kubisz Napisano 10 Lutego 2012 Napisano 10 Lutego 2012 TS-001 Merkava Mk. 3D Early Pattern, 1/35 http://www.idf-in-scale.com/forum/phpBB3/viewtopic.php?f=3&t=2809&start=30 Cytuj
Barthass Napisano 10 Lutego 2012 Napisano 10 Lutego 2012 Czyli dokładnie taj jak mówiłem Kooperacja z Michaelem Massem daje prawie 100% pewność, że model będzie świetnie zdetalowany, i prawdopodobnie będzie najlepszym modelem Merkawy na rynku. Cytuj
Is-7 Napisano 10 Lutego 2012 Napisano 10 Lutego 2012 Witam. prawdopodobnie będzie najlepszym modelem Merkawy na rynku. ... i pewnie najdroższym. Cytuj
Barthass Napisano 10 Lutego 2012 Napisano 10 Lutego 2012 Witam.prawdopodobnie będzie najlepszym modelem Merkawy na rynku. ... i pewnie najdroższym. Merkawa 3D od Legend kosztuje ponad 400 zł, wątpię żeby plastik przebił to. Cytuj
kornik_69 Napisano 10 Lutego 2012 Napisano 10 Lutego 2012 Tak czy inaczej szykujemy się i odkładamy pieniążki Cytuj
Is-7 Napisano 11 Lutego 2012 Napisano 11 Lutego 2012 Witam. To faktycznie raczej tej ceny chyba zestaw nie pobije. No to trzeba zbierać kasę, bo może być dobry model. Będzie on w ogóle dostępny w Polsce czy tylko za granicą ? ? ? P.S. Czy on już w marcu 2012 wychodzi ? ? ? Cytuj
kubisz Napisano 17 Lutego 2012 Autor Napisano 17 Lutego 2012 http://www.network54.com/Forum/47209/thread/1329480478/Meng+TS-001+Merkava+MK+3D+Early+Box+Art Cytuj
Barthass Napisano 17 Lutego 2012 Napisano 17 Lutego 2012 Grafika na pudełku prezentuje się świetnie, czołg jest z kompanii Ze'evim (wilki), która ma jedne z najbardziej "kozackich" oznaczeń, i zapewne będzie najczęściej robioną wersją. Mam nadzieję, że poziom modelu będzie proporcjonalny do poziomu grafiki na pudle. Szczerze, nie wiem jak jest z dostępnością produktów Meng models u nas, ja wszystko praktycznie ściągam ze wschodu, i pewnie taka opcja będzie najkorzystniejsza cenowo. Model podobno ma pojawić się w Marcu. Cytuj
Is-7 Napisano 18 Lutego 2012 Napisano 18 Lutego 2012 Witam. Dzięki za info. Słyszałem, że kulki i łańcuchy z tyłu wieży mają być plastikowe. P.S. Mogliby jeszcze napisać ile model ma części. Cytuj
bazylms Napisano 3 Maja 2012 Napisano 3 Maja 2012 Pojawiły sie na PMMS wypraski z Merkavy Mk.3D. Może ktoś od speców od koszerki mógłby się temu przyjrzeć? Może nawet sam Barthass by zerknął? http://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/meng/ts001.html Cytuj
Barthass Napisano 5 Maja 2012 Napisano 5 Maja 2012 Szalom! Ano zerknąłem, i według mnie jest naprawdę nieźle. Miłym zaskoczeniem jest to, że ktoś w końcu zajrzał pod czołg i wykonał prawidłowo wahacze i mechanizm naciągu gąsienicy. Reszta detali też wygląda bardzo dobrze, ale niektóre rzeczy takie jak błotniki i pancerz Toga na tylnych koszach mogłyby być zrobione z blaszki (podejrzewam, że niedługo pojawią się odpowiednie zestawy waloryzacyjne). Szkoda też, że nie ma odwzorowanych powierzchni antypoślizgowej na kadłubie i wieży, ale z tym można sobie poradzić. Cytuj
Is-7 Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 Witam. Powiem szczerze, że spodziewałem się trochę lepszego modelu. Widać kilka drobnych niedociągnięć, ale te plastikowe kulki i karabiny to Reszta wygląda ciekawie, ogniwkowe gąski, dość fajnie podzielona wieża. Nie rozumiem tylko tego po co dzielić lufę aż na 5 części ??? Moim zdaniem model spełnił moje oczekiwania, ale jednak marzenia nadal pozostaną marzeniami. Poza tym bardziej chwalę sobie dobrą składalność niż ilość detali, bo je zawsze można dorobić, a przy kolejnej odstającej części czy pokrzywionym elemencie można się już wkurzyć. Cytuj
Barthass Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 Nie jest to model idealny, ale na dzień dzisiejszy nie ma lepszego plastikowego modelu Merkawy Mk.3 na rynku. Mam model 3D od Legend, i powiem szczerze, że w bardzo wielu aspektach model od Meng go przewyższa (koła i zawieszenie szczególnie) jak pojawią się zestawy waloryzacyjne (a pojawią się na pewno) to 3D od Legend leży i kwiczy. Jeśli ten model dobrze się sprzeda to Meng pójdzie za ciosem i da fanom IDF kolejne dobre modele ciekawych pojazdów. Fajny podział wieży służy zapewne temu, że to jest wersja wczesna, a po dodaniu/zmianie bocznych modułów pancerza( które są wymodelowane jako osobne części) można łatwo wypuścić wersję późną( na siłę mogli to zapakować w jedno pudło, i dać możliwość wyboru). W każdym czy innym razie ja jestem zadowolony, model wygląda na bardzo poprawny (w sumie dostali najlepszą pomoc merytoryczną z możliwych, i skorzystali z niej bardzo dobrze), wątpię żeby nadchodzący model od Hobby Bossa mu dorównał. Po za tym, co tu dodawać, to jest najpiękniejszy wóz we flocie Cahalu Cytuj
Is-7 Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 Witam. No wiesz różnie bywa z tymi modelami. Wydaje mi się jednak, że HB będzie bardziej popularny z powodu zapewne niższej ceny i większej dostępności ( nie każdy ściąga modele z Chin ). Natomiast modelarze, którzy cenią cobie ilość detali i jakość wykonania z pewnością kupią Merkavę Menga. Pomimo mojego narzekania zapewne kupię ten model od razu gdy wyjdą do niego jakieś waloryzacje ( najbardziej interesują mnie karabiny, łańcuchy z kulkami, tylni kosz i te ,,żeberka wydechu" ), bo bardzo spodobała mi się ta wersja Rydwanu. Cytuj
Zderzak Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 Wydaje mi się jednak, że HB będzie bardziej popularny z powodu zapewne niższej ceny i większej dostępności ( nie każdy ściąga modele z Chin ). Oj, byłbym skłonny polemizować. Meng jest dostępny w Polsce bez żadnych problemów, zarówno w sklepach jak i na Allegro się przewija. A cena? Hobby Boss zapewne też nie sprzeda modelu po kosztach. Jeśli Meng będzie lepszy jakościowo a różnica w cenie nie będzie olbrzymia, to mimo wszystko klienci chyba będą się zastanawiać. Najważniejsze, że model będzie i będzie też wybór. Cytuj
olokolo Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 Na stronie http://www.panzer-modell.de/ podają cenę - od 57 Euro Cytuj
Barthass Napisano 14 Maja 2012 Napisano 14 Maja 2012 U Chińczyków taniej, 55 USD na Lucky Model. Cytuj
skala72 Napisano 22 Czerwca 2012 Napisano 22 Czerwca 2012 U Chińczyków taniej, 55 USD na Lucky Model. A u Wietnamczyków w Zielonce, 5 garaż za winklem, jest za 5 zł. PS. Barthas -> nie spodziewałem się od ciebie takiego tekstu Ale dodaj jeszcze koszty przesyłki (do Polski lotnicza wg ich cennika to 15,85) co daje w sumie 71,84 USD ;) Dobrze, że to napisałeś. Cytuj
Ritter Napisano 22 Czerwca 2012 Napisano 22 Czerwca 2012 Podsumować całą dyskusję można bardzo krótko: punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Cytuj
zbychm Napisano 5 Lipca 2012 Napisano 5 Lipca 2012 Panowie, znowu ta sama dyskusja w kolejnym temacie, przecież jest wolny rynek, każdy może kupować gdzie chce! Adam i Artur prowadzą sklepy, płacą podatki i ZUS, płacą prowizję dystrybutorowi, który płaci z kolei cło i VAT, mają także swoje marże, tak jak pan i pani w sklepie do którego idziemy po bułeczki. Różnica jest taka, ze wykładają jeszcze najczęściej z góry kasę na towar, który możemy szybko i bezpiecznie od nich zamówić, co niewątpliwie jest bardzo wygodne. Cytuj
kubisz Napisano 9 Listopada 2012 Autor Napisano 9 Listopada 2012 Zapowiedź Meng Models - AMX-30: Cytuj
kubisz Napisano 11 Listopada 2012 Autor Napisano 11 Listopada 2012 AMX-30: http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=12933 Cytuj
Barthass Napisano 24 Grudnia 2012 Napisano 24 Grudnia 2012 Nowa Merkawa od Meng, tym razem Mk.3 BAZ z trałem Nochri Dalet. Następny model z IDF będzie najprawdopodobniej zapowiedziany w Styczniu. Szykuje się tłusty rok dla wielbicieli koszernego sprzętu. Cytuj
kubisz Napisano 29 Grudnia 2012 Autor Napisano 29 Grudnia 2012 TS-004 AUF1 155mm Self-propelled Howitzer https://www.facebook.com/pages/MENG/195290177250981 Cytuj
szwabu87 Napisano 3 Stycznia 2013 Napisano 3 Stycznia 2013 Fajnie Francuzki sprzęt się zapowiada, choć wolałbym żeby ktoś szerzej ruszył jeszcze te klimaty z czasu II WŚ tamka ledwie liznęła temat… Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi