Marcin.K Posted June 27, 2011 Posted June 27, 2011 Witam Od miesiąca realizuję swój kolejny zapałczany projekt, tym razem budując model armaty p.lot. 40mm Bofors. Opieram się na wydaniu kartonowym gmp nr 287 oraz relacji z budowy tego modelu na innym forum. Model jest wykonywany tylko z zapałek, podobnie jak pokazywana gdzieś na forum USS Arizona. Wbrew pozorom model nie jest taki łatwy jak mi się wydawało i lwią część pochłania preparowanie poszczególnych części. Jak na zapałczany model przystało będzie polakierowany. Zastanawiam się także nad ciągnikiem C2P, zobacze czy będzie czas i chęci. Parę fotek z budowy Duża cześć prac to wykonanie kółek, które przysporzyły mi trochę trudności. Model w "przymierzalni". Prace posuwają się powolutku do przodu, wrzucę parę fotek jak coś nowego powstanie:). Pozdrawiam Quote
tomek14147 Posted June 27, 2011 Posted June 27, 2011 Zgubiłem szczękę pod biurkiem. Naprawdę robi ogromne wrażenie. A tak z ciekawości jaka to skala? Quote
michal0281 Posted June 27, 2011 Posted June 27, 2011 Troche to dziwne...... ale wyglada swietnie! Quote
Marcin.K Posted July 5, 2011 Author Posted July 5, 2011 (edited) Witam Po tygodniowej przerwie powróciłem do budowy modelu. Wykonałem parę elementów jak stabilizatory oraz fragmenty zawieszenia. Musiałem lekko zmodyfikować łącznie kól z ośką by się nie łamało. Prac przy zawieszeniu mam jeszcze na kilka ładnych wieczorów i przejdę do mniej ciekawszej części modelu czyli samego działa. Skala to ok 1:30, tak pi razy oko ;) Pozdrawiam Edited July 5, 2011 by Guest Quote
Gerd Posted July 7, 2011 Posted July 7, 2011 Dla mnie rewelacja. Sam budowałem - przerabiałem Boforsa z Italki i cały czas mam sentymnet do tej konstrukcji. Powodzenia i zagladam, zagladam. Powodzednia! Quote
LordDisneyland Posted July 17, 2011 Posted July 17, 2011 O! Będzie dalszy ciąg relacji? Czekam na lufę ;) Quote
Marcin.K Posted July 18, 2011 Author Posted July 18, 2011 Przymierzam się do górnej części modelu, chwilowo tak to wygląda (elementy na łożu nie połączone.) Prace niestety chwilowo zawieszone z nadmiaru innych obowiązków. Może pod koniec tygodnia coś ruszy. Jeśli coś nowego sie wyprodukuje to wznowie relację. Pozdrawiam Quote
Myski79 Posted July 18, 2011 Posted July 18, 2011 Ja pierdziu ale czad z zapałek??? Chyle czoła za temat i technikę Quote
ShaDow FoX Posted July 18, 2011 Posted July 18, 2011 Jest świetna, po prostu. Gratuluję talentu i samozaparcia, wielkie Quote
wosiek Posted July 18, 2011 Posted July 18, 2011 Lubię dłubać przy modelach w 1:72 i je modyfikować, ale to co widzę mnie powala. Po prostu dech zapiera. Chylę czoła i czekam na dalsze postępy. Quote
bazylms Posted July 18, 2011 Posted July 18, 2011 Ja mam czasami problem coś z plastiku składać, a co dopiero takie cuda czynić. Szacun. Quote
Marcin.K Posted July 23, 2011 Author Posted July 23, 2011 Witajcie Dziękuję za miłe słowa, są niezwykle inspirujące do dalszej pracy . Znalazłem chwilkę czasu by pobawić się zapałkami. W efekcie powstało parę mniejszych elementów jak część zamka i resztę osprzętu działa. Parę elementów wymaga poprawy, ale efekty pracy jak na zdjęciach. W produkcji lufa i siedzenia dla celowniczych oraz celownik. Pozdrawiam Quote
Kacperek315 Posted July 23, 2011 Posted July 23, 2011 Istne dzieło tutaj powstaje, a ja dopiero co się odzywam. Ten model jest przykładem bardzo oryginalnego i zarazem przyjemnego dla oka modelarstwa. Będę na pewno jeszcze zaglądał. Pozdrawiam. Quote
Marcin.K Posted August 25, 2011 Author Posted August 25, 2011 Witam Model praktycznie ukończony, zostało parę kosmetycznych zmian. Kilka fotek obecnego wyglądu przed lakierowaniem: Pozdrawiam Quote
kornik_69 Posted August 25, 2011 Posted August 25, 2011 No chyba żart Człowieku to jest jakieś wariactwo! Niesamowite wariactwo! Działaj dalej Quote
Moses Posted August 25, 2011 Posted August 25, 2011 Od kiedy jestem na forum, pierwszy raz widzę taki komentarz od Kornika Quote
kornik_69 Posted August 26, 2011 Posted August 26, 2011 No a widziałeś już wcześniej na forum coś takiego jak ten Bofors ? Quote
kret69 Posted August 26, 2011 Posted August 26, 2011 Ja po prostu zaczalem czytac Twoja strone. W momencie deklaracji przydatnosci zakupu zapalek bez siarki zrozumialem, ze to obcy swiat ;) Przepiekna replika i bardzo praktyczny poradnik. Quote
Andre Posted August 26, 2011 Posted August 26, 2011 To jest modelarstwo! Ja to jestem lepiacz-składacz. Gratuluję wieeeelkiej cierpliwości Quote
Myski79 Posted August 26, 2011 Posted August 26, 2011 Nie no mistrzostwo świata zrób fotkę przy pudełku zapałek dla porównania Quote
Akryl Posted September 4, 2011 Posted September 4, 2011 Mam pytanie które strasznie mnie korci, na oko ile poszło zapałek? Quote
nicpon Posted September 4, 2011 Posted September 4, 2011 Mam pytanie które strasznie mnie korci, na oko ile poszło zapałek? Też chciałbym wiedzieć. Model jest wypasiony jak mówi mój brat. Quote
Recommended Posts