Skocz do zawartości

Hawker Hurricane Mk.IIc WWS konwersja Airfix 1/72

Paranoid

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od dawna chodził mi po głowie tytułowy projekt. Sławny Huraś "troszeczkę" przerobiony przez Sowietów, na samolot obserwacji artyleryjskiej służący do korygowania ognia artylerii dalekiego zasięgu. Wedle literatury było takich 20 sztuk, nie wiem jednakże czy były wśród nich jakikolwiek przedstawiciel wersji IIc ( wszelkie dostępne źródła mówią o XI oraz XIIb ( Kanadyjska produkcja i o ile pamiętam był to odpowiednik wersji Ia i jeszcze jakiejś, aczkolwiek piszę to z pamięci i nie ręczę za wiarygodność tej informacji ) Większa część budowy to takie troszkę domyślanie się i robienie na chłopski rozum, także o ile wiem, nie ma zbyt dużo materiałów na temat tej modyfikacji więc jest to trochę moja własna inwencja.

Plastik bardzo łatwy w obróbce, sam model zastanawiająco ładnie składalny jak na Airfixa co mnie mocno ucieszyło. Wnętrze walnięte Interior greenem Humbrola. Karabin maszynowy DT, będzie pochodził ze zbędnych elementów z SB-2 firmy ICM. Same działka usunąłem, bowiem na chłopski rozum wydawało mi się, że dodatkowe obciążenie konstrukcji mogło mieć wpływ na osiągi samolotu, w związku z czym działka pewnie były by wymontowane. Poza tym sama maszyna miała już diametralnie inne zastosowanie.

Sam model Airfixa jest bardzo sympatyczny, podobno są jakieś błędy wymiarowe z kołpakiem śmigła i samym śmigłem, jednakże nie wgłębiałem się w ten problem. Zainteresowani na pewno znajdą temat na Airfixtributeforum gdzie było to dokładnej opisane.

Kilka grafik i zdjęć tego jak ma ten samolot wyglądać :

cf856f53884c35afm.jpg

fd3ebdc8509b2b75m.jpg

974bdb19ff394cb0m.jpg

2d561064e7a4ac77m.jpg

d213048f398d8820m.jpg

26c4cda1496f5127m.jpg

Aha, moja konwersja jest w 100% własnoręczna, instrukcja AML-u jest tylko poglądowa. W tylnej kabinie wstawiłem radiostację, dojdzie jeszcze fotel oraz zapewne załogant, choć powiem prawdę, że nie nie jestem specjalnym fanem figurek w samolotach. 72-ki koszmarnie się maluje :/ albo mam już takie ściurchane pędzle :D taa, złej tanecznicy zawadza rąbek u spódnicy... :D :d Aha, jest to moja pierwsza próba budowy jakiegoś elementu od podstaw. Nie jestem pewien także schematu malowania jaki zastosuję, w grę wchodzą brytyjskie, radzieckie jak i zimowy.

No i w końcu sam model a raczej moje wypociny:

32ca2090584e629bm.jpg c8d2cb178b82ee04m.jpg

Kalki, gwiazdy od tego co był dwudziesty pierwszy i na dodatek PFM, rondle i napisy pochodzą z IIb/c Revella

Gwiazdy mam zamiar położyć na oznaczenia brytyjskie, co w teorii ma wyglądać jak oznaczenia widywane na radzieckich Airacobrach.

8dc5120df21e6e1am.jpg

Legendarne pudełko

2d396267f2977e9bm.jpg c41a8ec37092755em.jpg 85b20d7ab8b3f068m.jpg 67a9ca995211dbddm.jpg a583cb9eee52d0eam.jpg

085a99a31ccad6b9m.jpg 87354c7461196c17m.jpg ab61dad2bd9af708m.jpg

Kadłub, detale, zbliżenia.

f61ab2d994a98e9bm.jpg 583fabd34d0247c9m.jpg

Załoga, jakby trochę popili czy co? Oczywiście, będą jeszcze doprowadzani do porządku, być może nie przy pomocy sławetnego szlaucha ciepłe-zimne

• 2 weeks later...

Dalsze prace nad Hurrim, poszpachlowano konstrukcję, którą teraz zapodkładowałem. Zdecydowałem już jakie malowanie będzie nosił i będzie to Medium sea grey na spodzie i biały na górnych powierzchniach, być może będą spod bieli widoczne ślady wcześniejszego kamuflażu, jednakże wszystko będzie jeszcze obmyślone.

Podkład to Humbrol 1 Primer.

48d5278343a248dam.jpg e453710a56e0e9b9m.jpg c4212ca17dc116d1m.jpg d65d43dfdb15b68bm.jpg 5dc8766b1921c8c5m.jpg

Przydało by się ścieniować nieco krawędzie obrzeży obu kabin, niestety są karykaturalnie za grube /wynikają z technologi tworzywa/,a kokpity przecież będą zawsze odsłonięte...

No właśnie, jeśli chodzi o zestaw Airfixa to dosyć upierdliwa sprawa, postaram się to zrobić, jednakże nie wiem na ile będzie to udaną operacją.

• 1 month later...

Budowy nie zarzuciłem, budowa trwa. Spód to Light blue Tamiyi, troszkę suchym pędzlem, starałem się porobić obicia spodu, choć nie jestem pewien, czy w Hurasiu w tych miejscach obicia powinny mieć miejsce. Spód czeka na wyschnięcie lakieru i za jakieś dwa dni ( jak się uda ) to robię górę, tym razem flat white model mastera. Kamo zimowe. Zgodnie z sugestią pocieniłem ścianki tylnej kabiny, aczkolwiek jeszcze nie jest to stan końcowy.

2dfa7f62c1072d66m.jpg

ea368f93d00dc2c1m.jpg

596933f377ca690cm.jpg

e981bece46910c08m.jpg

A schemat malowania masz gdzieś przygotowany? Pytam, bo na rysunkach jest biały Hurricane, ale jednomiejscowy. No i mam wątpliwości co do malowania od razu białym bez wcześniejszego kamuflażu. Ale sam projekt ciekawy, lubię takie nietypówki

Tak zmodyfikowanych samolotów było niewiele, a jeszcze mniej jest znanych zdjęć. Moim zdaniem jak już podejmować się konwersji i inwestowac pracę, to szkoda robić maszynę w fikcyjnym malowaniu. Polecam: http://mig3.sovietwarplanes.com/lendlease/hurricane2seat/2seat%20in%20service/2seathurricane.htm .

A obicia na spodzie wyglądają fatalnie, pomijając już kwestię skąd miałyby się tam wziać (lądowanie na brzuchu?)

Tak zmodyfikowanych samolotów było niewiele, a jeszcze mniej jest znanych zdjęć. Moim zdaniem jak już podejmować się konwersji i inwestowac pracę, to szkoda robić maszynę w fikcyjnym malowaniu. Polecam: http://mig3.sovietwarplanes.com/lendlease/hurricane2seat/2seat%20in%20service/2seathurricane.htm .

A obicia na spodzie wyglądają fatalnie, pomijając już kwestię skąd miałyby się tam wziać (lądowanie na brzuchu?)

Bardzo fajna stronka, nie znałem tego.

Sprawę przemyślałem, masz rację, że nie ma co robić fikcyjniaka, roboty będzie mnie czekało trochę przy skrzydłach jak i spodzie ale raczej na pewno warto.

Jak spojrzę, na te obicia na foci to faktycznie są fatalne, w realu są nieco lepsze. Jeśli mam być szczery to chodziło mi o coś w rodzaju, samolot bardzo długo użytkowany, nie przemalowywany, a to mechanik coś za bardzo młotkiem "przykręcił" a to ktoś uderzył czymś innym, a to zaczęło się coś łuszczyć. Ale w sumie to masz rację, usunę te nieszczęsne obicia.

• 3 months later...