stroju Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Tym razem sprint. Tomasz mnie poprosił abym mu dokończył i pomalował T-55 do obwoźnej prezentacji nowych figurek polskich czołgistów. Model dostałem napoczęty (skończona wieża), dokończenie zajęło mi jeden wieczór, zdjęć z budowy nie robiłem, szczególnie że robiłem go prosto z pudła a większość modelarzy zna doskonale ten model. Więc skupiłem się na najważniejszym czyli malowaniu. Zagruntowałem całość surfacerem 1000 z puszki, następnie pomalowałem mieszanką gunze H423, H78 i czarnej błyszczącej Tamki, dalsze kroki widać na zdjęciach. Ciąg dalszy pewnie po poniedziałku bo wyjeżdżam na działkę. Kolory trochę przekłamane bo po fakcie się zorientowałem że mam strasznie brudny obiektyw, następne będą już dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Tym razem sprint.... T-55 do obwoźnej prezentacji nowych figurek polskich czołgistów. ... Malowanie jak zwykle super, ale każdy miłośnik naszej pancerki powie, że to nie jest T-55 naszej produkcji (płyta nadsilnikowa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 11 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Ha, nawet tego nie wiedziałem, ale nie są to chyba jakieś kolosalne różnice bo przeglądałem monografię i nie rzuciło mi się w oczy. A z resztą, umowa obejmuje tylko malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Malowanie i cieniowanie rewelacja, a fotki jeszcze lepsze . Jaka przesłona i iso? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 11 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Przesłona jak największa, u mnie akurat 8.0 a iso jak najmniejsze czyli 64, czas migawki 1/13s, mniej więcej na takich parametrach zawsze robię, zmieniam tylko czas migawki w zależności czy model jest jasny czy ciemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Cienowanie pierwsza klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Świetne malowanie. Zapowiada się ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Słuchaj możesz mi przybliżyć tego Surfacejra? Link do sklepu, jak działa z puszki, czy strumień nie zalewa modelu i czy jest lepszy od tego w słoiku. Ostatnio w niektórych miejscach na teciaku odlazła mi farba (na szczęście niewidocznych) i trzeba się zaopatrzyc w ten specyfik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 12 Sierpnia 2011 Share Napisano 12 Sierpnia 2011 Ha, nawet tego nie wiedziałem, ale nie są to chyba jakieś kolosalne różnice bo przeglądałem monografię i nie rzuciło mi się w oczy. Polska płyta W porównaniu do tej w modelu jest sporo zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 12 Sierpnia 2011 Share Napisano 12 Sierpnia 2011 Witam Fajnie, że pokazałeś kolory jakimi malowałeś wraz z efektem jaki uzyskałeś po ich zastosowaniu. Przyda się Powodzenia przy wykończeniówce! Przepraszam, że trochę offtopuję, ale mam pytanie. Czy istnieje jakaś konwersja do wykonania polskiego T-55 ? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 12 Sierpnia 2011 Share Napisano 12 Sierpnia 2011 Wydaje mi się, że blaszkami Eduarda można tę płytę poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 13 Sierpnia 2011 Share Napisano 13 Sierpnia 2011 Łatwo to można zrobić samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekK Napisano 13 Sierpnia 2011 Share Napisano 13 Sierpnia 2011 Witam! Cóż - ten sprint to trochę po falstarcie.. Myślę, że płytki plastiku docięte i dopasowane jako płyty nadsilnikowe załatwiłyby sprawę i nie doprowadziło do zerwania umowy, zapewne jak i kilka kawałków drucika, imitującego połączenia między zbiornikami paliwa na błotniku.. ;) Pozostaje jeszcze jeden drobny szczegół - lufa chyba nie jest wciśnięta do końca?.. Tak to jest, jak się człowiek za długo przygląda fajnie malowanemu modelowi ;) Pozdrawiam! Przemek Klimala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 15 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2011 Myślę, że płytki plastiku docięte i dopasowane jako płyty nadsilnikowe załatwiłyby sprawę i nie doprowadziło do zerwania umowy Jasne, ale skoro odbiorca zapytany wprost czy chce mieć to dorobione na modelu odpowiedział że nie ma potrzeby to nie będę się wychylał ponad, może to co napiszę jest trochę demoralizujące młodsze pokolenia modelarzy ale nie za bardzo mam czas i a w szczególności ochoty na dorabianie, szczególnie że model ma szybko powstać, i tak bardzo dużo czasu spędzam nad innymi modelami, każdy pozyskany czas wolny jest na wagę złota. To tylko platforma do prezentacji figurek, malowanie jest najważniejsze, w szczegóły nikt się nie będzie wpatrywał, figurki są ważne. (tak mi powiedziano). Z lufą to niestety jest ciężka sprawa, wieżę skleił gość co figurki lepił, że lufa jest źle wsadzona zorientowałem się po malowaniu, jak na forum napisali, ale widać że ktoś zadbał by się mocno trzymała bo przód wieży jakąś masą modelarską wypełniony jest, i jedna próba oderwania teraz skończyła się oberwaniem skrzyni z boku, lufa nie chciała puścić, może jeszcze raz spróbuję... Gdyby to był model dla mnie no to inaczej by była sprawa detali, pewnie wnętrze i silnik nawet bym zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekK Napisano 15 Sierpnia 2011 Share Napisano 15 Sierpnia 2011 Jasne, ale skoro odbiorca zapytany wprost czy chce mieć to dorobione na modelu odpowiedział że nie ma potrzeby to nie będę się wychylał Cóż - skoro "klient nasz pan" - to może desant to zasłoni ;) Będę podglądał dalej. Pozdrawiam! Przemek Klimala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 16 Sierpnia 2011 Share Napisano 16 Sierpnia 2011 Brak przedowów paliwowych przy pojemnikach na paliwo. Przydałoby się wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 16 Sierpnia 2011 Share Napisano 16 Sierpnia 2011 Stroju ma racje - Klient nasz pan . Płaci i wymaga. Życzył sobie tyle i tyle ma. I nic więcej . Reszta to nadgorliwość gorsza od faszyzmu.Nic za darmo.Takie czasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 16 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2011 No tutaj to klient jest znajomym więc mam wolną rękę, ale umówiliśmy się że te przeróbki są nie potrzebne, więc już pragnąłbym ukrócić wyskoki z instalacją i płytą. Za to udało mi się lufę oderwać i wstawić prawidłowo, ale ktoś się namęczył pakując do wieży tyle tej masy tylko po to żeby lufę się dało przykleić w nieprawidłowy sposób. Ponad to polakierowałem model i nałożyłem kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Sierpnia 2011 Share Napisano 16 Sierpnia 2011 Bardzo ładnie wygląda. Ilu lamp używasz do oświetleni amodelu i jakiej mocy żarówki? Zdjęcia sa rewelacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 16 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2011 Z góry trochę od przodu oświetlam dwoma reflektorkami, takimi z marketu za 20zł z oprawką, mają moc chyba z 35W, umieszczone są w lewym i prawym górnym rogu, a z lewej strony bardziej u dołu od przodu mam lampkę ze zwykłą żarówką 200W, fotografuję w komorze lakierniczej, ma białe ścianki, a dodatkowo sufit wyłożyłem folią aluminiową żeby światło się odbijało, wystarczy włożyć biały karton i już mam gotowe studio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 16 Sierpnia 2011 Share Napisano 16 Sierpnia 2011 Ktoś miał fantazję, numery są całkiem spore Wygląda miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 16 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2011 I jeszcze wash na koniec dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 17 Sierpnia 2011 Share Napisano 17 Sierpnia 2011 Piękna maszyna się buduje. Bardzo podoba mi się kłoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 17 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2011 No i doszły obicia, trochę za bardzo się rozpędziłem tylko z przetarciem metalizerem bo jeszcze nie było lakieru matowego, ale to co najwyżej raz jeszcze się poprawi, bo to tylko w okolicy włazów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 17 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2011 Wyścigu ciąg dalszy. Nałożyłem błotko '3D', mieszanka żywicy akrylowej miga, pigmentu i piasku, następnie lakier matowy. Jeszcze tylko pigmenty, gąsienice i będzie już koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi