Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Od miesiąca realizuję swój kolejny zapałczany projekt, tym razem budując model armaty p.lot. 40mm Bofors. Opieram się na wydaniu kartonowym gmp nr 287 oraz relacji z budowy tego modelu na innym forum. Model jest wykonywany tylko z zapałek, podobnie jak pokazywana gdzieś na forum USS Arizona.

Wbrew pozorom model nie jest taki łatwy jak mi się wydawało i lwią część pochłania preparowanie poszczególnych części. Jak na zapałczany model przystało będzie polakierowany. Zastanawiam się także nad ciągnikiem C2P, zobacze czy będzie czas i chęci.

Parę fotek z budowy

index.php?action=dlattach;topic=26.0;attach=131;image

index.php?action=dlattach;topic=26.0;attach=156;image

index.php?action=dlattach;topic=26.0;attach=158;image

Duża cześć prac to wykonanie kółek, które przysporzyły mi trochę trudności.

index.php?action=dlattach;topic=26.0;attach=310;image

Model w "przymierzalni".

index.php?action=dlattach;topic=26.0;attach=312;image

Prace posuwają się powolutku do przodu, wrzucę parę fotek jak coś nowego powstanie:).

Pozdrawiam

• Replies 60
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

Witam

Po tygodniowej przerwie powróciłem do budowy modelu. Wykonałem parę elementów jak stabilizatory oraz fragmenty zawieszenia. Musiałem lekko zmodyfikować łącznie kól z ośką by się nie łamało. Prac przy zawieszeniu mam jeszcze na kilka ładnych wieczorów i przejdę do mniej ciekawszej części modelu czyli samego działa.

index.php?action=dlattach;topic=26.0;attach=324;image

index.php?action=dlattach;topic=26.0;attach=328;image

Skala to ok 1:30, tak pi razy oko ;)

Pozdrawiam

Edited by Guest
Posted

Ok, wymiękłem.

Posted

Dla mnie rewelacja. Sam budowałem - przerabiałem Boforsa z Italki i cały czas mam sentymnet do tej konstrukcji. Powodzenia i zagladam, zagladam. Powodzednia!

• 2 weeks later...
Posted

Przymierzam się do górnej części modelu, chwilowo tak to wygląda (elementy na łożu nie połączone.)

?action=dlattach;attach=346;image

Prace niestety chwilowo zawieszone z nadmiaru innych obowiązków. Może pod koniec tygodnia coś ruszy. Jeśli coś nowego sie wyprodukuje to wznowie relację.

Pozdrawiam

Posted

Lubię dłubać przy modelach w 1:72 i je modyfikować, ale to co widzę mnie powala. Po prostu dech zapiera. Chylę czoła i czekam na dalsze postępy.

Posted

Witajcie

Dziękuję za miłe słowa, są niezwykle inspirujące do dalszej pracy . Znalazłem chwilkę czasu by pobawić się zapałkami. W efekcie powstało parę mniejszych elementów jak część zamka i resztę osprzętu działa. Parę elementów wymaga poprawy, ale efekty pracy jak na zdjęciach.

?action=dlattach;attach=376;image

?action=dlattach;attach=384;image

?action=dlattach;attach=388;image

?action=dlattach;attach=382;image

W produkcji lufa i siedzenia dla celowniczych oraz celownik.

Pozdrawiam

Posted

Istne dzieło tutaj powstaje, a ja dopiero co się odzywam. Ten model jest przykładem bardzo oryginalnego i zarazem przyjemnego dla oka modelarstwa.

Będę na pewno jeszcze zaglądał.

Pozdrawiam.

• 1 month later...
Posted

Witam

Model praktycznie ukończony, zostało parę kosmetycznych zmian. Kilka fotek obecnego wyglądu przed lakierowaniem:

dsc01666.jpg

dsc01648.jpg

dsc01660.jpg

dsc01654.jpg

dsc01652.jpg

dsc01655.jpg

Pozdrawiam

Posted

No chyba żart

Człowieku to jest jakieś wariactwo! Niesamowite wariactwo!

Działaj dalej

Posted

Od kiedy jestem na forum, pierwszy raz widzę taki komentarz od Kornika

Posted

Ja po prostu zaczalem czytac Twoja strone.

W momencie deklaracji przydatnosci zakupu zapalek bez siarki zrozumialem, ze to obcy swiat ;)

Przepiekna replika i bardzo praktyczny poradnik.

• 2 weeks later...
Posted

Mam pytanie które strasznie mnie korci, na oko ile poszło zapałek?

Posted
Mam pytanie które strasznie mnie korci, na oko ile poszło zapałek?

Też chciałbym wiedzieć.

Model jest wypasiony jak mówi mój brat.