. Są dowody: Pewnie sprawa się rozbija o okablowanie płatowca między Wjugą a belkami podkadłubowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 15 Czerwca 2016 Share Napisano 15 Czerwca 2016 W piątek wieczorem lub w sobotę wrzucę warianty podwieszen dla Wjugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 18 Czerwca 2016 Share Napisano 18 Czerwca 2016 plus wariant LO-86E+ 2xH-25MP /1r-2r/ + 2xR-60 /9-10/ +2x PTB-800 /3-4/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 18 Czerwca 2016 Share Napisano 18 Czerwca 2016 SPS na zwalczanie stacji radiolokacyjnych nie był wieszany w ogóle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 18 Czerwca 2016 Share Napisano 18 Czerwca 2016 2. Zezwala sie na stosowanie przedstawionych wariantow uzbrojenia przy podwieszeniu SPS na stalych punktach podwieszen: a) przy podwieszeniu SPS na punkcie podwieszenia nr 3, na punkcie podwieszenia nr 6 zezwala sie podwieszac wyrzutnie UB-32. Na pozostalych punktach w tym wariancie podwiesza sie tylko UB-32 lub bomby lotnicze (symetrycznie). Przy wykorzystaniu pustej wyrzutni UB-32 jako przeciwwagi, podwieszenia na pozostalych punktach zgodnie z wariantami uzbrojenia; b) przy podwieszeniu SPS na punkcie podwieszenia nr 5, na punkcie podwieszenia nr 6 zezwala sie podwieszac wyrzutnie UB-32 tub S-24. Na pozostalych punktach podwiesza sie (symetrycznie) takze UB-32, S-24 lub BL. Dopuszczalne jest podwieszenie jednej BL na punkcie podwieszenia nr 6 z podwieszeniem na pozostalych punktach innych rodzaj6w uzbrojenia zgodnie z wariantami uzbrojenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 18 Czerwca 2016 Share Napisano 18 Czerwca 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dd1968 Napisano 21 Lipca 2016 Share Napisano 21 Lipca 2016 H25mp moga wisiec tyko pod kadlubem Niestety ale tam nie mogą właśnie wisieć ze względu na konieczność podwieszenia Wjugi do sterowania tychże rakiet. Rakieta H-25MP bez podwieszonej Wjugi jest bezużyteczna. 2. Zezwala sie na stosowanie przedstawionych wariantow uzbrojenia przy podwieszeniu SPS na stalych punktach podwieszen:a) przy podwieszeniu SPS na punkcie podwieszenia nr 3, na punkcie podwieszenia nr 6 zezwala sie podwieszac wyrzutnie UB-32. Na pozostalych punktach w tym wariancie podwiesza sie tylko UB-32 lub bomby lotnicze (symetrycznie). Przy wykorzystaniu pustej wyrzutni UB-32 jako przeciwwagi, podwieszenia na pozostalych punktach zgodnie z wariantami uzbrojenia; b) przy podwieszeniu SPS na punkcie podwieszenia nr 5, na punkcie podwieszenia nr 6 zezwala sie podwieszac wyrzutnie UB-32 tub S-24. Na pozostalych punktach podwiesza sie (symetrycznie) takze UB-32, S-24 lub BL. Dopuszczalne jest podwieszenie jednej BL na punkcie podwieszenia nr 6 z podwieszeniem na pozostalych punktach innych rodzaj6w uzbrojenia zgodnie z wariantami uzbrojenia Nie wiem kolego skąd masz ten tekst, ale jest to bzdura. SPS-141MWGKE można podwiesić tylko na podwieszeniu nr. 5. Na podwieszenie nr. 3 nie można go podwiesić ponieważ w tej belce nie ma do niego instalacji. Przy podwieszeniu SPS na belce nr. 5 instrukcja mówi że na belce nr. 6 dla równowagi można podwiesić B-8 lub UB-32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 21 Lipca 2016 Share Napisano 21 Lipca 2016 Tak, masz racje z SPS ,punkt podwieszeń 5, cyfrówka z tą trójką . Odnosnie gdzie wisiały H-25MP, spójrz na post Michała na 30 stronie , wiszą pod kadłubem i tylko tam moga wisieć z wielu względów. Wjuga podczepiona była za nimi . Latał Świdwin z rakietami i Wjugą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dd1968 Napisano 21 Lipca 2016 Share Napisano 21 Lipca 2016 No cóż każdy bywa omylny. Ja jednak po 25 latach pracy na Su pozostanę przy swoim. Świdwin nigdy nie latał z Wjugą i rakietami bo po prostu nie posiadał takich rakiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 21 Lipca 2016 Share Napisano 21 Lipca 2016 Nie bede na siłe zmieniał Twoich wspomnień , niemniej H-25MP mogły wisieć na punktach 1r-2r ,czyli tych samych gdzie wiesza sie pod kadłubem H-25MŁ; H-29Ł i H-29T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 22 Lipca 2016 Share Napisano 22 Lipca 2016 Foto z czeskiej monografii 4+ Wjuga i APU-68 na dwóch belkach pośredniczących pod kadłubem. Innego przeznaczenia dla takiej konfiguracji niż H-25MP ciężko się doszukiwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dd1968 Napisano 22 Lipca 2016 Share Napisano 22 Lipca 2016 Może tak być. Niemniej nigdy u nas nie widziałem takiej konfiguracji. Tutaj też jest H-25 na skrzydła. Pod kadłub jest H-58. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 22 Lipca 2016 Share Napisano 22 Lipca 2016 Ze szpiegostwa mi wynikło, że o ile 25MR i 25ML mogły być podwieszane i pod kadłub i pod zewnętrzne podskrzydłowe, to 25MP tylko pod kadłubem, podobnie jak H-29T/L (te z kolei na belkach AKU-58). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dd1968 Napisano 22 Lipca 2016 Share Napisano 22 Lipca 2016 W poniedziałek porozmawiam z "czynnym" uzbrojeńcem i i napiszę jak jest naprawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dd1968 Napisano 26 Lipca 2016 Share Napisano 26 Lipca 2016 Mój kumpel jest do czwartku na wczasach w Chorwacji więc odpowiem w piątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dd1968 Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 Po rozmowie z 2 "aktywnymi" uzbrojeńcami 29 i 30 lat na Su-22mogę napisać tylko tyle że w żadnej dostępnej dokumentacji obsługi Su nie znaleźli wariantu że H-25MP pod kadłub. W instrukcji pilotażu też nic o tym nie ma. Jeżeli ktoś uważa inaczej to niech pokaże fotę polskiego samolotu w takiej konfiguracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 A propos fot. Jeśli dysponujesz jakimiś z H-25MP to ja chętnie rzucę okiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaesz Napisano 6 Sierpnia 2016 Share Napisano 6 Sierpnia 2016 Nie mam skanera, więc jakość kalkulatora, ale MP widać. Pochodzi z artykułu w Skrzydlatej Polsce 12/2007 o rocznym podsumowaniu działalności 40 ELT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi