Skocz do zawartości

[zapałki] Armata p.lot. 40mm Bofors

Marcin.K

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wykopałem się ze stosów kostki brukowej oraz malowania mieszkania, więc mogę nadrobić zaległości.

Fotka z pudełkiem od zapałek:

dsc01669.jpg

Dla porównania fotka z innym modelem USS Arizoną (przepraszam za jakość zdjęcia)

dsc01676.jpg

Liczba zużytych zapałek to ok. 2 tyś licząc wszystkie odrzuty etc. Ostatnio zaciekawiło mnie ile rzeczywiscie zapałek poszło na model. Dzieląc wagę modelu przez wagę jednej zapałki otrzymałem ich teoretycznie 1767, więc szacunkowo wszystko sie zgadza. Model jutro zostanie polakierowany i zostanie wykończona podstawka dla niego.

Dziękuję za ciepłe słowa, choć ten model jest prosty i łatwy w tej materii. Obecnie zaczynam dość ambitny model, którym jest Mack Super-Liner i jak coś się konkretnego wykluje nie omieszkam wrzucić relację na forum;).

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 60
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

choć ten model jest prosty i łatwy w tej materii.

I w tym sposobem Marcin jest pierwszą osobą której udało się rozp*^(*^ mój wszechświat

Winszuję, gratuluję jesteś mega. Masz moc.........

Żeby nie było tak różowo to Arizona ma niewłaściwy kolor.

A to był oczywiście żart. Na poważnie to oddaje honory. Szczególnie że kiedyś popełniłem pancernik z kartonu i wiem ile czasu to zajmuje. A wyrzeźbić go z zapałek to już kosmos.

Hmm, wydaje się ,że wszystko co do tej pory widziałem na forum to było zwykłe rozmienianie się na drobne przy twoich "modelach"

Jedynym wyjaśnieniem tego co pokazałeś może być długoletni wyrok ,gdzie zabawa zapałkami to jedyny rodzaj rozrywki.

Pozdrawiam i gratuluję

Witam

Dziękuję za pozytywne komentarze, szczególnie że często słyszę typu "zajmij się prawdziwym modelarstwem" Te są niezwykle budujące i mobilizujące do dalszej pracy.

Robisz to dla siebie czy komercyjnie?

Tylko dla siebie. Ciężko mi byłoby wycenić taki model, który co prawda nie jest drogi do wykonania, jak np waloryzowane modele plastikowe, jednak ze względu na rodzaj modelarstwa i jego rzadkość jest jedyny w swoim rodzaju, i mało modeli ma swoje zapałczane duplikaty. Zresztą oprócz ogromu czasu jaki należy włożyć w wykonanie modelu, wkłada się, metaforycznie mówiąc, "serce" i rozstanie z takim modelem jest "trudne";). Swoją drogą marzy mi sie jakaś mini galeria z modelami, ale to bardzo odległa przyszłość.

Żeby nie było tak różowo to Arizona ma niewłaściwy kolor.

..ale zapewne tonie szybciej niż jej odpowiednik na dnie Pearl Harbor, czego jednak nie będę sprawdzał ;).

Tak na serio to Arizonka ma parę błędów w konstrukcji niektórych elementów bo za bardzo chciałem ją skończyć a pośpiech nie jest tutaj wskazany. Jak się uda to przywiozę ją do Lublina na Spotkania Modelarskie razem boforsem i mniejszym Titanic'iem.

Pozdrawiam

szczególnie że często słyszę typu "zajmij się prawdziwym modelarstwem"

Taki mały offtop? A co to jest prawdziwe modelarstwo? RC, Kartonowe, plastykowe? Robisz kawał niezłej roboty, co z tego że z dosyć "oryginalnego" tworzywa. Osoby gadające takie bzdury są ignorantami i kretynami.

• 4 weeks later...

Witam

Udało mi się wygospodarować troche czasu i skończyć tego boforsa:

index.php?action=dlattach;topic=26.0;attach=424;image

Przy okazji idąc za ciosem, buduje działo sig 33 na podstawie modelu kartonowego.

index.php?action=dlattach;topic=59.0;attach=420;image

Kółko przed szlifowaniem:

index.php?action=dlattach;topic=59.0;attach=422;image

Skala dla porównania nie odbiega od boforsa.

index.php?action=dlattach;topic=59.0;attach=418;image

Na ostatnim zdjęciu pierwsza wersja kółek, obecna wersja bardziej przypomina ten z wydania kartonowego (a raczej powinna:)).

Pozdrawiam

• 2 weeks later...