temir 2 Napisano 23 Września 2011 Share Napisano 23 Września 2011 Witam! W kolejnej edycji zabawy pt. „Zróbmy sobie czołg” ofiarą padnie zestaw Italeri: ...który w połączniu z konwersją Modell Trans’u ...oraz przy „wkładzie własnym” docelowo ma przybrać postać takiej oto poczwary : czyli tytułowy Churchill AVRE w/Carpet Layer Mk.II (Type C): Wyjściowy zestaw Italeri/ESCI szczegółowo omówiłem niegdyś tutaj : viewtopic.php?f=87&t=22607&hilit=Churchill+N.A+75 (jedyna różnica to kolor plastiku) W skład konwersji Modell Trans’u wchodzi nowa wieża wraz z charakterystyczną lufą moździerza, uchwyty do mocowania mostu lub rozścielacza oraz dwie zapasowe sekcje podwozia. Z mojej strony pozostaje wykonanie widocznej tutaj konstrukcji rozścielacza: Budowę oprę o plan pojazdu zamieszczony w publikacji „British Armored Fighting Vechicles” autorstwa p.G.Bradforda oraz fotografie tegoż ustrojstwa (nieliczne). Żeby jeszcze sobie trochę skomplikować zadanie pojazd będzie wyposażony dodatkowo w zestaw do brodzenia – ale to pozwolę sobie rozwinąć w późniejszym czasie... W chwili obecnej postęp prac przedstawia się nastepująco: Do tego etapu - wyjąwszy oczywiście widoczne różnice - zasadniczo jest to powtórzenie prac z podlinkownego mojego wątku warsztatowego dotyczącego modelu Churchill’a N.A 75. Wszelkie uwagi i komentarze mile widziane! C.d.n. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Września 2011 Share Napisano 24 Września 2011 Plan ambitny tak jak i skala. Brytyjczycy mieli kilka pomysłów na udziwnienie czołgu. Będę podglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 24 Września 2011 Share Napisano 24 Września 2011 Marcin, dziwak to będzie jakich mało! Ale piękny dziwak. Piękny w swej brzydocie, że się tak wyrażę Świetny pomysł. Swoją drogą widzę, że przeszedłeś już prawie całkowicie na level dłubania od podstaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 25 Września 2011 Autor Share Napisano 25 Września 2011 Witam! Na początek mała skrzynka odpowiedzi: Plan ambitny tak jak i skala. Jedyna słuszna ! Brytyjczycy mieli kilka pomysłów na udziwnienie czołgu. Ten tu może zbyt urodziwy nie był – jego wygląd narzucało przeznaczenie. ...piękny dziwak. Piękny w swej brzydocie, że się tak wyrażę ...widzę, że przeszedłeś już prawie całkowicie na level dłubania od podstaw Raczej na produkcje niskobudżetowe (a fe świntuchy ! Nie te mam na myśli! ). A teraz kolejna odsłona dramatu czyli zestaw do brodzenia : Najpierw widok na przredłużone wydechy – drut mosiężny + blaszka: Przymiarka wraz z gotowymi już kominkami : Aby uniknąć zapadania się cienkich ścianek kominków ich wnętrze w ¾ wypełniłem odpowiedniej grubości polistyrenem. Teraz kolej na stelaż rozścielacza wraz ze szpulą maty . C.d.n. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 25 Września 2011 Share Napisano 25 Września 2011 Ma kolega tempo...jak zawsze podglądam.Szara Italka?Jak się sprawuje plastik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Września 2011 Share Napisano 25 Września 2011 Co do wydechów to wydaje mi się, że w podobne były wyposażone w nie Churchille podczas desantu w Dieppe. Jadnak tamte utknęły na plaży, więc ta konstrukcja musiała powstać po wyciągnięciu wniosków z tamtej porażki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 25 Września 2011 Autor Share Napisano 25 Września 2011 Witam! Szara Italka?Jak się sprawuje plastik? Też się zdziwiłem ale jak to w Italeri plastik bardzo sympatyczny w obróbce . Co do wydechów to wydaje mi się, że w podobne były wyposażone w nie Churchille podczas desantu w Dieppe. Dokładnie tak Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 25 Września 2011 Share Napisano 25 Września 2011 Widzę, że też masz model z nowej serii produkcyjnej Trochę szkoda, bo ciemnozielony plastik w alianckich modelach Italeri to był dobry pomysł. W ogóle w przeszłości dopasowywali kolor tworzywa do koloru bazowego. Chyba im jednak przeszło. Podziwiam i się napawam pracami. Sam po M3 Lee biorę się za swojego, ale ja bardzo skromnie będę robił zwykłego Mk. III z Normandii. Kominki wyglądają fantastycznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 25 Września 2011 Share Napisano 25 Września 2011 A teraz kolejna odsłona dramatu czyli zestaw do brodzenia I ta skromność :P Temat bardzo ciekawy sobie wybrałeś. Z czego będziesz robił maty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 25 Września 2011 Autor Share Napisano 25 Września 2011 Witam! I ta skromność :P No cóż... Z czego będziesz robił maty? Idea dopiero się wykluwa - rozważam użycie papieru czerpanego lub czegoś w tym stylu Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 26 Września 2011 Share Napisano 26 Września 2011 Temirze, biję Ci pokłon! super temat. ale papier czerpany jest zbyt sztywny i ciężko go będzie uformować. przepraszam za nieapetyczny motyw, ale zwróć uwagę na "grubowłóknisty" papier toaletowy, taki "prawie czerpany", można go jeszcze gdzieniegdzie zobaczyć. po uformowaniu i nasączeniu sido powinien być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 30 Września 2011 Autor Share Napisano 30 Września 2011 Witam! Na początek tradycyjnie mała skrzynka odpowiedzi: Widzę, że też masz model z nowej serii produkcyjnej Trochę szkoda, bo ciemnozielony plastik w alianckich modelach Italeri to był dobry pomysł. W ogóle w przeszłości dopasowywali kolor tworzywa do koloru bazowego. Dla mnie to bez znaczenia – i tak stosuję jako podkład surfejsera Gunze. Sam po M3 Lee biorę się za swojego, ale ja bardzo skromnie będę robił zwykłego Mk. III z Normandii. Ja już raczej dam sobie spokój z nieboszczką ESCI pod szyldem Italeri – niebawem pojawi się bowiem...nie kto inny jak Dragon http://www.dragonmodelsusa.com/dmlusa/prodd.asp?pid=DRA7424 Temirze, biję Ci pokłon! super temat. Bez przesady – temat raczej „niszowy” i przez to mało „nośny” ; co innego kolejny wynalazek herrenvolku z seri „panzerwaffe AD1946”... . papier czerpany jest zbyt sztywny i ciężko go będzie uformować. Znając tę wadę owego materiału rozważałem go jako jedną z alternatyw . zwróć uwagę na "grubowłóknisty" papier toaletowy, taki "prawie czerpany", można go jeszcze gdzieniegdzie zobaczyć. Aż strach pomyśleć w jakich miejscach ! A poważnie to choć mam już upatrzony materiał na „dywan” to tę sugestię również uwzględnię. A teraz kolejna odsłona dramatu w której pojawia się wreszcie tytułowy „rozscielacz”: Najpierw sam „szkielet”: ...w komplecie ze szpulą: ...oraz przymiarka z pojazdem macierzystym: Kolejny etap to uzupełnienie drobnych detali w „nosicielu” i będzie trzeba myśleć o „dywanie” . C.d.n. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 30 Września 2011 Share Napisano 30 Września 2011 wymiata. do zobaczenia w Lublinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 30 Września 2011 Share Napisano 30 Września 2011 Piękny sprzęcik się zapowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Września 2011 Share Napisano 30 Września 2011 Masakrycznie piękne i to w jakiej skali. Ja bym miał chyba problem wystrugać coś podobnego w mojej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 30 Września 2011 Share Napisano 30 Września 2011 Elegancko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 30 Września 2011 Share Napisano 30 Września 2011 Powiem tylko jedno: woooooooooooow. Mam nadzieję, że jednak do Lublina się wybierzesz i pokażesz to cacko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 2 Października 2011 Autor Share Napisano 2 Października 2011 Witam! W tej odsłonie skupiłem się na detalach wieży , przesunąłem peryskop i wentylator do którego dorobiłem również kryzę. C.d.n. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz Napisano 2 Października 2011 Share Napisano 2 Października 2011 Czadowy ! Strasznie delikatna ta patyczakowata konstrukcja musi być, szacun ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 2 Października 2011 Share Napisano 2 Października 2011 jestem pod totalnym wrażeniem z czego robiłeś nity na konstrukcji swoją drogą jak pomyślę ze to w skali 72 padam szacunek wielki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 7 Października 2011 Autor Share Napisano 7 Października 2011 Witam! Na początek mała skrzynka odpowiedzi: z czego robiłeś nity na konstrukcji To po prostu ramka rozciągnięta nad świeczką i pokrojona na plasterki. Czas na kolejną odsłonę dramatu w której pojawia się „dywan” i dochodzi kilka drobnych detali tj. hak i liny holownicze: Imitację maty wykonałem ze sklejonych kilku warstw czegoś co oferowane jest pod nazwą handlową „chińska bibuła”. Docelowo mata będzie trochę więcej nawinięta na szpulę. Wydaje mi się że model osiągnął wygląd ostateczny i teraz kolej na surfejsera ... C.d.n. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 7 Października 2011 Share Napisano 7 Października 2011 Poleciałeś z budową. Ledwo zaczął a tu już koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 8 Października 2011 Share Napisano 8 Października 2011 bardzo ładnie to wyszło, proszę o zdjęcie z 1 groszówka aby wszystkim opadły szczeki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 8 Października 2011 Share Napisano 8 Października 2011 Coś czuję, że w Lublinie mamy zwycięzcę w 1:72 open Piękne to wszystko jest. Nie mogę się napatrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 8 Października 2011 Share Napisano 8 Października 2011 Zbieram szczenę z dywanu...jaki monster pikny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi