Moses Napisano 27 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2011 Bo oczywiście zapomniałeś się mamy zapytać? Piękne Ja pamiętam, to już wczesne lata 90te, jako że się w domu nie przelewało, zawsze wyczekiwałem jakichkolwiek świąt (raptem 3 dzień dziecka, urodziny i Boże narodzenie, bo zawsze wtedy trafiał w me ręce jakiś fajny model Airfixa lub Matchboxa. Ale dla mnie wtedy to były wypasione zestawy. Np. Airfixowski Mitchel, z chowanym podwoziem i ruchomymi lotkami, jak go dostałem i zobaczyłem to myślałem że posikam się ze szczęścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 ja też raz sikałem ze szczęśie jak dostałem F14 Tomcat z ruchomymi skrzydłami w (było to początkiem lat '90, brat przeniósł się do warszawki na studia i przywiózł mi na Boże Narodzenie taki model) to był dla mnie przełom w modelarstwie, wiem że dzisiejsi nastolatkowie tego nie zrozumieją, ale dobrze żeby przeczytali:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2011 Och jak ja marzyłem o modelu z ruchomymi płatami, a w szczególności 14 (oczywiście po obejrzeniu pewnego filmu ) brat przeniósł się do warszawki Do Warszawy mój drogi warszawka znaczy zupełnie co innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 a co bo ja jestem ze wsi(nie znam sklepów modelarskich np w bielsku które w tamtych czasach oferowały takie modele) PS \miało byc z warszawki /sorry/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2011 a co bo ja jestem ze wsi(nie znam sklepów modelarskich np w bielsku które w tamtych czasach oferowały takie modele) ale o co chozi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 o tą warszawę bo nie bardzo rozumiem? ;-) ( 4 posty wyżej chodziło o to że jak ja miałem ok 14 lat to mój starszy brat przywiózł mi model z Warszawy (bo tam akurat studiował) i tyle -takie wspomnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2011 Hehe użyłeś słowa warszawka a nie Warszawa, warszawka jest negatywnym określeniem mentalności niektórych mieszkańców miasta, dlatego zwróciłem uwagę nic personalnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 u nas takich określeń używa śie bardziej ogólnie np, osoby z Bielska pracujące w Warszawie i trendy które z tamtąg przywożą ("sto lat temu modele" \sorry za nieporozumienie demograficzne Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2011 luzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 Normalnie jak by takie kierunki studiów były np. Historia polskiego modelarstwa lub Modelarstwo w PRLu to bym chyba doktorat i habilitację zrobił a potem bym profesorkiem takim został i nauczał junaków o tym jak to drzewiej bywało Kawał życia i historii koledzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 Mały przerywnik, czyli wspomnień ciąg dalszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2011 Ładny boxart tej P-11. Który to rok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 Ładny boxart tej P-11. Który to rok? Odpowiem krótko i po męsku - nie wiem W kazdym razie lata 80-te, w obu pudełeczkach piękny żarówiasto-zielony plasticzek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uszu Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 Z tej firmy co jest Karaś był chyba mig-15? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 Skoro to in-box LWS, to może zademonstruję, co zlepiłem z tego zestawu lat temu pare... . Malowany oczywiście mieszanką farb niitro, dodany talk, kalki zestawowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 Rany boskie! Sklejona Czapla! Talk na domiar dodany! To jak spełnienie marzeń Małysza o triumfie w rajdzie Dakar i to rozgrywanym faktycznie w Senegalu i Mauretanii! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 28 Czerwca 2011 Share Napisano 28 Czerwca 2011 W czapli mnie denerwowało zawsze łączenie płata z kadłubem i jeszcze tym hyh... klejem co to dodawali do niego. Zapomnieliście w tych całych wspomnieniach, że "harcerski" oferował też modele z DDRu. Ja pamiętam pasażera Mercury(w środku dawali nawet farbkie srebrną) i bodaj jaka-40 jeszcze miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 28 Czerwca 2011 Share Napisano 28 Czerwca 2011 Plasticardy to był wypas wtedy...ale były jeszcze wiertolety z CCCP - taki duuży[nawet ze dwa].Nic nie pasowało ale się kleiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Czerwca 2011 Share Napisano 28 Czerwca 2011 Dobra Moses, dość tego, zgłaszaj do moderatorów że Ci tu temat od 6-ciu stron offtopują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 28 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2011 Grzesiu, ale mi To nie przeszkadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 28 Czerwca 2011 Share Napisano 28 Czerwca 2011 Plasticardy to był wypas wtedy...ale były jeszcze wiertolety z CCCP - taki duuży[nawet ze dwa].Nic nie pasowało ale się kleiło. Racja, racia. Ze łba mi wyleciało, że miałem mi-6(białe wyprachy i z taką ohydną zielonkawo-buro-szarą nóżką). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Czerwca 2011 Share Napisano 28 Czerwca 2011 Plasticardy to był wypas wtedy...ale były jeszcze wiertolety z CCCP - taki duuży[nawet ze dwa].Nic nie pasowało ale się kleiło. Racja, racia. Ze łba mi wyleciało, że miałem mi-6(białe wyprachy i z taką ohydną zielonkawo-buro-szarą nóżką). Ja mieszkałem w niewielkiej miejscowości, gdzie od czasu do czasu do sklepu zabawkowego przywożono dostawy modeli (często było tak, że zanim towar ujrzał światło dzienne już był sprzedany ). No i w tych cudnych czasach raz nie starczyło samolotów Plasticardu dla mnie... Zdobyłem za to i nawet skleiłem... lodołamacz atomowy "Lenin" To była druga z trzech wycieczek w stronę modelarstwa pływającego w moim życiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 28 Czerwca 2011 Share Napisano 28 Czerwca 2011 Mi 6 był Plasticartu, tych radzieckich śmigłowców nie mogę sobie przypomnieć, może podrzucicie jakiś typ. Z dużych modeli w 72/Plasticart to wspomniany już Be 6, ale jak przez mgłę kojarzę czterosilnikowego Antonova, chyba 12-stego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 28 Czerwca 2011 Share Napisano 28 Czerwca 2011 Ty jarek o dwa lata starszy to masz lepszą pamięć,hehehe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 28 Czerwca 2011 Share Napisano 28 Czerwca 2011 An-12 - owszem, był, kleiło się... W moim pudle były dwie srebrne farbki i ani jednego kleju, ale co tam, nie marudziło sie wtedy jak teraz- czasy były siermiężne, człowiek musiał jakoś dawać sobie radę Zaprzyjaźniony An-24 oddał część swojego lepidła Z tych większych Plasticardów zawsze chciałem mieć PanAmowskiego Boeinga.... Tak przy okazji, czy myśliwski , kształtny SAAB też był z VEB? Już nawet nie pamiętam, jaka to wersyja była Viggen chyba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi