dinsdeyl Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 Witam kolegów Chciałem przedstawić wykonany przeze mnie model pojazdu tj. amfibii LVT(A)4. O samym modelu można powiedzieć, że jest nawet niezły, jedynym mankamentem są gąsienice, a raczej materiał z których zostały wykonane. Kto robił czołgi z italeri ten wie o czym mówię. Mnie to nie zraziło i zmierzyłem się z tym modelem . Zaryzykuję stwierdzenie że jest modelem bezszpachlowym, bo nie użyłem w nim grama szpachli, ale to zdjęcia wytłumaczą dlaczego tak jest . Model jest interpretacją zdjęć, które kiedyś przypadkiem znalazłem w internecie szukając pomysłu jak zakryć gąsienice lub maksymalnie ukryć . Oto dwa zdjęcia rzeczywistego obiektu jedno z lat około 90tych drugie bardziej współczesne. Pojazd tenbrał udział w trakcie wojny na Pacyfiku na Peleliu i stoi tam do dnia dzisiejszego. W tej chwili stoi w towarzystwie innych odmian LVT oraz wielu Shermanów . Gdy zobaczyłem drugie zdjęcie to wiedziałem jak mój LVT będzie wyglądał. To jest chyba najlepsze co można było mu zrobić i żeby nie było widać gąsienic, bo jak widać ich nie ma . Dosyć papki czas nacieszyć wasze oczy . Chciałbym się również pochwalić, że liście są mojego projektu, wykonanie - wycinanie laserem. Na koniec chciałbym wam pokazać jakie to duże bydle . Zdjęcie jest z początku budowy, w środku siedzi sobie cały (zezłomowany już) Opel Blitz z Italeri. Teraz wasza kolej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 Genialny pomysł i świetne wykonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 Piękna rzecz! Proste, a bardzo efektowne Gratuluję i pozdrawiam! Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 Bardzo fajnie wykonane, chociaż ta rdza jest bardzo monotonna. Poza tym gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 .... chociaż ta rdza jest bardzo monotonna. Zgadzam się w 100%.Fajna scenka i pomysł ale rdze przydałoby sie jednak znacznie zróżnicować -cały pojazd ma ten sam odcień co wygląda jakby był wydobyty z wody.To samo wrażenie mam patrząc na trawkę. Przypomina nieźle przygotowane boisko a może terez powinien być troche bardziej urozmaicony troche trawy,trochę "klepiska" jakiś kamień itp.Poza tym ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 Jak już koledzy pisali. Model fajny, ale monotonny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 Mam takiego LVT-4, który mi leży cały czas w szafce. Już wiem co z nim zrobię. Powiedz coś o tej rdzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 super praca. Gratuluję. Baaaardzo mi się podoba i ziele rośnie w środku. Brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 bardzo ciekawa praca, widziałem zresztą na zywo i bardzo mi się spodobał. mimo to malowanie jest monotonne, szkoda, że nie spróbowałeś pomalowac go tak jak na zdjęciu z ciekawymi przejściami barwnymi. to samo dotyczy trawy jak w angielskim parku. tak czy siak bardzo ładne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 świetny model. Uwielbiam takie wraczyska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 Witam! Pięknie i oryginalnie! Straszne mi się podoba. Zrobiłem kiedyś takiego http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=14681&p=235711&hilit=LVt#p235711. Rzeczywiście, to duży model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 szczerze pomysł ogólnie fajny ale wykonanie... no cóż wyrażę tylko swe zdanie. Jak dla mnie ta rdza jest: 1. zbyt monotonna, popatrz na zdjęcia jak na nich jest zróżnicowana 2. rdza ogólnie mi się nie widzisz jest za gruba (ja rozumiem że rdzewienie to głownie proces utleniania) ale u Ciebie wygląda mi to bardziej na pojazd wyciągnięty co dopiero z bagna a nie wolno stojący na powietrzu n lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dinsdeyl Napisano 20 Listopada 2011 Autor Share Napisano 20 Listopada 2011 Dzięki za opinie.Tymi pochlebnymi się upajam , krytyczne biorę do wiadomości, a poważnie to nie da się zrobić tak aby wszyscy byli zadowoleni. Jednemu się spodoba drugiemu nie, wiadomo. Co do trawy to źdźbła mają 1,5 w porywach do 2cm długości, nie widziałem nigdzie gotowej maty o takiej wysokości, więc ta trawa jest robiona w stylu "homemade". Mam takiego LVT-4, który mi leży cały czas w szafce. Już wiem co z nim zrobię. Powiedz coś o tej rdzy. LVT-4 też stoi na Peleliu i jest w podobnym stanie . Rdza powstawała stopniowo na początku położyłem farbę Rust z Model Mastera, jako bazę. Potem zabezpieczyłem to lakierem i na powierzchnię dawałem rożnokolorowe sproszkowane pastele, które delikatnie nasączałem benzyną lakową. Tak aby powstała papka, którą rozsmarowywałem, stukałem w nią twardym pędzlem itp. Do osuszenia i kolejny kawałek powierzchni poszedł do obróbki... i tak cały model . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 21 Listopada 2011 Share Napisano 21 Listopada 2011 Nie chcę wyjść na "mądralę" ale mógłbyś jeszcze macnąć ciemnobrązowym filtrem i było by całkiem w dechę. Oczywiście teraz Jest też niczego sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi