JETO Napisano 1 Grudnia 2011 Share Napisano 1 Grudnia 2011 Witam Wszystkich. Dołączę do grona model Japońskiego bombowca nurkującego Aichi D3-A1 Val. Zestaw PLASTYKA, wypraski i instrukcja uderzająco przypomina zestaw FUJIMI. Model będzie wykonany prosto z pudła z drobną ingerencją w tablicę przyrządów, która będzie wykonana ze zdjęcia. Skala 1:72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr A Napisano 1 Grudnia 2011 Share Napisano 1 Grudnia 2011 Życzę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zdravko Napisano 1 Grudnia 2011 Share Napisano 1 Grudnia 2011 Model będzie wykonany prosto z pudła z drobną ingerencją w tablicę przyrządów, która będzie wykonana ze zdjęcia. To chyba kwalifikuje się do kategorii OPEN, ponieważ, używamy do waloryzacji elementu nie pochodzącego z ramki producenta. Ale lepiej niech się wypowiedzą moderatorzy. Swoją droga ładnie wygląda sam model (jak na plastyka) mnie osobiście odrzuca podwozie z odlanymi wstępnie kołami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JETO Napisano 1 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2011 No i klamka zapadła Rozkopałem go, teraz go będzie trzeba złożyć Wypraski na pierwszy rzut oka wyglądały bardzo obiecująco i przez moment pomyślałem, że to będzie kolejna Italerka. Szybko się przekonałem, że "dobra sława" Plastyka jest w pełni zasłużona Po kilku godzinach dłubania szpachlowania i malowania mam gotową kabinę załogi i wstępnie złożony kadłub i skrzydła. Kalkomania dołączona do zestawu jest do kosza więc kalkę na tablicę przyrządów musiałem wykonać samemu. W regulaminie jest napisane, że można korzystać z innych kalek więc mam nadzieję, że ta wykonana przez zemnie nie zdyskwalifikuje mnie z kategorii STANDARD. Kalka na tablicy przyrządów jest wykonana ze zdjęcia tablicy D3-A1 które znalazłem w sieci. Szału nie ma ale i tak jest lepsza od tego co dał PLASTYK. Za radą kolegów galgan i Zdravko kupiłem taśmę maskującą TAMIYA i postanowiłem spróbować maskowania oszklenia i malowania go aerkiem a nie pędzlem jak to do tej pory robiłem. Okazało się, że Diabeł nie taki straszny jak go malują i to w cale nie takie trudne. Myślę, że jak na pierwszy raz wyszło całkiem znośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 1 Grudnia 2011 Share Napisano 1 Grudnia 2011 Czy japońce malowały wnętrza na zielono? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JETO Napisano 1 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2011 W instrukcji było żółto-zielony. Na fotach innego modelu był też taki odcień. Kolorowych zdjęć kokpitu D3-A1 nie znalazłem a w mojej monografii w cale ich nie ma Po nałożeniu pasteli na całość odcień się nieco zmienił na bardziej zielonkawy niż był pierwotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milos Varak Napisano 1 Grudnia 2011 Share Napisano 1 Grudnia 2011 Wypraski na pierwszy rzut oka wyglądały bardzo obiecująco i przez moment pomyślałem, że to będzie kolejna Italerka. Szybko się przekonałem, że "dobra sława" Plastyka jest w pełni zasłużona Nie narzekaj, akurat to jest jeden z lepiej sklejalnych zestawów Plastyka, zresztą chyba ostatni przez nich zaprojektowany. Sam zobacz, co Dewertus wyciągnął z tego zestawu, sklejając go ze swoim synem: http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=17883 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
James Napisano 1 Grudnia 2011 Share Napisano 1 Grudnia 2011 Wypraski na pierwszy rzut oka wyglądały bardzo obiecująco i przez moment pomyślałem, że to będzie kolejna Italerka. Szybko się przekonałem, że "dobra sława" Plastyka jest w pełni zasłużona Nie narzekaj, akurat to jest jeden z lepiej sklejalnych zestawów Plastyka, zresztą chyba ostatni przez nich zaprojektowany. Sam zobacz, co Dewertus wyciągnął z tego zestawu, sklejając go ze swoim synem: http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=17883 Popełniłem kiedyś dwa Val'e z Fujimi - patrząc na wypraski mam wrażenie Déjà vu. Powodzenia przy pracy, może wyjść na prawdę fajny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JETO Napisano 2 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2011 Wypraski na pierwszy rzut oka wyglądały bardzo obiecująco i przez moment pomyślałem, że to będzie kolejna Italerka. Szybko się przekonałem, że "dobra sława" Plastyka jest w pełni zasłużona Nie narzekaj, akurat to jest jeden z lepiej sklejalnych zestawów Plastyka, zresztą chyba ostatni przez nich zaprojektowany. Sam zobacz, co Dewertus wyciągnął z tego zestawu, sklejając go ze swoim synem: http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=17883 To nie narzekanie tylko obiektywna ocena zestawu i jednocześnie przestroga dla, tych którzy popatrzą na wypraski i stwierdzą "Ładny tani i przyjemny model. Machnę go sobie w weekend." To bardzo ładnie pomalowany modelik ale niech Kolega nie porównuje weekendowej zabawy z synem do pracy konkursowej bo to dwie różne sprawy. Model się bardzo ładnie prezentuje ale nikt nawet nie spróbował coś zrobić z największymi bolączkami tego zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 Siadam i kibicuję, mam od niedawna ten zestaw i się tak zastanawiałem czy to ich twórczość własna czy jakiś przepak. Sam myślę o dołączeniu do zabawy z tym zestawem ale w klasie open, ale to jeszcze nie w tej chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JETO Napisano 2 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2011 Aichi D3-A1 Val vs. ja, runda druga Dziś walczyłem z dopasowaniem górnego panelu kabiny do kadłuba. Jak widać na focie panel wymagał dość znacznej korekty. Po jakiś 15 min. traktowania elementu pilnikiem udało się go wpasować na miejsce Jak można zauważyć do szpachlowania używam gęstego kleju Humbrol. Robię tak ponieważ w mojej mieścince dostępna jest tylko szpachla Vamodu, która lubi czasem pękać. Dlatego właśnie używam kleju. Jest on trudniejszy w szlifowaniu ale jak porządnie wyschnie to daje się go ładnie formować i co najważniejsze nie pęka. I tu rodzi się pytanie. Czy zna ktoś z Kolegów domowy przepis na szpachlówkę o lepszych właściwościach niż ta z Vamodu? Po dopasowaniu panelu kabiny złożyłem wstępnie skrzydła z kadłubem, a potem zająłem się gondolą silnika. Gondola za Chiny nie chciała się spasować z kadłubem i konieczne okazało się wycięcie tylnych ścianek. Po tej operacji wszystko ładnie wskoczyło na miejsce. Idąc za ciosem maszyna otrzymała stateczniki poziome. Pozalewałem szczeliny klejem. Jak wszystko poschnie czeka mnie obróbka spoin i odzyskiwanie straconych linii podziału blach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemas Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 Rozpuszczalnik nitro + ramki z zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 Bardzo fajne tempo - życzę dalej powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gadas_75 Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 Czy zna ktoś z Kolegów domowy przepis na szpachlówkę o lepszych właściwościach niż ta z Vamodu Kiedyś, korzystając z rad zawartych w: Robiło się klej i szpachlówkę według tego przepisu: Ale według mnie, to lepiej kup w jakimś sklepie wysyłkowym szpachlówkę Tamiya, a będziesz zadowolony. Przy okazji wysyłki na pewno coś się jeszcze znajdzie godnego uwagi, czego nie oferuje twój sklep, a przecież gwiazdka tuż, tuż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 Adami czy jesteś w stanie zeskanować tą książkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JETO Napisano 2 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Po złożeniu kadłuba, skrzydeł i stateczników poziomych ujawniła się kolejna niespodzianka od inżynierów z PLASTYKA. Jak widać na zdjęciu usterzenie ogonowe trzyma kont prosty ( nie licząc drobnego odchylenia spowodowane położeniem aparatu w stosunku do modelu ) Ale skrzydła to już inna sprawa. Mam teraz z tym problem bo nie wiem co z tym zrobić. Po przeanalizowaniu elementów skrzydeł oraz wyprasek doszedłem do wniosku że elementy skrzydeł są krzywo odlane. Poniżej oryginalne wypraski FUJIMI A teraz wypraski z PLASTYKA Jak widać wypraski z FUJIMI zostały pocięte i poskładane w dwie ramki i podczas tego procesu został zniekształcony cały płat modelu. Mógł bym odciąć ogon i przykleić go ponownie równolegle do skrzydeł by zmniejszyć wizualnie tę wadę ale nie wiem czy to coś da ponieważ zdeformowana jest jedynie lewa część skrzydła a ponadto model by nie trzymał osi wzdłużnej a i statecznik pionowy by nie był prostopadle do kadłuba maszyny. Szczerze powiedziawszy to nie mam na to pomysłu Problem jest również widoczny na tej focie. Jak widać krzywa jest cała linia natarcia skrzydła. Jeśli ma ktoś z Kolegów jakiś pomysł to chętnie wysłucham. Edytowane 2 Grudnia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 Ja podobną hecę miałem z Kadłubem Su-7BKŁ od Kopro. Podejrzewam, że same ramki mogą być wypaczone, raczej ze starości niż w wyniku błedu produkcji. Z krzywym modelem Lima w konkursie poradziłem sobie dość dobrze (tak myślę ;) ), sądzę że Ty też mógłbyś odciąć skrzydła i spróbować przykleić je jeszcze raz, tylko w odpowiedni sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JETO Napisano 2 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2011 Problemu by nie było gdyby dolna część skrzydła była z dwu elementów. Wtedy można by je ułożyć niezależnie. Ale w tym wypadku to cały jeden element. Może faktycznie obetnę lewą część skrzydła i spróbuję to jakoś dopasować. Pytanie tylko jak to pociąć tak by nie było tego potem widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 Ja odcinałem po linii podziału blach, później powstałą szczelinę szpachlowałem. W ten sposób po obrobieniu powierzchni nie widać miejsca łączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JETO Napisano 2 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2011 Wróciłem do warsztatu by się dokładniej sprawie przyjrzeć i doznałem olśnienia. Na szczęście obyło się bez amputacji skrzydła. Skorzystałem z faktu, że klej jeszcze nie związał w 100% i udało mi się wygiąć prawy płat. Na szczęście tworzywo z jakiego jest wykonany model jest dość miękkie i plastyczne więc udało się wszystko ładnie powyginać bez pęknięć. W powstałą szparę pomiędzy skrzydłem i kadłubem włożyłem pasek tworzywa wycięty z kart kolekcjonerskich dodawanych do chrupków ( całe szczęście, że w domu jest dzieciak co coś takiego zbiera ) po czym wszystko zalałem klejem. Jutro jak wszystko stwardnieje zeszlifuję nadmiar materiału. Mam nadzieję, że nic nie będzie widać po tej operacji Jak widać po niżej udało się uratować sytuację i wada została skorygowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 No i gicio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gadas_75 Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Adami czy jesteś w stanie zeskanować tą książkę ? Mimo, że to 180 stron to jestem w stanie, ale myślę, że lepszy oryginał za 10 pln-ów: http://allegro.pl/listing.php/search?string=budowa+plastykowych&category=0&sg=0 Edytowane 2 Grudnia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JETO Napisano 2 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2011 Co do tej kombinowanej szpachli to może wystarczy wymieszać talk albo jakiś puder dla dzieci z klejem. Próbował ktoś tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gadas_75 Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 Myślę, że to może być rozwiązanie, tylko pamiętaj: A jeśli zastosujesz taki sposób, to proszę, podziel się wnioskami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 Moses! Chcesz tę książkę zapraszam na chomika fie......w ;) Ale SZA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi