Skocz do zawartości

M3 Grant 8 Armia Afryka - 1/35 Academy

bazylms

Rekomendowane odpowiedzi

A jaki kolor powinny mieć zaorki na górze tych butli? To powinno nieco uatrakcyjnić wnętrze. Proszę o szybkie wskazówki co jeszcze. Bo jak poprzyklejam to już nie urwę.

Czarne

tunnel.jpg

Odnośnie brudzenia, o który pytałeś się w PW.

Washa kładłem bezpośrednio na farbę. Nadmiar washa, ściągałem wacikiem, lub pędzelkiem.

Pozdrawiam

Jacek

• Odpowiedzi 560
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Akurat to zdjęcie przedstawia wnętrze do Shermana M4A4. Ale butle p-poz były takie same jak w M3.

Poszukam, może znajdę jakieś kolorowe zdjęcia przedstawiające wnętrze do Granta.

Pozdrawiam

Jacek

Dzięki uprzejmości Jacka mogłem przerobić wnętrze, które chyba jest nieco atrakcyjniejsze teraz. Z malownia na czarno tego czegoś na tylnej płycie jestem średnio zadowolony, ale ręce mi sie trzęsą i pędzel muszę trzymać na końcu bo nie ma dobrego dostępu. Może jeszcze trochę jutro z rana nad nimi powalczę.

IMG_1254.JPG

I wnętrze z kompletem gratów, poza osłoną kosza wieży.

IMG_1256.JPG

A tak będzie widać wnętrze przez otwarte włazy i po wyciągnieciu wieży

IMG_1257.JPG

IMG_1258.JPG

IMG_1259.JPG

Teraz wnętrze kosza wieży. Czy jeszcze coś powinno być pomalowane w innym kolorze? Może ktoś ma zdjęcie wnętrza Shermana które wygląda podobnie? Jak widać po przykładzie Jacka, interwencja w odpowiednim momencie może uatrakcyjnić projekt.

IMG_1260.JPG

A teraz pytanie odnośnie amunicji. Mam oto trzy takie pociski. Jak powinienem pomalować głowice, bo rozumiem że łuski mogą zostać jakie są? Mam też amunicję do działa 37mm i wszelka pomoc w tym zakresie też mile widziana.

IMG_1261.JPG

Witam

A teraz pytanie odnośnie amunicji. Mam oto trzy takie pociski. Jak powinienem pomalować głowice, bo rozumiem że łuski mogą zostać jakie są? Mam też amunicję do działa 37mm i wszelka pomoc w tym zakresie też mile widziana.

IMG_1261.JPG

Amunicja do działa 37 mm

37mmAmn2.jpg

Amunicja do działa 75 mm

Amo75mm.jpg

Pozdrawiam

Jacek

Chciałbym mieć taką dokumentacje jak ty Jacku duży szacunek.

Wnętrze jest świetne. Jak dla mnie musisz jeszcze położyć jedną warstwę na te siedzenia w koszu wieży - bo prześwituje biel.

To czarne coś wygląda ok jak dla mnie.

Model to będzie rewelacja - warto czasem dodać trochę starań, aby zwykły model przerobić w takie cudo - wielkie brawa.

pozdrawiam Grzesiek.

Edytowane przez Gość

Dzięki za wsparcie. Jacek, twoja pomoc jest poprostu . Jedyne co mnie martwi to te skomplikowane kolory angielskich pocisków. Może malnę je na amerykańskie, jako że Granty nie za długo służyły wcześniej u anglików. Ale najpierw spróbuję - może się uda coś wykrzesać.

Jak dla mnie musisz jeszcze położyć jedną warstwę na te siedzenia w koszu ziemi - bo prześwituje biel.

Właściwie to chciałem napisać pod zdjęciami coś takiego "proszę o nie komentowanie koloru siedzeń, bo jest to moje abstrakcyjne wyobrażenie o niejednolitości materiału na skutek używania siedziska". No ale teraz mam problem. Kolor składa się chyba z czterech farb, i nie sądzę żebym był go w stanie jeszcze raz namieszać. Więc jeżeli będzie nacisk społeczeństwa, to coś jeszcze namieszam i malnę, ale wszystkie trzy żeby się nie różniły. No chyba że powyższe tłumaczenie zostanie pozytywnie przyjęte i takie mogą zostać.

No i poniosło mnie. Dziś sobie uzmysłowiłem, że przecież wieża w moim Grancie jest kopletnie pusta - poza działem i km-em. Dlatego jak zwykle nieodzowne stało się porozmawianie z naszym kolegą Jackiem (bigmodel), który w swej wielkiej dobroci zasypał mnie zdjęciami wnętrza wieży. Dlatego też zapadła decyzja o rozwałce wieży i dorobieniu jej kilku elmentów. Mam nadzieję, że klej nie trzyma za mocno. Przy odrobinie szczęścia mam jeszcze radio z prezentowanego w tym temacie przez Tomka zestawu Bronco, które pasuje idealnie. Trzeba będzie zatem dorobić wyrzutnik granatów dymnych, zasobnik na nie (ale najpierw trzeba kupic rurkę) kilka skrzynek i może parę kabelków.

Trwają przygotowania do wyjazdu i czasu na siedzenie przy modelach nie ma. Dziś tylko mały update - pomalowana amunicja. Próbowałem maskować taśmą, ale ze wzgledu na rozmiar nie bardzo chciało to działać. Tak więc trochę z taśmą a trochę "od ręki". Nie jestem do końca zadowolony, ale mam nadzieje że za bardzo mnie nie zjedziecie.

Pict0014.jpg

Kuba pomysł zasadniczo wydaje się dobry. Jednak obawiam się podobnego problemu jaki miałem z taśmą. Otóż pociski (najczęściej) w miejscach pasków mają stożkowaty kształt. I naprawdę ciężko było po oklejeniu dookoła aby się końce taśmy spotkały. Ta amunicja jest naprawdę mała. Myślę że kalka też mogłaby nie siąść najlepiej. A poprawki u mnie czasami kończą się tragedią. Chyba bym już nerwów do niej nie miał.

Może z deczko szalony pomysł, ale gdyby te ammo wsadzić do uchwytu wiertarki/dremelka i na wolniutkich obrotach to puścić i przyłożyć tylko pędzelek i idealna linia nawet na stożku

Pozdrawiam

Kami

Może z deczko szalony pomysł, ale gdyby te ammo wsadzić do uchwytu wiertarki/dremelka i na wolniutkich obrotach to puścić i przyłożyć tylko pędzelek i idealna linia nawet na stożku

Pozdrawiam

Kami

A wiesz że o tym samym dziś myślałem. Najlepiej to by było w tokarce zegarmistrzowskiej zapiąć a pędzel zamiast noża - pewno lepsza kontrola by była. Tym razem ją chyba tak zastawię, bo to tylko raptem cztery pociski a w dodatku każdy inny. Ale jak kiedyś będę robił więcej amunicji to pokombinuję. Każdy pomysł przedstawiony jest dobry, tylko modelarz kiepski.

Ta, kiepski, widać na obu modelach .

Pomysł jak by dopracować, to można by to nie raz zastosować. Nie wiem tylko jak zachowywało by się włosie pedzla. Problem mógł by być równierz z kryciem.Pewnie trzeba by było pracować na minimalnych obrotach.

Pozdrawiam.

Pomysł brzmi dobrze, wymaga jednak dopracowania, ja jednak pozostaję przy kalkach lub taśmie maskującej. Do ich wycinania w takich przypadkach używam compass cutter, nie wiem jaka jest polska nazwa , ale jest to nóż w formie cyrkla. Panowie, chyba nigdy nie robiliście maskowania spirali na kołpaku śmigła , to jest dopiero jazda.

Pzdr,

Kuba

No...nie. Ale wiesz Kuba mam ten cutter. Fajny bajer. Używam go do wycinania kółek do malowania bandaży kół. Ale jakbyś kiedyś robił z tymi kalkami, to zapodaj jakiś tutorial i daj znać. Chętnie popatrzę.

Jak tylko będę robił coś podobnego, wstawiam krok po kroku. Metodę z dremelem wykorzystał kolega Erolek z działu lotniczego z całkiem dobrym rezultatem. Nie wiem jednak jak to będzie wyglądać z malowaniem takich samych pasków na np. 20 sztukach, tak żeby wszystkie były jednakowe

Jak masz starego walkmana albo innego kaseciaka to można go wykorzystać do malowania takich pasków. Tylko trzeba wykombinować jak zamocować nabój na rolce napędzającej taśmę