rtx Napisano 12 Marca 2012 Share Napisano 12 Marca 2012 Witam szanownych forumowiczów! Chciałbym zaprezentować model Su-15 TM, wykonany z zestawu Trumpetera w skali 1:72. O historii samego samolotu nie będę pisał, gdyż chyba każdy wie, dzięki jakiemu wydarzeniu stał się sławny (nie przedmiotowy egzemplarz). Model wykonano z dodatkami Eduarda (blaszki wzbogacające głównie kabinę i elementy podwozia). Zamieniłem także oryginalną osłonę radaru na część żywiczną, zaproponowaną przez Pavlę, co jak mniemam poprawiło sylwetkę maszyny, zbliżając ją do oryginału. Element z zestawu jest stanowczo za długi. Malowanie wykonano metalizerem Humbrola (bodajże 72001), na niektórych panelach użyłem Humbrola 56, co myślę dało niezły efekt. Osłona radaru malowana starą farbą z zapasów, produkcji jeszcze Astera, której kolor wydał mi się najbardziej zgodny z oryginałem. Malowanie niestety pędzlem, co w przypadku metalizera potrafi doprowadzić do rozpaczy. Podwozie i wnęki zapuszczono lekko washem i przybrudzono suchymi pastelami Tamiyi. Linie podziału blach i nity zaznaczyłem przy użyciu Gundam Markera. Same wrażenia ze sklejania zestawu Trumetera pozytywne, chociaż plastik jest chyba nieco za miękki i trochę „strzępiasty” w obróbce, a sam podział części kadłuba w okolicach kabiny nie ułatwiający sprawy. Model dosyć dobrze leży w planach (pomijając nieszczęsny nos), chociaż kadłub jest zbyt długi, a niektóre linie podziału blach (szczególnie panele zaraz za osłoną radaru) nieprawidłowo zlokalizowane. Nity potrafią znikać po jednej ze stron niektórych elementów (np. statecznika pionowego). Będę wdzięczny za wszelakie uwagi i komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 12 Marca 2012 Share Napisano 12 Marca 2012 Super że ktoś się wziął za model tej maszyny. Zawsze mi się podobała jego sylwetka. A co do wykonania modelu to wyszło bardzo fajnie Szczególnie podobają mi się te obicia czarnej farby w obrębie kokpitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 12 Marca 2012 Share Napisano 12 Marca 2012 Gdybyś pod spodem kadłuba trochę zacieków zechciał dodać to powiedziałbym, że bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtx Napisano 12 Marca 2012 Autor Share Napisano 12 Marca 2012 Myślałem nad zaciekami, ale z uwagi na brak wprawy efekt mógby być raczej negatywny niż pozytywny, więc raczej zostanie tak jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 12 Marca 2012 Share Napisano 12 Marca 2012 Zrobiles ten sam blad co ja w moim modelu, zostal mi wytkniety przez Rosjanina bylego technika Su-15. Do dyzuru bojowego nie podwieszano jednoczesnie zasobnikow z dzialkami i rakiet R-60, tylko albo jedno albo drugie. Najczesciej w "parze" jeden samolot mial dzialka a drugi rakiety. Nie miej jednak model przyjemny dla oka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtx Napisano 12 Marca 2012 Autor Share Napisano 12 Marca 2012 Zrobiles ten sam blad co ja w moim modelu, zostal mi wytkniety przez Rosjanina bylego technika Su-15. Do dyzuru bojowego nie podwieszano jednoczesnie zasobnikow z dzialkami i rakiet R-60, tylko albo jedno albo drugie. Najczesciej w "parze" jeden samolot mial dzialka a drugi rakiety. Nie miej jednak model przyjemny dla oka. Hmm, wydawało mi się, że w monografii Su-15 widziałem fotkę z podwieszeniami jednego i drugiego, ale pewnie mi się tylko wydawało. Załóżmy, że akurat przezbrajali samolot i jednego nie zdjęli, a drugie już założyli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 12 Marca 2012 Share Napisano 12 Marca 2012 Ja nie pisalem ze to nie dozwolone. Taki wariant uzbrojenia istnieje. Sam pracowalem jako technik i wiem ze warianty wariantami a zycie zyciem. Na MiG-23 w czasie dyzuru bojowego tez podwieszalo sie pod samolot d-cy 6 rakiet 2xR-23R + 4xR-60 a na drugi samolot 4 rakiety 2xR-23T + 2xR-60, pomimo tego ze mozna bylo podwiesic 2xR-23T + 4R-60. Ale tak bylo ustalone wiec tak sie wieszalo. Tam bylo zapewne tak samo. Nie ujmuje to jednak nic modelowi i nie traktuj tego co napisalem jako czepiactwo. Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtx Napisano 12 Marca 2012 Autor Share Napisano 12 Marca 2012 Ja nie pisalem ze to nie dozwolone. Taki wariant uzbrojenia istnieje. Sam pracowalem jako technik i wiem ze warianty wariantami a zycie zyciem. Na MiG-23 w czasie dyzuru bojowego tez podwieszalo sie pod samolot d-cy 6 rakiet 2xR-23R + 4xR-60 a na drugi samolot 4 rakiety 2xR-23T + 2xR-60, pomimo tego ze mozna bylo podwiesic 2xR-23T + 4R-60. Ale tak bylo ustalone wiec tak sie wieszalo. Tam bylo zapewne tak samo. Nie ujmuje to jednak nic modelowi i nie traktuj tego co napisalem jako czepiactwo. Pozdrawiam Marek Bynajmniej nie traktuję. Dzięki za informację, również pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gobain Napisano 12 Marca 2012 Share Napisano 12 Marca 2012 Obawiam się że ja aerografem nie jestem w stanie tak pomalowac jak ty zrobiłeś to pędzlem i mówie tu całkiem poważnie Model bardzo fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 12 Marca 2012 Share Napisano 12 Marca 2012 Zanim tu zajrzałem nie wiedziałem, że taki samolot istniał , ale jak widać istniał, i nawet fajnie wyglądał Podoba mi się, szczególnie zróżnicowanie kolorów srebrnych blach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr A Napisano 12 Marca 2012 Share Napisano 12 Marca 2012 Bardzo fajny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 12 Marca 2012 Share Napisano 12 Marca 2012 ...Linie podziału blach i nity zaznaczyłem przy użyciu Gundam Markera. Mógłbyś dokładnie napisać, jaki to marker i omówić sposób użycia? Efekt jest naprawdę świetny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 12 Marca 2012 Share Napisano 12 Marca 2012 Bardzo elegancki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 12 Marca 2012 Share Napisano 12 Marca 2012 Bardzo ladny model, a poniewaz malowany pedzlen to nawet rewelacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 12 Marca 2012 Share Napisano 12 Marca 2012 Mógłbyś dokładnie napisać, jaki to marker i omówić sposób użycia? Efekt jest naprawdę świetny.Zdaje się, że to po prostu pisak (marker) zawierający zamiast tuszu, farbę akrylową (w tym wypadku gunze). Bardzo fajny model wyszedł Może się kiedyś nauczę tak pędzlować ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtx Napisano 14 Marca 2012 Autor Share Napisano 14 Marca 2012 ...Linie podziału blach i nity zaznaczyłem przy użyciu Gundam Markera. Mógłbyś dokładnie napisać, jaki to marker i omówić sposób użycia? Efekt jest naprawdę świetny. Dzięki za wyrazy uznania Jeśli chodzi o marker to w zasadzie wygląda jak... zwykły marker (patrz wyżej - ten czarny), czym jest dokładnie wypełniony nie wiem, ale na papierze zostawia ślad jak flamaster. Kupiłem go wraz z korektorem (ten biały, którego nie polecam, bo wraz z markerem lubi rozpuścić farbę, przynajmniej Humbrola) w sklepiku Eduarda we Wrocławiu. Co do sposobu użycia, to po prostu markerem przejeżdżam po linii, czekam kilka sekund i pałeczkami higienicznymi intensywnie usuwam to co wylazło na boki. Później może to być trudne. Trochę to trwa, ale efekty są niezłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaackDanieLs Napisano 14 Marca 2012 Share Napisano 14 Marca 2012 w skali 1-10 za model to daje Ci 10 model godny podziwu oby wiecej takich ladnych modeli Ci wychodzilo pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 16 Marca 2012 Share Napisano 16 Marca 2012 WOW że się tak wypowiem. Lata za mną od dawien dawna taki Su. I mam pytanie OCP było zestawowe czy jakaś blaszka? Zielony kolor jaki zastosowałeś?? Bardzo mi się podoba, malowanie bomba. W przyszłości się na pewno powiększę swoją kolekcję o Flagona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtx Napisano 16 Marca 2012 Autor Share Napisano 16 Marca 2012 WOW że się tak wypowiem. Lata za mną od dawien dawna taki Su. I mam pytanie OCP było zestawowe czy jakaś blaszka? Zielony kolor jaki zastosowałeś?? Bardzo mi się podoba, malowanie bomba. W przyszłości się na pewno powiększę swoją kolekcję o Flagona. OCP z blaszkami Eduarda, zestawowe było słabe. Zielony ze starych zapasów Aster/Modelak, dziś raczej nie do kupienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi