Jump to content

Panzer III ausf. N Dragon 1/35

koperek
 Share

Recommended Posts

Temat znany i oklepany. Panzer III ausf. N z 501 sPzAbt z czasu walk w Afryce. Jako dodatki przewidziane zostały blachy voyager - używam ich w minimalnej ilości(nie polecam, kiepskie są) oraz żywicę panzerart.

DSC06551a.jpg

DSC06553a.jpg

DSC06554a.jpg

DSC06563.jpg

DSC06564.jpg

DSC06566.jpg

Pod jakim względem blachy Voyagera są słabe?

Mam 2 zestawy od tego producenta i jeszcze ich nie używałem. Do tej pory działałem z Eduardem.

Napisz coś więcej o tym.

Pod jakim względem blachy Voyagera są słabe?

Mam 2 zestawy od tego producenta i jeszcze ich nie używałem. Do tej pory działałem z Eduardem.

Napisz coś więcej o tym.

Po pierwsze instrukcja każe w większości wymieniać dobre (dragonowskie) elementy, które po ewentualnej wymianie na blaszkę wyglądały by na zbyt chude itp.. maksymalnie da się wykorzystać 20 - 30 % elementów fototrawionych. Po drugie, składalność i dopasowanie blach pozostawia dużo do życzenia, a w pewnych momentach trzeba się mocno nagłowić żeby to jakoś wyglądało. Jakość fototrawionek również kiepska - kruche i zbyt delikatne. Producent idzie w ilość, a nie w jakość. W każdym bądź razie będę unikał tego producenta jak ognia.

• 2 weeks later...
Jakie prześwity szarego? Te czołgi były malowane fabrycznie kolorami DAK.

Niekoniecznie,wersja N powstała typowo na front wschodnii.Rzadko się zdarzalo że czołgi były malowane fabrycznie bardzo często z braków materiałowych(Gelb Braun zwanego Afrika Korps Gelb RAL 8000)malowano czolgi w kolory Luftwaffe np. RLM 79 Sandgelb (FS 595B; 33434) czy RLM 79a Sandbraun (FS 595B; 30215) używano też zdobycznych farb brytyjskich,bardzo często czołgi były pokrywane różnego rodzajem mazideł made in Hans&Helmut.Zalecenia z 25.III.42 roku (Heeres Mitelungen nr 315) gdzie nakazano malować pojazdy farbą Braun RAL 8020 (FS 595B; 32169-30257) ciemniejszą niż RAL 8000. Reszta miała być pokryta ciemnoszarą Panzer Grau RAL 7021 co bylo niezwykle rzadkie choć zdarzały się malowania nietypowe jak w 15DPanc.Nie to ze się znam,ale znając podejscie Niemców do instrukcji państwowych(szczególnie jednostek frontowych) można spodziewać sie wszystkiego.

Edited by Guest

• 3 weeks later...

Jak dla mnie za brązowy kolor, no i razi mnie przy tak fajnym modelu rysa po pilniku na skrzyni ostatnie zdjęcie