Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przejedź tą wieżę papierem ściernym 1200, bo Ci powychodziły rysy.

• Odpowiedzi 297
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Dla mnie ładnie. Bęziesz go malowała aerografem czy dokończysz pędzlem?

Napisano

Witam mam takie pytanie czy ta częśc 47 B ma tak być przyklejona bo nie da się jej bardzie wcisnąć a mi się wydaje że troche odstaje

07ca97e7a034bf13gen.jpg

3297bb0b93bb8b9fgen.jpg

b5e91dd0192d6b26gen.jpg

Napisano

Poprzeglądaj galerie eksponatów muzealnych.

Zdjęcia (zazwyczaj) są duże i dobrej jakości.Wyszukaj interesujący detal i porównaj.

np :

http://www.primeportal.net/tanks/don_pics/m4a1_sec_walk_1.htm

i przykładowe zdjęcie interesującego fragmentu :

http://data.primeportal.net/tanks/don_pics/m4a1/m4a1_37_of_82.jpg

pzdr

mrcin

Napisano

Amen, w "linkach" w dziale warsztat podałem także inne fajne strony z tzw. "walkaround". Sprawdź. Pozdrawiam!

Napisano

Witam.Czesc 47 B jest ok.A jak tam z faktura powierzchni odlewanych,latwa do zrobienia ,a efekt jest .A jak juz chcialbys pobawic sie z faktura proponuje troche spawow.Sorry ze tak czarno ale juz po podkladzie

IMGP2642.jpg

IMGP2643.jpg

Napisano

Klejem,dokladnie Humbrol Liquid Poly,nanioslem na powierzchnie i uderzalem krotko przycietym pedzlem(tapowanie?)Ale mozna to zrobic jakims reagujacym rozpuszczalnikem np.nitro.

Napisano

Gdybyś jeszcze opowiedział o spawach - był bym wdzięczny.

Napisano

Witam.Spawy mozna zrobic z cienkiego walka miliputa tak na czysto,ale tu uzylem cienkiego precika z rozciagnietej ramki.Przyklejam go na ww klej i dosc obficie smaruje .Precik staje sie plastyczny i czyms okraglym w przekroju ugniatam go- uzywam drugiej strony wiertla np.0.5 mm.Proponuje pocwiczyc na jakims zlomie

• 3 weeks later...
Napisano

Witam wszystkich właśnie zakupiłem szpachle humbrol model filler na poczatek chce zakleić wszelkie szczelinki i tu moje pytanie czym ją nakładać na model ??? odrazu możecie dać podpowiedzi co do faktury odlewu bo też mam zamiar zrobić ją tą szpachlą

Pzdr Tomek

Napisano

Słyszałęm coś o metodzie rozpuszczalnika nitro Jak coś znajdę to podeślę.

Napisano

Rozp. nitro lub np. klej modelarski rozpuszczający polistyren.Sztywny pędzelek np. z zestawów szkolnych akwarelek.

Smarujesz fragment modelu klejem , po 10-15 sekundach "dziubiesz" pędzelkiem.Pędzel trzymasz "na sztorc"

prostopadle do obrabianej powierzchni.Wysycha po 2-3 dniach (dobrze) , ew. dzioby i zadziory przecierasz papierem ściernym.Następnego dnia.

Klejem/nitro nasączasz niewielkie powierzchnie.Niektóre modele potrafią się zdeformować (np. zapadnięcia).

Śmierdzi.

pzdr

mrcin

wydziobany (tylko kadłub)

m4701.jpg

pomalowany

dscn7003.jpg

nie za bardzo widać...

Można użyć kleju CA (super glue , kropelka , najtańszy).Wyciskasz klej do jakiegoś pojemniczka - np.wykorzystane opakowania po tabletkach. Nakładasz wacikiem , palcem , zwitkiem papieru , byle szybko.Nie rozpuszcza plastiku , schnie bardzo szybko , skleja palce.Ostrzejsza faktura.

Opary groźne dla oczu.

Naprawdę.

Wieża powyższego m47 pierwotnie rozpuszczana , przy drugim podejściu doprawiana CA (przeróbki).

i przed przemalowaniem

m4718.jpg

Tylko CA

dscn7005.jpg

Napisano

O tak, właśnie o tą metodę mi chodziło. Sam nie stosowałem ale efekt (jak widać) świetny.

Napisano

o super chciałbym uzyskać taki efekt jak widać na ostatnim zdjęciu czyli wystarczy mi tylko kropelka czy super glue tak?

Napisano

"Faktura" na ostatnim zdjęciu była robiona CA.Na włazach również.Przećwicz nakładanie , łatwo pozalewać detale.

Pomyłki pozostaje zeskrobać (debonder jest dość drogi).

Używam najtańszego kleju "z Pudzianem".

Nitro/klej modelarski rozpuszcza powierzchnię modelu którą mieszasz pędzelkiem.Chyba łatwiejsze .

Wadą jest długie schnięcie.

CA pogrubia powierzchnię modelu tworząc nieregularne "gluty".

To ma symulować fakturę elementów "odlewanych".

pzdr

mrcin