Moses Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Wymiata kolega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 Skoro już takie modele i malowania pojawiają się na forum konkursowo to kryzys niemczyzny chyba zbliża się. Gratuluje tematu i czekam na postępy prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekkw Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 modlić się, żeby w międzyczasie naszła mnie wena i rozwiązała problem montażu ramek oszklenia, szkła i przedniej szyby, którą mam zamiar dorobić Na to czekam z ogromnym zainteresowaniem. Ta szyba nie jest taka zła - pasuje i do płata, i do kadłuba, tylko do obu na raz nie chce Ew. jak spasuje, to wtedy nie pasuje do bocznych szyb. Przynajmniej takie mam wspomnienia. Jarku - kratownica wygląda super. Czy masz jakieś tajny sposób na sklejanie takiego czegoś? Pytam, bo w mojej jednak widać jakieś drobne gluty kleju i jakieś minimalne niedopasowania. Twoja wygląda jak odlew. No chyba, że to z powodu lekko niewyraźnego zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 25 Listopada 2011 Autor Share Napisano 25 Listopada 2011 Czy masz jakieś tajny sposób na sklejanie takiego czegoś? Sklejam CA na papierze foto, łatwiej z niego odkleić bok kratownicy za pomocą nożyka oczywiście. Staram się zalewać miejsca łączeń i po wyschnięciu szlifuję-czyszczę delikatnie przy pomocy szlifierki, pomiędzy delikatnie pilniczkami, choć nie jest to regułą. Fotka przez brak ostrości na pewno zatarła łączenia, które są. Spojrzę na to wieczorem i napiszę w jakim stopniu zdjęcie przekłamuje rzeczywistość. Boczne i czołowe szybki zrobię chyba nowe i tu właśnie może być problem (doskonała przejrzystość), jak to połączyć bez widocznych śladów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 A ja zamiast papieru fotograficznego używam podkładu od arkuszy papieru samoprzylepnego. Mam zapewniony stały dostęp: córka co chwila wydaje kieszonkowe na jakieś naklejki z kucykami i różowymi wróżkami - jak już wyklei całość, zabieram jej resztę kartki, odrywam tę powykrawaną część, która była niezadrukowana (wyrzucam, bo na maski się nie nadaje) i zostaje mi cały arkusz podkładu. Papier jest czymś nawoskowany albo "cuś", w każdym razie CA słabiutko się do tego klei. Na dodatek jest półprzezroczysty, więc na odwrocie można sobie coś narysować albo podłożyć kartkę z wydrukowanym wzorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 25 Listopada 2011 Autor Share Napisano 25 Listopada 2011 Na dodatek jest półprzezroczysty, więc na odwrocie można sobie coś narysować albo podłożyć kartkę z wydrukowanym wzorem. Wygląda dużo lepiej ten sposób, muszę pohandlować z córką znajomych jak już wyklei całość, zabieram jej resztę kartki, odrywam tę powykrawaną część, która była niezadrukowana (wyrzucam, bo na maski się nie nadaje) i zostaje mi cały arkusz podkładu Świat byłby czystszy, gdyby było dużo więcej modelarzy Mały up, czyli pierwsze przymiarki. Z wczoraj/dziś został pocieniony kadłub, wycięte drzwi, starte listwy (będą nowe) i zmieniony kształt dolnej osłony silnika. Plan na kadłub: - wyciąć miejsce na zbiornik oleju - zmienić kształt grzbietu kadłuba - wkleić listwy napinające płótno - prysnąć surfem500/szlifować, prysną.../szlif...itd. - zrobić blaszkowe okapotowanie silnika Dla Bartka, jeszcze raz kratownica (zdjęcie bez zmiany wielkości, można bardzo zbliżyć) i to co zostało z kadłuba, a to nie koniec. Dodaję fotkę z RWD 5 Skarżyńskiego, która powstaje z prawie równocześnie z Legunem I po to, by zwrócić Waszą uwagę na kolor plastiku, mianowicie, srebrny jest paskudny w obróbce i jeżeli macie możliwość wyboru przy zakupie, bierzcie jasny kolor wyprasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 26 Listopada 2011 Share Napisano 26 Listopada 2011 Gdybym mógł coś podszepnąć odnoście przedniego oszklenia... Na początku z cieniutkiego pręcika plastikowego zrobiłem nibyramę. Następnie z opakowania od SuperGlue wykonałem szybę. Ma ono tę zaletę, że jest cienkie i już wstępnie ukształtowane, więc dodatkowym profilowaniom doskonale się poddaje. Kleiłem SG, choć obawiałem się dymienia. Tak to wyszło: Niestety, z czasem kurz od wewnątrz osadził się na szybce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krosto Napisano 27 Listopada 2011 Share Napisano 27 Listopada 2011 dobra do szybek i szybkopodobnych elemetow oszklenia jest pierwsza strona z okładek do bindowania. Cienka, elastyczna i co najważniejsze przezroczysta . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 27 Listopada 2011 Share Napisano 27 Listopada 2011 Ale do RWD za twarda . Długo poszukiwałem, aż zdecydowałem się j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 1 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2011 Mały up, czyli plan na skrzydło; - pogrubić - zrobić ugięcia - zmienić krawędź natarcia Od razu prośba; Szukam zdjęcia 5-ki z góry/bok, ciekawi mnie rozmieszczenie wlewów paliwa i czy były też cztery, czy jednak dwa. Dzięki fiedotow, niby rama też jest brana pod uwagę, ale w formie płytki czarnego tworzywa naklejonej w miejsce wewnętrznego obrysu szkła. Dzięki krosto i crustian, każdy pomysł jest wart przemyślenia. Skrzydło pogrubię w ten sposób, jednocześnie będę miał wzmocnienie na żebrach, ugięcie i podstawę do zmiany kształtu krawędzi natarcia. Zmieniam również kształt "dziuba", gdyż zdjęcia pokazują zupełnie inny kształt osłony czołowej. Dzięki KayFranz za plan w skali, bardzo jest pomocny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekkw Napisano 1 Grudnia 2011 Share Napisano 1 Grudnia 2011 A - widzę, że obaj poprawiamy skrzydła Też się zastanawiałem nad przyklejaniem patyczków plastikowych ale wydawało mi się, że będą za grube. W ostatniej Mini Replice widziałem też patent z naklejonym drutem. Całość już teraz wygląda super!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekkw Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 Szukam zdjęcia 5-ki z góry/bok, ciekawi mnie rozmieszczenie wlewów paliwa i czy były też cztery, czy jednak dwa. Pewnie znasz, ale na wszelki wypadek http://audiovis.nac.gov.pl/obraz/87783/2a70badf0025c18dc87a3a31833d03de/ http://audiovis.nac.gov.pl/obraz/60939/eb59022bf5fd66eb156922de47775530/ http://rwd5.republika.pl/zdjecia.html http://rwd-dwl.net/samoloty/rwd_5/index.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 3 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2011 Pewnie znasz, ale na wszelki wypadek Dzięki za poświęcony czas, pewnie że znam, ale dzięki Tobie przyjrzałem się 5-ce w hangarze i eureka, przecież to 5-ka SP-ALU, a nie jak do tej pory czytałem końcówkę AJU. Mam to czego szukałem, płat 5-ki z góry z widocznymi wlewami paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 3 Grudnia 2011 Share Napisano 3 Grudnia 2011 Jarek erwudziak był i AJU i ALU. Nie czytałeś wcale źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 3 Grudnia 2011 Share Napisano 3 Grudnia 2011 "Piątka" Skarżyńskiego po powrocie do kraju została przebudowana na wersją dwumiejscową stąd AJU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 3 Grudnia 2011 Share Napisano 3 Grudnia 2011 W książce W. Schiera "Samoloty w historii i miniaturze" jest zamieszczony taki planik RWD-5. Wlewy paliwa widać. Jednak ciekawszy jest drugi rysunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 3 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2011 "Piątka" Skarżyńskiego po powrocie do kraju została przebudowana na wersją dwumiejscową stąd AJU. Jarek erwudziak był i AJU i ALU. Nie czytałeś wcale źle. Wszystko się zgadza panowie. Czytałem do tej pory rejestrację ze zdjęcia poniżej jako SP-AJU, nie wiem jak to możliwe, ale tak było http://audiovis.nac.gov.pl/obraz/87783/2a70badf0025c18dc87a3a31833d03de/ Jarekk, mam oba rysunki, ale do końca nie mam zaufania do planów, zawsze, jeżeli jest to możliwe, szukam potwierdzenia w dokumentacji foto. Drugi rysunek, jeżeli mnie pamięć nie myli odnosi się do rzutu bocznego z materiałów reklamowych DWL dotyczących właśnie 5-ki, z całym mnóstwem błędów, które nie były nigdy poprawione mimo zmian dokonywanych w produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 2 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2012 Mały Up, czyli raport. Kadłub poszpachlowany i wyszlifowany, skrzydło i usterzenie również. Pyłu w pewnym momencie było tak dużo, że już myślałem o wykorzystaniu go jak suchej pasteli Poniżej zdjęcia modelu na tle planów i tu zaskoczenie, model leży jak ulał. Wniosek nasuwa się jeden; doskonała baza do budowania modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 2 Stycznia 2012 Share Napisano 2 Stycznia 2012 Nie ma co, duże wrażenie. Po pierwsze dobra ręka do RWD, po drugie rewelacyjne podejście do tematu samolotu cywilnego, po trzecie fantastyczne przykłady dla kolejnych wykonawców. Zapowiada się pretendent do podium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 2 Stycznia 2012 Share Napisano 2 Stycznia 2012 Tak jak powiedział Mikołaj75, będzie się na czym wzorować. Faktycznie świetnie leży w planach. Dobra robota! Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 3 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2012 Dzięki za doping Poniżej fotki z blaszkowym okapotowaniem i włożonym zbiornikiem oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekkw Napisano 13 Lutego 2012 Share Napisano 13 Lutego 2012 Halo! U mnie się coś zacięło czy rzeczywiście nic tu się nie dzieje od 3 stycznia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 14 Lutego 2012 Autor Share Napisano 14 Lutego 2012 Mały up, czyli wywołany do tablicy. Prace nad drobiazgami powoli dobiegają końca i będzie wszystko malowane. Złapałem się na tym, że pomalowanie ram oszklenia muszę zrobić przed sklejeniem i tak srebrny obustronnie, na zewnątrz czerwony i dopiero wkleić z szybami w pomalowany kadłub, massakrr. Poniżej kilka fot poskładanego na szybko modelu, amorki to odlewy, golenie z miedzi, osłona rury wydechowej z blaszki, wlot powietrza z igły, a dysza Venturi'ego z igły blaszki i drutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekkw Napisano 15 Lutego 2012 Share Napisano 15 Lutego 2012 No nieźle, nieźle Z tym oszkleniem to od początku wiedziałem, że nie będzie łatwo. A co jest nie tak z amortyzatorami, że je robiłeś od nowa? Kółka też chyba z żywicy? I jeszcze niedyskretne pytanie - czy gotową wersję zobaczymy w Bytomiu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 15 Lutego 2012 Autor Share Napisano 15 Lutego 2012 Amorki, to znaczy ich kroplowe owiewki są za wąskie, stąd potrzeba odlewów. Kółka też odlane z przetoczonego kółka z Fieslera, stwierdziłem, że dwóch takich samych to chyba nie zrobię tą metodą. I jeszcze niedyskretne pytanie - czy gotową wersję zobaczymy w Bytomiu? To jest mój pierwszy termin w którym chcę się zmieścić i oby się to udało, będzie wtedy trochę czasu na drobne korekty zanim zrobię galerię w konkursie. Drugim terminem jest oczywiście koniec konkursu, ale tego bym nie chciał, bo niektóre rzeczy wychodzą na zdjęciach i nie będzie już możliwości poprawy czegokolwiek. Odbijam pytanie i spytam o 8-kę w związku z Bytomiem, będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi