raptorf22 Napisano 9 Października 2011 Share Napisano 9 Października 2011 Wreszcie ukończony model Thunderbolta. Malowanie trójbarwne typu Lizard, w takim komo ten samolot wygląda naprawdę jak prawdziwy szturmowiec! Plamy malowane z ręki, bez szablonów farbami Testors oraz Pactra. Sama składalność zestawu jak na swoje lata dobra, niewielkie przesunięcia form i nadlewki. Zastosowałem kalki HDL i to był duuuuży błąd, są twarde, łamliwe i strasznie grube, gdzieniegdzie pomimo płynów do kalkomani wdały się małe srebrzenia. Z modelu jestem zadowolony, dał wiele frajdy z malowania i cieniowania. Oryginalny samolot obecnie stoi zakonserwowany w Arizonie. Miłego oglądania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 9 Października 2011 Share Napisano 9 Października 2011 Dla mnie super! Jedno z najładniejszych wykonań A-10 w 1:72 jakie widziałem na forach. Pięknie pomalowany, piękny, subtelny weathering. Bardzo mi się podoba! To było autentycznie miłe oglądanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 9 Października 2011 Share Napisano 9 Października 2011 Ładne wykonanie, o czym pisał Erakmo, ale ja na twoim miejscu zaszpachlowałbym szczelinę między połówkami skrzydła widoczną na drugiej fotce od końca między klapami. Bardzo mi się podobają felgi, ładnie pobrudzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Bardzo ładnie wykonany model Od strony merytorycznej się nie wypowiem, ale jeśli chodzi i o estetetykę, to bardzo mi się podoba. Świetne malowanie i cieniowanie. Gdyby nie to lekkie srebrzenie niektórych kalkomanii (głównie tej na silniku i homarze) to pod względem techincznym byłoby perfetto. Gratuluję i pozdrawiam! Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 .. w takim komo ten samolot wygląda naprawdę jak prawdziwy szturmowiec! Prawdziwy szturmowiec powinien wyglądać jak Su-22 . A poważnie to piekne wykonanie, prezentuje się na dobrze zrobiną pracę w skali 1/48. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Fajna konstrukcja ,silniki przesunięte do tyłu trochę mi się to kojarzy z gwiezdnymi wojnami Podoba mi się naprawdę fajnie go zrobiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Piękny i do tego wygląda na prawdę bojowo. Leszek ma rację, nie czuje się tu skali. Dobra robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ariel007 Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Gratulacje - piękny model Mój się aktualnie wykluwa, bedzie szaraczkiem - tak jak na box-arcie. Pokaż go od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Wydaje mi sie czy straszyles nas odejsciem od modelarstwa? Chyba dobrze ze sie rozmysliles, gratuluje modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Bardzo ładny i tak jak wyżej koledzy pisali, gubi skalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blixten Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Ja również przyłączam się do gratulujących jak osiągnąłeś to cieniowanie ? preshading czy wash ? i jakie farby ? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Elegancko jest . Jakich numerów farb użyłeś jeśli to nie tajemnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 10 Października 2011 Autor Share Napisano 10 Października 2011 Farby wyglądają następująco: podkład Gunze, pre-cień Nato Black Tamiya, jasny zielony Testors 1716, ciemny zielony Testors 1764, szary Pactra 86 czyli RLM 66, cienie Tamiya Smoke, zacieki to farby olejne i ścierane patyczkami do uszu, wasz to mieszanka suchych pasteli z płynem do naczyń i wodą. Samo malowanie po wykonaniu na "czysto" zmęczyłem mieszankami farb bazowych z białym i szarym. Starałem się zrobić to delikatnie, nie przesadzać zeby nie było zbyt "ostro". Na finisz położyłem mieszankę sido z bezbarwną Pactrą matową dla satynowego efektu. Żadna tam technika tajemna, przyznam że tak naprawdę to był pierwszy model gdzie zrobiłem cieniowanie na trój kolorowym malowaniu. Jedna moja uwaga, sam Lizard to 3 różne wersje układu plam (zbliżonych) i kolorów szczególnie szary się zmienia (raz jest fs 36081 a raz 36 118 .Na dodatek zdjęcia samolotów pokazują różne podmalówki i każdy samolot ma plamy w swoim charakterystycznym układzie. Nexus zapewne jak wpadnie coś tam na niego znajdzie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jozik Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Bardzo fajna galeria,bardzo dobry model ,dobrze przedstawiony.Gratuluję.Ponieważ mam go w planach zakupowych, mam pytanie:czy użyłeś zestawów waloryzujących? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rizzi GT Napisano 18 Października 2011 Share Napisano 18 Października 2011 Mam ten sam zestaw na ukończeniu i tym bardziej widzę gdzie włożyłeś dużo pracy by efekt był taki jaki jest BRAWO. Jedyne co razi, to Italeri dało plamy z wysuwaną drabinka, która powinna mieć przekrój okrągły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 18 Października 2011 Share Napisano 18 Października 2011 Jedyne co razi, to Italeri dało plamy z wysuwaną drabinka, która powinna mieć przekrój okrągły. Zawsze? Nie dam głowy, ale mam wrażenie, że widziałem w jakimś starszym wydawnictwie, fotki A-10 z prostokątnymi drabinkami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 19 Października 2011 Autor Share Napisano 19 Października 2011 erkamo ma rację, w starszych także widziałem takie drabinki. Chciałem to przerobić, ale jak zobaczyłem zdjęcie to dałem spobie spokój. O! tak mi wpadło do głowy, napewno wersja dwumiejscowa miała taką kasetową drabinkę jaka jest w moim modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ari Napisano 19 Października 2011 Share Napisano 19 Października 2011 Dokładnie tak. Tylko kolor pierwszego elementu jakby zbyt pomarańczowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 20 Października 2011 Share Napisano 20 Października 2011 O! tak mi wpadło do głowy, napewno wersja dwumiejscowa miała taką kasetową drabinkę jaka jest w moim modelu. Dwumiejscowa wersja A10 ? Coś mnie ominęło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rizzi GT Napisano 20 Października 2011 Share Napisano 20 Października 2011 Przejrzałem zdjęcia i dwu miejscówka miała kasetową drabinkę. Co do jedno miejscówek jeszcze nie znalazłem ale możliwe, że w pierwszych seriach produkcyjnych takie były. Mam szczęście, że posiadam zdjęcia egzemplarza który robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ari Napisano 20 Października 2011 Share Napisano 20 Października 2011 Dawno temu, w 1995 roku wydawnictwo Arsenał wydało monografie A-10 i tam na 5 i 21 stronie jest zdjęcie z drabiną "kanciastą". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rizzi GT Napisano 20 Października 2011 Share Napisano 20 Października 2011 Znalazłem. Jest dokładnie tak jak napisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi