tomek14147 Napisano 4 Września 2011 Share Napisano 4 Września 2011 Ostatnio pracowałem sobie nad takim maleństwem. Czwóreczkę kupiłem i posklejałem już dawno, gdyż miał być to model na zimową dioramę, która nigdy nie powstała, ze względu na to, że totalnie skopałem malowanie. Model wrzuciłem do szafy i o nim zapomniałem. Parę tygodni temu go odnalazłem bez kilku elementów i zdecydowałem się go odrestaurować. Doszedłem do wniosku, że jeszcze nie robiłem pojazdu w malowaniu DAK, więc jest to moje pierwsze starcie z pustynią. Model poniszczyłem dość oszczędnie, z tego powodu, że chciałem zrobić dość świeży pojazd, nie taki do którego strzelano kamieniami (chociaż, nie mówię, że nie podoba mi się takie zużycie). Tak w skrócie przebiegało malowanie: *Podkład Chaos Black *Nałożona baza z Tamiyi XF63 German Grey z odrobiną X2 White *Nałożony kolor właściwy z mieszanki Vallejo Sand Yellow i Chocolate Brown i ścierany przy użyciu ciepłej wody pędzelkiem *Kalki i malowanie detali *2 brązowe i jeden szary filtr olejny *Lakier matowy Vallejo *Biedronka, cieniowanie i lekkie obijanie farbami olejnymi *Czarny wash *Lakier matowy Vallejo *Kolorowanie tłumika przy użyciu pigmentów MiG'a utrwalanych Pigment Fixerem *Kurzenie przy użyciu pigmentów MiG'a utrwalanych Pigment Fixerem i zestawów Tamiyi Kilka zdjęć: Ja osobiście jestem z niego bardzo zadowolony. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioj Napisano 5 Września 2011 Share Napisano 5 Września 2011 Ładny, choć jak dla mnie nieco za mocno sfatygowany. Jakbyś jeszcze mógł zrobić kilka fotek przy naturalnym świetle, ze zbliżenia, pewno wyglądałby jeszcze lepiej, bo tak wydaje się nieco "płaski". pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
liec Napisano 5 Września 2011 Share Napisano 5 Września 2011 Geniusz. Bardzo mi się model podoba. Nie za bardzo mógłbym się do czegoś przyczepić. Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 5 Września 2011 Autor Share Napisano 5 Września 2011 Dzięki chłopaki Jakbyś jeszcze mógł zrobić kilka fotek przy naturalnym świetle, ze zbliżenia, pewno wyglądałby jeszcze lepiej, bo tak wydaje się nieco "płaski". Zobaczę co da się zrobić, bo na razie pogoda nie pozwala na zrobienie dobrych zdjęć na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 5 Września 2011 Share Napisano 5 Września 2011 Kolego Tomku - kompletnie źle wkleiłeś lufę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 5 Września 2011 Share Napisano 5 Września 2011 Poza powyższym model artystycznie jest udany, prosi się o kawałek pustyni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 5 Września 2011 Share Napisano 5 Września 2011 Gdzie to 1/72... nie wierzę Super!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 5 Września 2011 Autor Share Napisano 5 Września 2011 Kolego Tomku - kompletnie źle wkleiłeś lufę. Naprawdę? Rany, jaka kompromitacja Cóż, tak to jest jak się odgrzewa bardzo stare kotlety i myśli się tylko o malowaniu Poza powyższym model artystycznie jest udany, prosi się o kawałek pustyni. Bardzo miło mi to słyszeć od Ciebie, Andrzeju. Model raczej zostanie bez podstawki z prostej przyczyny. Po prostu nie umiem ich robić. Gdzie to 1/72... nie wierzę Super!! Tak to jest 1/72. Dziękuję. A tak przy okazji. Słonko na chwilę wyszło, więc kilka szybkich fotek na zewnątrz na innym tle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 5 Września 2011 Share Napisano 5 Września 2011 Udało Ci się właściwie samym malowaniem zgubić skalę, na pierwszy rzut oka nie widać, że to 72 Mnie się podoba, co do lufy nie wnikam I poprę Andrzeja, do tak zapiaszczonego wozu przydała by się jakaś chociażby minialna podstawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prop Napisano 6 Września 2011 Share Napisano 6 Września 2011 Bardzo mi się podoba piach leżący na modelu, zwłaszcza na gąsienicach. Jak/z czego to zrobiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 6 Września 2011 Autor Share Napisano 6 Września 2011 Bardzo mi się podoba piach leżący na modelu, zwłaszcza na gąsienicach. Jak/z czego to zrobiłeś? To bardzo proste. Użyłem tutaj pigmentów firmy MiG, głównie koloru Beach Sand z małymi domieszkami nieco ciemniejszych kolorów. Pigment rozrobiłem sobie z Pigment Fixerem, także firmy MiG, po prostu zrobiłem sobie taką brudną wodę. Następnie małym pędzelkiem nakładałem tam gdzie chciałem i po wyschnięciu jeszcze poprawiałem pędzlami zamoczonymi w Pigment Fixerze. Można by powiedzieć, że zrobiłem swego rodzaju wash z pigmentów. Rafale, dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi