Ritter Napisano 6 Listopada 2011 Share Napisano 6 Listopada 2011 Jak będziesz na etapie składania platform żywicznych firmy Atak Model, to proszę o kilka słów na temat sklejalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 6 Listopada 2011 Share Napisano 6 Listopada 2011 Przy robieniu tigera będziesz musiał mieć blotniki z blachy żeby odgiąć "skrzydełka". No i z gąskami transportowymi może być problem. Edit: aż sprawdziłem z ciekawości i w sumie problemu nie ma, są gąski friulmodel, jeszcze gumy od AFV ale maja pelny ząb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 6 Listopada 2011 Autor Share Napisano 6 Listopada 2011 tak wiem że gąski są z friulmodel błotniki będą fototrawione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 6 Listopada 2011 Share Napisano 6 Listopada 2011 Witam Przy robieniu tigera będziesz musiał mieć blotniki z blachy żeby odgiąć "skrzydełka". No i z gąskami transportowymi może być problem. Albo i nie, bardzo często wcale nie podnosili tych skrzydełek na przednich błotnikach. Czasami nawet nie zmieniali gąsienic na transportowe, tylko pchali na platformy tak jak jeździły na froncie, na bojowych gąsienicach. A projekcik obserwuje z zainteresowaniem Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 6 Listopada 2011 Autor Share Napisano 6 Listopada 2011 Tak wiem, ze masz racje Bigmodel z transportem Tyle że właśnie zależy by były dwie pary gąsek, abym zapełnił platformę to samo tyczy się zdjętych błotników też chcę by były ułożone na platformie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 6 Listopada 2011 Share Napisano 6 Listopada 2011 Tyle że właśnie zależy by były dwie pary gąsek, abym zapełnił platformę to samo tyczy się zdjętych błotników też chcę by były ułożone na platformie A chyba że taka jest myśl koncepcja Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 6 Listopada 2011 Autor Share Napisano 6 Listopada 2011 tutaj przykład ze nie zawsze ściągano gąski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 7 Listopada 2011 Share Napisano 7 Listopada 2011 tutaj przykład ze nie zawsze ściągano gąski Taa, nie zawsze, ale zawsze na terenach europejskich(Niemcy, Polska), dalej na wschód była szeroka skrajnia (tory nie koniecznie )więc tygryski mieściły się w skrajni z gąsienicami bojowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 10 Listopada 2011 Autor Share Napisano 10 Listopada 2011 Dziś dowództwo dostarczyło chemię, więc zacznie się malowanie Przy okazji oddam tory z nasypem Dragona, dwa komplety funkiel nówki nierozpakowane. Może komuś się przydają na dioramę ( Już zaklepane ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 10 Listopada 2011 Autor Share Napisano 10 Listopada 2011 jak najlepiej robić rdzę i odpryski?? Bo lekko głupieje szukając po sieci Zamówiłem olej do zacieków http://www.saharahobby.pl/mig-pigments/1330-mig-oil-and-grease-stain-mixture-p410.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 10 Listopada 2011 Share Napisano 10 Listopada 2011 Odpryski - metoda na lakier do włosów...albo nałożenie rdzawego koloru a następnie właściwego koloru kamuflażu i uszkodzenie powłoki tego ostatniego...albo drobna gąbeczka plus pędzelek Rdza, fading, filtry, wash, obicia.. zdecydowanie kilka tubek olei artystycznych plus benzyka do zapalniczek załatwi sprawę ...oczywiście możesz użyć gotowych produktów Miga, AK, Vallejo.. ale są to dosyć drogie specyfiki, a zabawa z olejami daje sporo frajdy i pozwala uzyskać fenomenalne efekty w połączeniu z pigmentami (http://www.youtube.com/watch?v=tAGJjz4UhRs) Miłego eksperymentowania Pozdrawiam Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 24 Listopada 2011 Autor Share Napisano 24 Listopada 2011 Lokomotywa została w 90% złożona Nie obyło się bez problemów, miedzy innymi w czasie naciągania by kocioł pasował, do ramy ta druga pękła Osłony boczne nie są przyklejone jeszcze, tak samo jak kocioł nie jest sklejony na stałe z ramą. Połączę te elementy dopiero po malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Kawał dobrej roboty. Malowanie to będzie ciekawy etap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Lokomotywa wygląda super, mimo że jeszcze nie malowana. Tak z ciekawości, jaka ona jest długa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 24 Listopada 2011 Autor Share Napisano 24 Listopada 2011 Tak z ciekawości, jaka ona jest długa? 70 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 w takim razie powodzenia z malowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlik Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 Brawo! No piękna robota.Jeszcze jakieś drobne elementy zapewne i malowanko! to dopiero będzie widok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 Zastanawiałbym się nad przyklejaniem osłon na kotle. Widziałem sporo zdjęć BR 52, ale może tylko raz z osłonami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek M Napisano 10 Grudnia 2011 Share Napisano 10 Grudnia 2011 Cześć, jak tam postępy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombat69 Napisano 15 Lutego 2012 Share Napisano 15 Lutego 2012 Czekamy na małe co nieco! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 16 Lutego 2012 Share Napisano 16 Lutego 2012 Rety - jaki temat . Czekam na ciąg dalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 20 Kwietnia 2012 Share Napisano 20 Kwietnia 2012 Parowozy typu BR52 tzw kriegsloki bardzo często nie posiadały osłon wiatrownic jak je nazywacie osłon bocznych. Miały one za zadanie odchylać strumień dymu tak aby nie zakłócał widoczności z budki maszynisty. Takiego typu wiatrownic szczerze mówiąc po za tym modelem nie widziałem. Standardowe wiatrownice były identyczne jak te, które można zobaczyć na powojennych polskich, wszędobylskich parowozach serii Ty2. W necie są tysiące fotek polskich Ty2. W Polsce po wojnie pracowało ponad 1400 lokomotyw tego typu. Parowozy te standardowo współpracowały z dwoma typami tendrów, tzw beczkowym częstszym i widocznym w tym modelu tendrem typu floridsdorff produkowanym w Austrii przez zakłady o takiej samej nazwie. Ja osobiście jednak skłaniał bym się do wersji bez wiatrownic. http://www.militarymodelling.com/news/article.asp?a=3326 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 20 Kwietnia 2012 Share Napisano 20 Kwietnia 2012 Czekam ja też ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cortez 77 Napisano 10 Lutego 2013 Share Napisano 10 Lutego 2013 witam, na temat trafiłem przypadkiem, ale muszę przyznać, że rozmach prac powala, mam szczerą nadzieję, że wątek będzie aktualizowany, nie interesują mnie modele tego typu, lecz relacje z Twoich prac sprawiają, że chciałbym mieć taki zestaw na półce, więc mocno trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 10 Lutego 2013 Share Napisano 10 Lutego 2013 Witam Ale czad aż mi szczęka opadła . Przy okazji mam pytanie odnośnie kalkek do lokomotywy, kto takie cudeńka robi i czy do BR 52 w 1/72 też jest produkowana, ewentualnie do innych pojazdów szynowych w 172. Trochę późno ale zasiadam i kibicuję Pozdrawiam Artek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi