Mikele Napisano 17 Maja 2011 Share Napisano 17 Maja 2011 Boki ramy szyby pancernej mogłeś oszlifować. Od lewej burty widać jakiś obły kształt u nasady, nie wygląda to najładniej. I jeszcze nie mam pewności co do koloru samej ramy, choć ciężko znaleźć jakiekolwiek zdjęcie w necie. Na tym akurat jest czarna, ale nie wiem, czy to tylko pomysł ludzi z brytyjskiego muzeum, czy ogólna praktyka na PF. ps. i osłonę zagłówka w fotelu złóż do tyłu. W takim położeniu jak teraz była przy katapultowaniu, żeby zabrać osłonę ze sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 17 Maja 2011 Autor Share Napisano 17 Maja 2011 Ten obły kształt jest na odlewie więc nie ruszałem,wygląda to jak jakiś element,nie mam zdjęć tego rejonu,jeśli by ktos miał takowe prosze o zamieszczenie tutaj.rama oszlifowana ten zielony jest jakiś taki mydlany jeszcze nad tym popracuje,łosz zmatuję suchy pędzel ale to po malowaniu całości.Osłona nad zagłówkiem jest podniesiona w takiej pozycji widziałem na zdjęciach jak się przyłoży owiewkę to jest wyżej od niej . Co do koloru samej ramy mam zdjęcia kokpitu pfa i tam jest zielona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 17 Maja 2011 Share Napisano 17 Maja 2011 "Złóż do tyłu"? Do tyłu? Ta osłona nie była nad głowa pilota? Pamiętam, jak Fronczewski przytrzymywał ja sobie nad głową tuż przed zamknięciem kabiny ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Maja 2011 Share Napisano 17 Maja 2011 Ok, kłócił się nie będę ;) W sumie na zdjęciach bywa w obu położeniach, a 100% pewności nie mam, więc się upierał nie będę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 17 Maja 2011 Autor Share Napisano 17 Maja 2011 Michał miał na myśli do "góry" nie do tyłu,jeszcze chyba ją odkleje i w bardziej pionowej pozycji przykleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 17 Maja 2011 Share Napisano 17 Maja 2011 Blacha przy zagłówku jest poprawnie i ja bym jej nie ruszał, okucie szyby pancernej było w PF-ce zielone tak więc to też masz dobrze pomalowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 17 Maja 2011 Autor Share Napisano 17 Maja 2011 Dzięki Darek. Masz może zdjęcia kokpitu z przodu w okolicach szyby pancernej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 17 Maja 2011 Share Napisano 17 Maja 2011 Ciekawa i przydatna dyskusja o ,,zielonym kabinowym radzieckim ,, http://www.britmodeller.com/forums/index.php?showtopic=67674 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Maja 2011 Share Napisano 17 Maja 2011 Tzn. Tak, jak Robert napisał, miałem na myśli, że ta górna osłona powinna być mocniej odchylona do tyłu. Wklejona jest prawidłowo. Znalazłem kilka ciekawych zdjęć szczegółów, może się przydadzą. Niestety znalezienie ramy szyby pancernej to chyba za wielkie marzenia ;) http://www.topedge.com/panels/aircraft/sites/kraft/walk.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 17 Maja 2011 Share Napisano 17 Maja 2011 Okucie było na 100% zielone: Zdjęcia pochodzą z Aeroplana 5/6 2001 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 17 Maja 2011 Autor Share Napisano 17 Maja 2011 Dzięki ,gdzieś mi sie ta płytka zawieruszyła.Widać na tych zdjęciach ,że po bokach są jeszcze dodatkowe trójkątne szybki których pavla nie przewidziała,spróbuję dorobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 17 Maja 2011 Share Napisano 17 Maja 2011 Jeszcze odnośnie blachy-tak ma być , jeśli osłona będzie podniesiona .Na potwierdzenie zdjęcie. Uploaded with ImageShack.us Po opuszczeniu osłony kabiny, blacha pokryta dodatkowo zamszem znajdowała sie nad głową pilota.Nie mam pojęcia , czy w położenie takie pilot lub technik ustawiali blachę przed opuszczeniem osłony i czy była ew.zabezpieczona jakimś zatrzaskiem.Chociaż po zamknieciu osłony i tak nie było mozliwości aby blacha samoczynnie na skutek manewrów samolotu zmieniła pozycję .A musiała być nad głową pilota, jako swoiste zabezpieczenia i ew.taran w wypadku wymuszonego podrzucenia osłony kabiny przy katapultowaniu się bez użycia osłony kabiny. Tak to wyglądało jako komplet: Po wystrzelaniu Przed wystrzelaniem Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Powyższe zdjęcia pochodzą z wydawanego przed laty czasopisma " Technika Lotnicza". A poniższe rysunki z otchłani internetu, na pewno z rosyjskojęzycznego forum, w wykonaniu utalentowanego chyba rysownika .Może sie przydadzą. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Zdjęcie z airwar.ru Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 17 Maja 2011 Share Napisano 17 Maja 2011 Na dwóch fotkach w monografii 1PLM ta blacha jest rzeczywiście odchylona do tyłu, więc Mikele ma rację (tzn. w tym sensie rację, że także taki sposób zaprezentowania - przy otwartej kabinie - byłby OK). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 17 Maja 2011 Share Napisano 17 Maja 2011 Nie wiem, czemu wszyscy malują kokpit MIGa-21 na ten MM 2135, który jest zupełnie niepoprawny. Mieszając jasnoniebieski z białym i kilkoma kroplami zielonego (emerald) uzyskałem chyba kolor bliższy oryginałowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 17 Maja 2011 Autor Share Napisano 17 Maja 2011 Łukasz wstaw fotkę swojego kokpitu,ja tym MM maluję bo tak wygodniej ale przetestuję mieszankę z Gunze z linku podanego przez em Babcia dzięki za fotki ,rysunki na Ciebie zawsze można liczyć tak samo jak na wszystkich miłośników "ołówka" ,przemaluję tylko zagłówek na ciemno szary ps.Babcia dzięki za "przesyłkę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 Robercie tak na marginesie kilka fotek naszej PF-ki (aktualnie w renowacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 Rozumiem , ze po zakończeniu renowacji możemy liczyć na zdjęcia elementów wnętrza kabiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 19 Maja 2011 Autor Share Napisano 19 Maja 2011 Piękna,dzieki Darku. ps.Jak byś mieał więcej zdjęć,szczególnie kabiny/rejon szkła pancernego/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 Szyba pancerna po malowaniu, ale jeszcze nie ukompletowana. oraz odmalowane elemety tablic przyrządów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 19 Maja 2011 Autor Share Napisano 19 Maja 2011 Darek duże : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 Farba oryginalna , czy dobierana okiem Fachowców ze współczesnych propozycji marketów budowlanych ? Również Dzieki za zdjęcia.Po latach niszczenia , wyprzedaży na złom , za granicę , teraz to taka dokumentacja to Perełki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 Jedna z części była dana do lakiernika i dobrał komputerowo kolorek. Nie omieszkałem sobie odlać mały słoiczek (zawsze może się przydać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 Darek, czy ta gablota z modelami ,przy Łosiu to Twe dzieło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 Nie, to nie moje modele. Sorki Robert za prywatne wtrącenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 31 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2011 Witam po bardzo długiej przerwie Jako ,że "BIS" w galerii i mam wrażenie ,że nie przypadł za bardzo miłośnikom "szybkiego" postanowiłem wrócić do tego pf-a i doprowadzić projekt do szczęśliwego końca Model poskładany do kupy: dodane IFF i antena na grzbiecie z edka, OCP z Fujimi, osłony podwozia z Pavli, odtłuszczony jutro surfacer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi