fiedotow Napisano 24 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2011 Marcinie... Czy to ta XVI - stka którą prezentowałeś na innej stronce? To chyba nie Smer ale Heller... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 24 Grudnia 2011 Share Napisano 24 Grudnia 2011 Tak, to Heller. Choć wiele z niego nie zostanie ;) Podobnie jak z Twojego MasterCrafta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 5 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2012 Szlachetni w Dziele Tworzenia... Niestety moje ostatnie przejścia życiowe spowolniły znacznie prace nad modelami a wręcz je zablokowały... Może zdążę do finału, ale wybaczcie mi milczenie... Z poważaniem... Wasz Aleksandr Fiedotow, czyli Ja P.S. Wpis dla obu tematów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2012 A więc Szlachetni, ciąg dalszy prac nad Spitfirkiem. Powstały drzwi do akumulatora i radia... oraz poprawki podłogi (jakiś stary odlew treningowy). Wykonałem naciąg pasów za pomocą nici do repasacji pończoch. Podłogę i przejście kadłub - skrzydło podciąłem dla łatwiejszego montażu. Przyszła kolej na lotki. Wzmocnienia to jak to u mnie naklejone ksero. Zawieszenie wykonałem z paseczków plastiku odpowiednio dociętych po zaschnięciu kleju. Kropelki SG na zawiasach ustaliły ich położenie. To tyle na tę chwilę. Mam nadzieję do końca przyszłego tygodnia zamknąć cały płatowiec, może prysnąć podkładem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 15 Stycznia 2012 Share Napisano 15 Stycznia 2012 Świetni Ci to idzie fiedotow! Aż miło popatrzeć Fajny patent z tym drukowaniem podziałów. Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr A Napisano 23 Stycznia 2012 Share Napisano 23 Stycznia 2012 Bardzo fajny Spitfire.Oby tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 31 Stycznia 2012 Share Napisano 31 Stycznia 2012 Pewnie wszyscy zapomnieli, że tu jest taki fajny warsztat konkursowy ;) Mam nadzieję, że kolega fiedotow nie zapomniał, i ukończy model przed końcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 31 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2012 Jasne! Troszkę pochłonęła mnie "Jedenastka" i coś jeszcze co widać w temacie PZLki. Niebawem główny montaż Spita i wstępne malowanie. Planuję maski zrobić z Oramascu. Znalazłem gdzieś w necie widok MASEK - tych firmowych i w oparciu o nie zrobię swoje z korektą wg zdjęć Spita Skalskiego (aż dwa hihihihi). P.S. karambolis8... To było wywołanie do tablicy hihihihihihi???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 31 Stycznia 2012 Share Napisano 31 Stycznia 2012 To było wywołanie do tablicy hihihihihihi???? Dokładnie Nie mogę się doczekać malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 8 Lutego 2012 Autor Share Napisano 8 Lutego 2012 Uzupełnienia Spita: Chłodnice żywiczne - moja kopia Pavli. Powycinałem uchylane klapy wylotów Wstawiłem blaszki siatek chłodnic które bardziej mi przypominały oryginalne i same klapy Usterzenie poziome - stateczniki mają poprawiony obrys i zrobioną grawerkę. Ster wysokości to Pavla. Udało mi się "ściągnąć drążek na siebie" więc odzwierciedliłem to. A w P11 nudy. Kładę dalej blachę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 9 Lutego 2012 Autor Share Napisano 9 Lutego 2012 Zgadza się i dla tego nie są jeszcze skończone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 9 Lutego 2012 Share Napisano 9 Lutego 2012 dopinguję - powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 10 Lutego 2012 Autor Share Napisano 10 Lutego 2012 Poprawione chwyty. Wyszło całkiem. Zdjęcia później, bo wyjechałem. Będę jutro w domku to zapodam. Jeszcze tylko drapanki i do podkładu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 23 Lutego 2012 Autor Share Napisano 23 Lutego 2012 Zdjęcia sprzed chwili. I zaległe zdjęcie chwytów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JETO Napisano 23 Lutego 2012 Share Napisano 23 Lutego 2012 W reszcie się coś ze Spitem ruszyło Przez Kolegę nabawiłem się choroby na ten egzemplarz i teraz nie śpię po nocach by go sobie kupić Z tego co wiem to Italery wypuściła coś podobnego ale u mnie w sklepie kosztuje to 49zł co uważam za lekko niepoważne więc puki co muszę się obejść smakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 23 Lutego 2012 Share Napisano 23 Lutego 2012 Przeczytałem dziś cały ten temat warsztatowy i teraz tylko się modlę, żebyś spita przypadkiem nie upuścił - bo ogrom pracy włożony w ten model jest niesamowity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 23 Lutego 2012 Autor Share Napisano 23 Lutego 2012 Jeśli chcesz zrobić TEGO Spita, to Italerki kijem nie tykaj. Albo masochizm jak u mnie, albo za dość śmieszne pieniądze Mk. IX Airfix z nowej edycji + końcówki z KP - MC, poprawka maski silnika i kalki mpd dawniej SP DECAL. To w 1:72. Ale 1:48 radzę za równie śmieszne pieniądze kupić ICMkę i te same kalki w 1:48. A dodatków w formie żywicy, czy blaszek jest sporo. Nie polecam Revell - Hasegawa. Problem z zakrótkim kadłubem w części silnikowej. Tu masz poprawki do Mk IXe z czerwonymi gwiazdami. Jakby co to końcówki w 1:72 i 1:48 po parze odstąpię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JETO Napisano 23 Lutego 2012 Share Napisano 23 Lutego 2012 Jakby co to końcówki w 1:72 i 1:48 po parze odstąpię Było by super Jak będę miał tego Spita z Airfix-a to się do Kolegi zgłoszę i się dogadamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 23 Lutego 2012 Autor Share Napisano 23 Lutego 2012 Jako, że schnie szpachlówka w szczelinach zabrałem się za śmigło... Jak dobrze pójdzie, będzie się kręcić. Po sklejeniu prysnąłem podkładem chwyty, podwozie i śmigło. Oto one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 24 Lutego 2012 Autor Share Napisano 24 Lutego 2012 Płatowiec kompletny. Teraz zabawa z detalami. Chwyt na masce jeszcze za duży. poprawki szpachlowania i trasowania konieczne... ... to ta klapka od klap ... i przeszklenie za fotelem oraz podstawa masztu anteny. Widoczne również pokrywa zasilania lotniskowego (papier) Celownik dostał wreszcie szybę, choć wcześniej zrobił takie PINNNGGGGGGG z pęsety i musiałem przypomnieć sobie raczkowanie - modelarze chyba najlepiej to potrafią. A takie coś zrobiłem sobie ze starego ostrza Olfy do grawerowania Jak, mam nadzieję, jutro pokażę dopasowanie kabiny nastręcza dużo problemów. Może dziś w nocy jeszcze to zrobię... P.S. Jeszcze kilka zdjęć z wstępnego dopasowania śmigła. Bałem się o skrzywienia osi, ale wyszło pozytywnie. Więc jest szansa na obrotowe zamocowanie. Od rana walka z wiatrochronem. Limuzyna będzie częściowo otwarta żeby uktyć niedostatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 25 Lutego 2012 Autor Share Napisano 25 Lutego 2012 CD prac. Przetłoczenia które brakowały odcisnąłem w modelinie i zalałem żywicą dwuskładnikową. Dokończyłem "blachę" silnika. Poprawiłem wycięcie kabiny... ...przykleiłem wiatrochron... ...i po zabezpieczeniu folią Oramasc zaszpachlowałem przejście w kadłub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JETO Napisano 25 Lutego 2012 Share Napisano 25 Lutego 2012 Ten Spit ma świetną linię Bardzo piękna maszyna. Bardzo się cieszę, że Kolega się za niego zabrał i budowa ruszyła z kopyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 25 Lutego 2012 Share Napisano 25 Lutego 2012 Czy ja dobrze przeczytałem na Jaku u Bartosza, że szlachetny towarzysz nie zdąży? No nie wypada... Tu się niezły fanklub zrobił i ma głosy do oddania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 25 Lutego 2012 Autor Share Napisano 25 Lutego 2012 Prastitie Druzja. S Jaczkom nie uspieju k sażaleniju. Ale będę kontynuował i nie omieszkam Was Szlachetni informować. Stan faktyczny Spitfire HF Mk. VIII z 601 Dywizjonu RAF UF*7 na chwilę obecną: -wykonane światła pozycyjne cięcie wklejanie szlifowanie maskowanie Po doklejeniu chłodnic i zamaskowaniu tego i owego oraz umyciu natrysk podkładu... ... od spodu... ... i ze śmigłem. TAk przez noc jeszcze malowanie drobiazgów typu podwozie, klapy, śmigło i wykonanie masztu anteny. RANYYY!!! Skleroza. Nie założyłem anteny IFF i rurki Pito. Ale to może być bez podkładu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 25 Lutego 2012 Share Napisano 25 Lutego 2012 A, to w porządku. Nie chodziło mi o samego Jaka, ale o niezdążenie ze wszystkimi warsztatami (tak zrozumiałem wypowiedź u Bartosza). Spit rokuje dobrze, oby tylko żaden pyłek farby przez osłonę na silnik się nie przedostał. Ale generalnie 4 dni na malowanie, kalki, eksploatację i różne popierdółki - sam bym się nie podjął... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi