pan_piotrek Napisano 7 Października 2012 Share Napisano 7 Października 2012 Za rzadką farbę dąłes do obić na mój gust. Wygląda jak pochlapane farbą. Do obić używa się dość gęstej farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 7 Października 2012 Share Napisano 7 Października 2012 Do ubić używam farb vallejo. Maczam kawałek gąbki w farbie. Potem dość mocno wycieram gabkę aż zacznie zostawiać satysfakcjonujące ślady (ciężko wytłumaczyć ale zobaczysz jak będziesz robić.). Następnie dość delikatnie dotykam do powierzchni która ma być obita. Na koniec cienkim pędzlem tworzę większe obicia łącząc plamki powstałe przy etapie gąbkowania. Można zobaczyć na moim shermanie efekt. Pamiętaj jeszcze przy gąbkowaniu żeby nie ciapać jak stęplem bo głupio to wygląda kiedy obok siebie znajduję się kilka obić w identycznym układzie jak od stępla. Aha i co ważne, przy robieniu obić zawsze pod reką mam wacik nasączony wodą, jeśli jakaś rysa,obicie mi się nie spodoba to od razu zmywam wacikie. Trzeba się szybko decydować bo jak farba zaschnie to nie ma za bardzo szans na poprawkę. W twoim przypadku chyba pomalowałbym jeszcze raz wszystko na bazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 7 Października 2012 Share Napisano 7 Października 2012 Zastanawiam się czy nie sprawdziłby się krótko obcięty mały pędzelek ze sztywnym włosiem. Nie kombinuj,tylko gąbeczka plus gęsta farba prosto z buteleczki bez rozcieńczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Października 2012 Autor Share Napisano 7 Października 2012 To wszystko zależy od tego czym ci wygodnie. Dwa ostatnie modele obijałem pędzelkiem, a poprzednie i pędzlem i gąbka. do wnętrza jednak lepsza chyba jest gąbka. Farbę masz za rzadką. Do robić używam Vallejo Brown Black German Camo czy jakoś tak. Daje fajne efekty. Ale trzeba samemu sobie ten kolor przetestowć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 7 Października 2012 Share Napisano 7 Października 2012 na przyszłość zastanowię się i trzy razy, zanim podejmę się czegoś takiego jak z tym modelem co ty mówisz kawał solidnej roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 7 Października 2012 Share Napisano 7 Października 2012 Kluczowe pytanie - jakiej gąbki użyłeś? Satysfakcjonujące efekty dają gąbeczki używane do makijażu przez kobiety. Źródło: http://sklep.mojepaznokcie.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 9 Października 2012 Share Napisano 9 Października 2012 W sumie dla nas widzow jest to na plus.Szkoda byloby zakrywac takie ladne wnetrze.Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Października 2012 Autor Share Napisano 10 Października 2012 Wydaje mi się (i to jest chyba najbardziej odpowiednie słowo) że raczej StG44 nikt by do środka nie pakował właśnie ze względu na jego wielkość. Bo przecież miejsca mało a wyjść z takim klamotem prze właz to też niezła sztuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 10 Października 2012 Share Napisano 10 Października 2012 Ładować go, czy raczej dać MP 40 (muszę nabyć zestaw...) zwany Schmeisserem, który był raczej częsciej spotykany w pojazdach opancerzonych? Ładuj Mp-40 bo w przeciwieństwie do Stg, Empi był standardową bronią na wyposażeniu praktycznie każdego pojazdu pancernego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Października 2012 Autor Share Napisano 15 Października 2012 Jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 17 Października 2012 Share Napisano 17 Października 2012 Hmm...a nie lepiej bylo by zrobić model w malowaniu sPzJagAbt 512 ostatnm batalionie np.X7 Lt.Kubielki można znaleźć zdjęcia z każdej niemal strony(oprócz góry)Kwestia malowania podwozia a przynajmniej koła malowane Dunkelgelb natomiast wanna nie mam takiej pewności ,więc mogło i tak być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 19 Października 2012 Share Napisano 19 Października 2012 Można to zrobić właśnie surfacerem tylko potem trzeba przejechać papierem na klocku całą powierzchnię płyty pancernej. Właśnie powinna wyjść fajna struktura z wżerami.Tylko podczas wklepywania musisz wyczuć moment jak już będzie żelował i wtedy jescze raz poprawić krótko przyciętym pędzlem. Możesz też wykorzystać szpachlę mr white putty rozcieńczoną leveling thinerem.Na koniec tylko taki sam zabieg z papierem na klocku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 19 Października 2012 Share Napisano 19 Października 2012 Fakturę stali możesz wykonać przy pomocy kleju revella. Powstaną ładne wżerki i nierówności. Smarujesz powierzchnie ciapasz pędzlem, a potem szlifujesz papierem. Jednak efekt ciężko odwracalny i trzeba to robić ostrożnie i z wyczuciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 23 Października 2012 Share Napisano 23 Października 2012 Ciekawy efekt,wygląda dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Października 2012 Autor Share Napisano 30 Października 2012 Czekam na etap malowania jak na ciepłe bułki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 30 Października 2012 Share Napisano 30 Października 2012 Witam. Jagtiger będzie w malowaniu wozu numer "131" z s.Pz.Jg.Abt. 653. Sleepwalker jest mały problem. Malowanie wozu które chcesz wykonać dotyczy pojazdu późnej serii produkcyjnej a Ty budujesz pojazd wczesnej serii. tak więc malowanie nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 31 Października 2012 Share Napisano 31 Października 2012 Witam. Co do materiałów do "131" jest naprawdę tego niewiele. mam jeszcze coś takiego; Praktycznie istnieją tylko zdjęcia zniszczonego pojazdu ze Schwetzingen. Co do wersji produkcyjnej to zwróciłem uwagę na zaczep do montażu MG42 na płycie silnika który był charakterystyczną cechą pojazdów późnej serii produkcyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 1 Listopada 2012 Share Napisano 1 Listopada 2012 Witam. dorzucam jeszcze 2 zdjęcia. jak wszystkie tego egzemplarza słabej jakości ale może w czymś pomogą; Będziesz dorabiał ten stojak do MG w swoim modelu? Oczywiście czekam z niecierpliwością na malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 1 Listopada 2012 Share Napisano 1 Listopada 2012 Tak będzie chyba najłatwiej pomaluj podwozie + gąski potem zamaskuj folią aluminiową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 1 Listopada 2012 Share Napisano 1 Listopada 2012 Osobiście robię to tak- maluję dół wanny,następnie koła i gąsienice.Sklejam cały dół na gotowo. Łącznie z brudzeniem itp. Następnie doklejam osłony, maskuje układ jezdny i jadę dalej. Oczywiście nie jest to szablon do wszystkich modeli ale w rodzinie Tigerów sprawdza się znakomicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Listopada 2012 Autor Share Napisano 1 Listopada 2012 Tak będzie chyba najłatwiej pomaluj podwozie + gąski potem zamaskuj folią aluminiową.Tak włąśnie robiłem w Grancie - sprawdziło się świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Listopada 2012 Autor Share Napisano 7 Listopada 2012 Jak dla mnie efekt jaki osiągnąłeś jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 7 Listopada 2012 Share Napisano 7 Listopada 2012 Fajny.Podoba mi sie faktura powierzchni-byla taka czy robiles cos z nia? Ciekaw jestem malunkow.Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 14 Listopada 2012 Share Napisano 14 Listopada 2012 Szpec ze mnie zaden ale raczej bym to pokleil,potem pomalowal i pedzelek w dlon.Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 15 Listopada 2012 Share Napisano 15 Listopada 2012 Maluj całość bynajmniej ja tak robię , a prace wyglądają zacnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi