Skocz do zawartości

Su-15 TM 1/72 Trumpeter (+Eduard)

rtx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów!

Chciałbym zaprezentować model Su-15 TM, wykonany z zestawu Trumpetera w skali 1:72. O historii samego samolotu nie będę pisał, gdyż chyba każdy wie, dzięki jakiemu wydarzeniu stał się sławny (nie przedmiotowy egzemplarz).

Model wykonano z dodatkami Eduarda (blaszki wzbogacające głównie kabinę i elementy podwozia). Zamieniłem także oryginalną osłonę radaru na część żywiczną, zaproponowaną przez Pavlę, co jak mniemam poprawiło sylwetkę maszyny, zbliżając ją do oryginału. Element z zestawu jest stanowczo za długi.

Malowanie wykonano metalizerem Humbrola (bodajże 72001), na niektórych panelach użyłem Humbrola 56, co myślę dało niezły efekt. Osłona radaru malowana starą farbą z zapasów, produkcji jeszcze Astera, której kolor wydał mi się najbardziej zgodny z oryginałem. Malowanie niestety pędzlem, co w przypadku metalizera potrafi doprowadzić do rozpaczy. Podwozie i wnęki zapuszczono lekko washem i przybrudzono suchymi pastelami Tamiyi. Linie podziału blach i nity zaznaczyłem przy użyciu Gundam Markera.

Same wrażenia ze sklejania zestawu Trumetera pozytywne, chociaż plastik jest chyba nieco za miękki i trochę „strzępiasty” w obróbce, a sam podział części kadłuba w okolicach kabiny nie ułatwiający sprawy. Model dosyć dobrze leży w planach (pomijając nieszczęsny nos), chociaż kadłub jest zbyt długi, a niektóre linie podziału blach (szczególnie panele zaraz za osłoną radaru) nieprawidłowo zlokalizowane. Nity potrafią znikać po jednej ze stron niektórych elementów (np. statecznika pionowego).

Będę wdzięczny za wszelakie uwagi i komentarze.

52561245.jpg

43827815.jpg

60934320.jpg

59790630.jpg

88020797.jpg

92313969.jpg

72697668.jpg

57810160.jpg

59830002.jpg

93367124.jpg

95304381.jpg

37460446.jpg

Super że ktoś się wziął za model tej maszyny. Zawsze mi się podobała jego sylwetka. A co do wykonania modelu to wyszło bardzo fajnie Szczególnie podobają mi się te obicia czarnej farby w obrębie kokpitu.

Myślałem nad zaciekami, ale z uwagi na brak wprawy efekt mógby być raczej negatywny niż pozytywny, więc raczej zostanie tak jak jest.

Zrobiles ten sam blad co ja w moim modelu, zostal mi wytkniety przez Rosjanina bylego technika Su-15. Do dyzuru bojowego nie podwieszano jednoczesnie zasobnikow z dzialkami i rakiet R-60, tylko albo jedno albo drugie. Najczesciej w "parze" jeden samolot mial dzialka a drugi rakiety. Nie miej jednak model przyjemny dla oka.

Zrobiles ten sam blad co ja w moim modelu, zostal mi wytkniety przez Rosjanina bylego technika Su-15. Do dyzuru bojowego nie podwieszano jednoczesnie zasobnikow z dzialkami i rakiet R-60, tylko albo jedno albo drugie. Najczesciej w "parze" jeden samolot mial dzialka a drugi rakiety. Nie miej jednak model przyjemny dla oka.

Hmm, wydawało mi się, że w monografii Su-15 widziałem fotkę z podwieszeniami jednego i drugiego, ale pewnie mi się tylko wydawało. Załóżmy, że akurat przezbrajali samolot i jednego nie zdjęli, a drugie już założyli

Ja nie pisalem ze to nie dozwolone. Taki wariant uzbrojenia istnieje. Sam pracowalem jako technik i wiem ze warianty wariantami a zycie zyciem. Na MiG-23 w czasie dyzuru bojowego tez podwieszalo sie pod samolot d-cy 6 rakiet 2xR-23R + 4xR-60 a na drugi samolot 4 rakiety 2xR-23T + 2xR-60, pomimo tego ze mozna bylo podwiesic 2xR-23T + 4R-60. Ale tak bylo ustalone wiec tak sie wieszalo. Tam bylo zapewne tak samo. Nie ujmuje to jednak nic modelowi i nie traktuj tego co napisalem jako czepiactwo. Pozdrawiam Marek

Ja nie pisalem ze to nie dozwolone. Taki wariant uzbrojenia istnieje. Sam pracowalem jako technik i wiem ze warianty wariantami a zycie zyciem. Na MiG-23 w czasie dyzuru bojowego tez podwieszalo sie pod samolot d-cy 6 rakiet 2xR-23R + 4xR-60 a na drugi samolot 4 rakiety 2xR-23T + 2xR-60, pomimo tego ze mozna bylo podwiesic 2xR-23T + 4R-60. Ale tak bylo ustalone wiec tak sie wieszalo. Tam bylo zapewne tak samo. Nie ujmuje to jednak nic modelowi i nie traktuj tego co napisalem jako czepiactwo. Pozdrawiam Marek

Bynajmniej nie traktuję. Dzięki za informację, również pozdrawiam.

Mógłbyś dokładnie napisać, jaki to marker i omówić sposób użycia? Efekt jest naprawdę świetny.
Zdaje się, że to po prostu pisak (marker) zawierający zamiast tuszu, farbę akrylową (w tym wypadku gunze).

Bardzo fajny model wyszedł :) Może się kiedyś nauczę tak pędzlować ;)

...Linie podziału blach i nity zaznaczyłem przy użyciu Gundam Markera.

Mógłbyś dokładnie napisać, jaki to marker i omówić sposób użycia? Efekt jest naprawdę świetny.

sany8873.jpg

Dzięki za wyrazy uznania

Jeśli chodzi o marker to w zasadzie wygląda jak... zwykły marker (patrz wyżej - ten czarny), czym jest dokładnie wypełniony nie wiem, ale na papierze zostawia ślad jak flamaster. Kupiłem go wraz z korektorem (ten biały, którego nie polecam, bo wraz z markerem lubi rozpuścić farbę, przynajmniej Humbrola) w sklepiku Eduarda we Wrocławiu.

Co do sposobu użycia, to po prostu markerem przejeżdżam po linii, czekam kilka sekund i pałeczkami higienicznymi intensywnie usuwam to co wylazło na boki. Później może to być trudne. Trochę to trwa, ale efekty są niezłe.

WOW że się tak wypowiem. Lata za mną od dawien dawna taki Su. I mam pytanie OCP było zestawowe czy jakaś blaszka? Zielony kolor jaki zastosowałeś?? Bardzo mi się podoba, malowanie bomba. W przyszłości się na pewno powiększę swoją kolekcję o Flagona.

WOW że się tak wypowiem. Lata za mną od dawien dawna taki Su. I mam pytanie OCP było zestawowe czy jakaś blaszka? Zielony kolor jaki zastosowałeś?? Bardzo mi się podoba, malowanie bomba. W przyszłości się na pewno powiększę swoją kolekcję o Flagona.

OCP z blaszkami Eduarda, zestawowe było słabe. Zielony ze starych zapasów Aster/Modelak, dziś raczej nie do kupienia.