Skocz do zawartości

F/A-18F Super Hornet 1/72 Hasegawa

karambolis8

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Prawie skończyłem MFa "Miecznika", wystarczy tylko dokleić odłamane ( ) podwozie i można robić galerię. Zaczynam teraz nowy model. Pomysł podpatrzyłem na ARC:

191108_133983660006507_100001846209847_226733_1464540_o.jpg

Zamierzam zrobić coś bardzo podobnego, wręcz to samo, czyli lądujący samolot zaczepiony o gumę. Udział biorą:

Hasegawa E18 Super Hornet F

Fotelie Pavla

Figurki pilotów z Intrudera Fujimi.

W następnym odcinku pierwsze zdjęcia, zapraszam

Pozdrawiam,

Adam

• Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dzięki Czesio. Też o tym słyszałem. I zastanawiam się co z tym zrobić, bo w zestawie są zamknięte, a nie chcę zbytnio inwestować w dodatki. Nie wiem czy dam radę samemu je wydłubać. Inny pomysł to takie tłumaczenie: pilot już wie, że złapał linę, więc zamknął dysze, ale samolot jest jeszcze na dobiegu ;)

(...) Zamierzam zrobić coś bardzo podobnego, wręcz to samo, czyli lądujący samolot zaczepiony o gumę. (...)

Ponieważ w podpisie masz słowo "elektronika" to może pokusisz się o coś takiego:

01.jpg

http://www.aircraftresourcecenter.com/Gal10/9201-9300/gal9280-F-14-Ikeda/00.shtm

Polecam również obejrzeć film (link jest w powyższej relacji), efekty audio-wizualne mocno przemawiają do wyobraźni

Widziałem już tą podstawkę Woit, ale kompletnie o niej zapomniałem. Na pewno to rozważę. Dźwięk do mnie nie przemawia jakoś specjalnie (chociaż nie powiem, w miarę realistycznie brzmi), ale oświetlenie już prędzej. Może nawet reflektory lądowania bym podłączył? No zobaczymy...

Witam.

Dzisiaj troszkę o kabinie pilotów.

Kokpit ma zerową ilość detali. Wszystko płaskie. Szkoda, bo reszta elementów jest bardzo ładnie zdetalowana. Liczyłem na wypukłe panele, mógłbym posuchopędzlować, a tak zostają tylko kalki. Instrukcja proponuje FS 36231 jako kolor całego kokpitu.

SH105211.jpg

Poniżej fotele z zestawu i Pavlowe. Żywiczne są troszkę niższe, ale nie za bardzo. Pierwszy już z grubsza obrobiony.

SH105212.jpg

SH105213.jpg

Na koniec wspomniane figurki z Intrudera Fujimi. Bardzo mi się podobają. Fajnie, że łapki są osobno. Łepek też niczego sobie.

SH105214.jpg

Zasiadam w pierwszym rzędzie Jednak w modelu na zdjęciu dysze są zamknięte a samolot dopóki nie zatrzyma się całkowicie jest na pełnym gazie, na wypadek zerwania liny, tak więc żeby nie być gołosłownym http://www.youtube.com/watch?v=BBtl7tck ... re=related

Powodzenia w budowie

Pzdr

Na filmie wyraznie widac ,że dysze są w takim samym położeniu co na zdjęciu modelu ,czyli zamknięte.

Dysze otwiera dopiero, kiedy wie, że złapał linę. W momencie przyziemienia ma przymknięte ponieważ tylko w takim układzie uzyskuje pełny ciąg. Wynika to z prawa Bernoliego. Więc jeśli ma być w trakcie łapania liny, to zdjęcie załączone na początku przedstawia prawdziwą sytuację.

Piękne zdjęcia ;) Ale mi chodziło że po dodaniu pełnego ciągu dysze się otwierają , a na podejściu są zamknięte by utrzymać odpowiednią prędkość podejścia czyli jeśli

się nie mylę 130 węzłów czyli +/- 240-250 km/h na pełnym ciągu otwiera dysze i leci nawet 1,8 macha ;) sorki ale się mała zamota zrobiła

EA-18G-Growler.jpg

ace0aa3d8e20d8ab28ae3f3dfa03_grande.jpg

Po przyziemieniu daje pełny ciąg (więc dysze się otwierają), aby w razie przesmarowania mógł wystartować ponownie. Pilot o tym czy złapał liny czy nie wie dopiero kiedy samolot się zatrzyma. A wtedy nie potrzebny mu już pełny ciąg

Mikele ale tu chodzi o konkretny przykład. Jak widać na fotkach 18tka podchodzi na dyszach zamkniętych, dotyka pokładu daje pełną moc dysze się otwierają.

e35-23-069.jpg