Skocz do zawartości

Sd.Kfz. 186 Jagdtiger/Dragon/1:35

Twitch

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 129
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

O fajnie ,że na jagę się zdecydowałeś. Kiedyś popełniłem ten sam model, co prawda był on jednym z moich pierwszych ale bardzo przyjemnie mi się go budowało.

Link do mojej : viewtopic.php?f=87&t=23024

Może w czymś Ci się przyda.

3mam kciuki i czekam na postępy.

Pozdrawiam

Dziękuje na pewno się przyda

Sklejanie chyli się ku końcowi

Jagdtiger%2009.jpg

Jagdtiger%2010.jpg

Jagdtiger%2011.jpg

Jagdtiger%2012.jpg

Dziwna ta szpara z tyłu kadłuba, na łączeniu. Szczególnie z lewej strony.

Kadłub z wanną nie jest sklejony... przepraszam zapomniałem dodać

W JT będzie malowane wnętrze więc jeszcze te dwie części nie są połączone.

Jagdtiger (Sd. Kfz. 186 Panzerjäger Tiger Ausf. B) - niemieckie ciężkie działo pancerne zbudowane na podwoziu czołgu ciężkiego PzKpfw VI B Königstiger (Tiger II), przy czym użyto podwozia zarówno firmy Henschel jak i firmy Porsche. Był to najcięższy pojazd pancerny użyty bojowo podczas II wojny światowej. Jagdtiger był nazywany czasem "samobieżnym bunkrem"

• 2 weeks later...

Witam

Pobrudziłem trochę środek... mam nadzieje że z efektem satysfakcjonującym. No i chyba można by już zamykać środek... chyba że coś trzeba będzie poprawić ??

Jagdtiger%2013.jpg

co do robienia washa to musisz jeszcze w tym temacie sporo popracować :P ale wnętrzem bym sie nie martwil bo raz ze tam nic nie ma w zestawie, poza działem i wypychaczami :P dwa że nic nie bedzie widać.

A więc tak dalsze prace nad wnętrzem z dniem dzisiejszym zawieszam... a raczej sklejam

Wczoraj go starłem i dzisiaj położyłem nowy (o wiele mniej syfu w środku)

Również dzisiaj położyłem bazę... tym razem używałem farb Tamiya i powiem że jestem o niebo bardziej zadowolony pracując przy nich.

Gdzieniegdzie w zakamarkach kół nie siadła farba... ale nie chciałem tego na raz zrobić ponieważ obawiałem się że mogę zalać niektóre elementy.

A tak się to teraz prezentuje

Jagdtiger%2014.jpg

Jagdtiger%2015.jpg

Jagdtiger%2016.jpg

Jagdtiger%2017.jpg

Jagdtiger%2018.jpg

Cos mi ten kolor tak nie do konca......, skoro to farbka tamiya to jaki to numer, bo nie wyglada na XF-60 ? ps zdecydowanie te wielkie plaskie powierzchnie machnij troche jasniejsza od bazowego koloru

Zdecydowanie XF-60 dzisiaj może uda mi się trochę rozjaśnić gdzieniegdzie.

Witam

A więc tak ostatnie dni z baba jagą były masakryczne. Postanowiłem wypróbować specyfik do maskowania od Gunze a mianowicie Micro Mask... Nie wiem co źle zrobiłem w szczególności że konsultowałem to z kilkoma osobami z różnych forów modelarskich i też nie mieli pojęcia co poszło nie tak.

Micro Mask to jest żel który stosuję się do maskowania przed malowaniem kamo. Trzeba odczekać aż wyschnie (Micro Mask) i malować... jak wszystko ładnie wyschnie to pesetą zrywa się ten specyfik i powstaje bardzo ładny kamuflaż.

A tu ku memu zdziwieniu Micro Mask nie chciał ze mną współpracować... nie zrywał się tak jak powinien a w niektórych miejscach w ogóle, gdzieniegdzie chciał pourywać drobne detale i w efekcie frustracja rosła i rosła.

Moja jedna cześć sumienia mówiła wyzuć to do kosza a druga walcz... i po konsultacji z kolegą postanowiłem jagę umyć w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń. I tutaj pojawił się cud zaczęło wszystko schodzić... efekt jest taki:

Jagdtiger%2019.jpg

Jagdtiger%2020.jpg

Jagdtiger%2021.jpg

Jagdtiger%2022.jpg

Jagdtiger%2023.jpg

I co jest najdziwniejsze... to to że mi się ten efekt podoba... wygląda jak jaga która przejechała przez kilka budynków i została wystawiona na różne warunki atmosferyczne

Witam.

Niektóre miejsca, gdzie farba jest pozdzierana wyglądają ładnie, ale Dunkelgelb to totalna masakra. Ten kolor wygląda jakby była to nieudolna próba cieniowania. też jestem za zmyciem tej farby i zrobieniem kamo od nowa. Nie wiem na pewno, ale podobno Bluetack jest też dobry do maskowania.