Skocz do zawartości

Panzerbeobachtungswagen IV (Pz.Beob.Wg.IV.Ausf J)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hej.

Lufe powinieneś ciut jeszcze głębiej wsadzić. Z KM-u powinieneś ciut wyciągnąć.

Ogólnie fajnie wygląda.

Z lufa to ciekawa sprawa w tym modelu bo orginalna Dragona jest nadal o 2.6 mm dluzsza od mojej (). Jak montowalem ja to poszedlem nieco na kompromis i zamontowalem ja o 1-1.2 mm plycej niz RB oznaczylo. W przeciwnym wypadku byla by krodsza o okolo 4 mm od tej Dragonowskiej.

tak z grubsza dla porownania

lufa-1.jpg

• Odpowiedzi 106
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Świetnie wygląda. Do twarzy mu w czerni .

Nie boisz się kurzu (chodzi o przerwę w malowaniu)-nie pośpieszyłeś się z tym podkładem?

Napisano
Świetnie wygląda. Do twarzy mu w czerni .

Nie boisz się kurzu (chodzi o przerwę w malowaniu)-nie pośpieszyłeś się z tym podkładem?

Spokojnie....wszystko jest jakby 'pod kloszem'...przewaznie martwi mnie kuz jak juz mam model na gotowy polce...ale to inna historia

Kilka dni i bede go malowal dalej.

Napisano

A ajkim podkładem malowałeś wcześniej? Ja w Grancie pierwszy raz w ogóle dałem podkład. A poprzednio farba "na żywca".

Napisano
A ajkim podkładem malowałeś wcześniej? Ja w Grancie pierwszy raz w ogóle dałem podkład. A poprzednio farba "na żywca".

Jezeli masz na mysli poprzednie modele to uzywalem szarego podkladu Tamiya (sredniawy) i szarego Humbrola (spoko:)...no i teraz Citadel

Napisano

Witam,

Sagi o BOBIE ciag dalszy

Dorobilem oslony Thoma i pociagnalem je ladnie podkladzikiem:

Thoma1.jpg

thoma2.jpg

Wczoraj sliknalem model kolorem bazowym (najpierw Tamiya Dark yellow XF-60 a potem gdzie niegdzie ten sam rozjasniony Tamiya Buff XF-57)....przy okazji pobawilem sie moim nowym aerkiem (H&S ultra...bardzo przyjenie sie pracuje porownujac do pesudoiwaty to duza roznica)

Ylellow1.jpg

yellow2.jpg

yellow3.jpg

Teraz nadszedl czas na kamuflaz....ehhhhhhhhhhh

Napisano

Co mi się najbardziej w tych osłonach podoba to to, że całkowicie nie zasłaniają czołgu i wszystko przez nie widać.

Napisano

Troche wiecej psikania farbami...i na ten tydzien to chyba tyle:)

Poszedlem na zywiol i kamuflaz psikany z reki bez zadnych tam blu-tackow....

Braz to tamiya red brown XF-64. Zeby uzyskaz zgaszona zielen zmieszalem dark green XF-61/70 z nato green XF-67 (rozjasnilo i zgasilo poprzednia) i moze czyms jeszcze.

Jezeli nic juz nie bede zmienial to w przyszlym tygodniu pojdzie sido, filtry/modulacje, kalki...i cala zabawa dopiero sie zacznie

812.jpg

320.jpg

321.jpg

811.jpg

313.jpg

310.jpg

340.jpg

Pozdrawiam

Napisano

Rewelacyjne malowanie. Czapki z głów .

Napisano

Bardzo ładne a właściwie piękne.

Skąd brałeś takie siateczki na osłony?

Napisano

Oczywiscie ze zdejmowalem ...inaczej byloby ciezko malowac czolg z boku. Teraz siatki sa zalozone tylko tymczasowo (bez 'klamer', ktore dodam jak zrobie wash, pigm,enty gasienice i cala reszte ktorej brakuje)

Napisano

Witaj

Malowanie bardzo fajne, jest tylko małe ale a własciwie duże ale-osłony Thoma były montowane na rurkach/rurach

pozdr Sławek

Napisano (edytowane)
Witaj

Malowanie bardzo fajne, jest tylko małe ale a własciwie duże ale-osłony Thoma były montowane na rurkach/rurach

pozdr Sławek

Slawek...chyba nie rozumiem?

Tak dla porownania (inne wersje czolgu ale oslony Thoma te same):

roory2.jpg

roory1.jpg

Ten zlepek roznych pojazdow od Dragon/cyber-hobby kit-shit tak czy siak ma daleko do Pz IV Beob....moj sila rzeczy bedzie nieco SF...bo inaczej musialbym wymieniac wszystko oprocz anteny

Edytowane przez Gość
Napisano

Przyznam ze i tak na to co ten model z siebie daje to czysta rewelacja, no i malowanie bardzo ladne, a jak daje rade ten aerograf przy malowaniu cienkich paskowi? Pytam sie bo juz od dawna moj aerograf jest do wymiany.

Napisano
a jak daje rade ten aerograf przy malowaniu cienkich paskowi? Pytam sie bo juz od dawna moj aerograf jest do wymiany.

Michal, ten H&S Ultra ktory ja mam (ma go jeszcze Robert Ostrowski i bodajze Pankot:) jest bardzo fajny....robi ladnie cienkie linie przy mniejszym cisnienieniu (okolo 18-20 psi) i kladzie ladne cienkie drobno rozpylone warstwy farby..oczywiscie zalezy jaka masz farbe (konsystencja). Malowaniem tym aerkiem jest stabilne jak wyczujesz aerograf. Dysza jest 0.2 mm. Przesiadka z chinskiej 180 na ten model robi roznice:)...ale to narazie moje pierwsze podejscie z tym aerkiem...czas pokaze- narazie na plus.

No dobra...

Udalo mi sie dzisiaj psiknac sido (a tak naprawde Klear/Pledge) i po wyschnieciu polozylem kalki. Poniewaz pojaz ktory wykonuje nie ma zadnego odzwierciedlenia w fotografiach z czsow wojny, postanowilem wiec umiescic tylko krzyze bez zadnych numerow i znakow taktycznych:

sido2.jpg

sido1.jpg

sido3.jpg

to chyba narazie tyle na ten tydzien...mam sporo innej roboty do zrobienia z wiazanych z praca.....psikniete...niech sobie twardnieje

Mysle ze to calkiem dobra baza do dalszego etapu malowania gdzie mam nadzieje nabierze ksztaltu

Napisano

Pięknie to wygląda. Czekam na kolejne zabiegi.

Napisano

przepraszam,mój błąd -niedopatrzenie, widziałem tylko zdjęcia z boku panzera a to wyglądało płasko oops:

dajesz dalej

pozdr sławek

Napisano

Zauważyłem, że wkleiłeś odwrotnie te pokrętła z mechanizmu napinania gąsienic.

Czy na płycie nadsilnikowej nie powinno być drugiego uchwytu?

Czy w haku holowniczym na tylnej płycie nie powinno być dziury (patrz zdjęcie)?

Przydały by się jeszcze sprężyny w przednich płotnikach.

Ogólnie bardzo przyjemnie zaczyna wyglądać ten model. Ładnie.