Skocz do zawartości

Gloster E.28/39 Pioneer, Chematik/ Frog, 1/72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

I jak w temacie, nie mogłem sie powstrzymać i musiałem rozpocząć zabawę przy tym modelu. Mimo że ma rozgrzebane: I-15 bis, to musiałem sobie przy nim zrobić małą przerwę.

Wypraski z form starego Froga, jakość nawet całkiem przyzwoita.W porównaniu z Frogami kupowanymi dawno temu w woreczkach , bez kalkomanii, ten naprawdę wypada dobrze. Tylko ten kolor wyprasek: czarny.

IMGP1180.jpg

IMGP1182.jpg

IMGP1183.jpg

IMGP1190.jpg

IMGP1187.jpg

jestem mile zaskoczony oszkleniem, a właściwie grubością. Jak na Froga to to jest bardzo cienkie.

IMGP1186.jpg

z dokumentacji to mam: monografię z Letectvi, krótką monografię z HPMa, no i coś tam w internecie się znajdzie.

IMGP1197.jpg

IMGP1196.jpg

IMGP1195.jpg

malowanie jakie zaproponowali w Chematicu nijak się ma do kalkomanii jaka jest załączona do modelu./... oczywiście wg. mnie.../ Oznaczenie prototypu, to P w kółku jest skopane. To tak po bardzo pobieżnym porównaniu.

IMGP1193.jpg

IMGP1200.jpg

a w którymś z tych dwóch malowanek mam zamiar pomalowac ten model:

IMGP1202.jpg

Jutro w pracy będę miał trochę wolnego czasu to bardziej przyjżę sie modelowi i skonfrontuję go z "papierami".

Napisano

Bardzo lubię nietypowe tematy, tym bardziej, że z reguły oznacza to konieczność walki z trudnym zestawem wyjściowym.

Będę zaglądał. Napisz proszę, który wariant malowania jest planowany i jaki ewentualny zakres poprawek zestawu

Napisano

Ściągnęła mnie tu ciekawość (.../Frog) i chyba tu zostanę, same perełki; stary model, stare L+K z niezapomnianymi kolorowymi schematami na okładce, no i to, że kiedyś kilka Novo/Frog skleiłem, a do tej pory dotrwał MS 406. Powodzenia. Fajny temat, choć śmigiełka brak

Napisano

Z przyjemnością będę zaglądał, bo lubię stare modele i cieszę się jak ktoś po nie sięga. Zresztą aktualnie w ramach "odpoczynku" od Tamiyi rozdłubałem Blenheima i Wellingtona, obydwa Novo/FROG...

Jutro w pracy będę miał trochę wolnego czasu to bardziej przyjżę sie modelowi i skonfrontuję go z "papierami".
Biorąc pod uwagę wiek zarówno modelu jak i papierów nie przejmowałbym się w ogóle efektami takiej konfrontacji...
Napisano

W tym modelu jest tyle baboli wymiarowo-kształtowych że aż strach.

Rozpiętość za duża o ok. 3 mm, a długość: powinno być 107 mm a jest....125 mm, skala ewentualnych przeróbek i poprawek tak duża, że nieopłacalna.

W modelu coś tam na pewno poprawię ale, szału nie będzie.

Generalnie chcę się skupić na poprawnym sklejeniu i pomalowaniu. Ma to być bezstresowa zabawa.

• 3 weeks later...
Napisano

Znam tę stronkę i na pewno się przyda.

Ostatnio więcej czasu spędzam na lotnisku niż przy plastykach. Ale coś tam powoli będę skrobał.

IMGP1584.jpg

IMGP1586.jpg

klejenie i malowanie.

Ten czarny plastyk: koszmar. Miejsca klejone przetarłem farba, co by buło cokolwiek widać w trakcie szlifowania, a i lepiej widać ewentualne miejsca do szpachlowania./ np. w kabinie/

cdn....

• 1 month later...
Napisano

Jakiś lekki zastój widzę Są szanse, że prace zostaną niedługo wznowione? Nie odzywałem się do tej pory ale kibicuję Ci od początku warsztatu- ciekawi mnie, jak sobie z nim poradzisz bo sam się do tego samolociku przymierzam.

• 2 years later...
Napisano

Czas powrócić do tematu Glostera,

DSCN9372_zpsb0ab1239.jpg

i powoli go dokończyć. Żółty i brąz położone, cała pozostała drobnica pomalowana.

Napisano
Jaki stary temat, dobrze że powróciłeś do niego.

Oj stary!!!! Ale postanowiłem że: zanim rozpocznę jakikolwiek nowy temat/aż mnie świerzbi aby coś nowego rozpocząć, tyle fajnych kolorowych pudełek zalega w szafach/- najpierw dokończę wszystkie tematy jakie mam tutaj porozpoczynane.

Ot takie postanowienie, które konsekwentnie zrealizuję.

• 3 weeks later...
Napisano

Czas na małą aktualizację tematu: zieleń H-30 , położona.

IMG_0881_zpsc94b2e2f.jpg

IMG_0883_zpsa8a6a6ac.jpg

jeszcze na pionie z prawej strony będzie domalowana plamka,

IMG_0886_zpsebce2bbe.jpg

i gdzieniegdzie małe ppraweczki.

Wreszcie ku końcowi się zbliżam, tylko ten czas.Brak czasu.

Napisano

Temat Glostera można uznać za zamknięty: model ukończony.

Nie jest to może naj.. ale wreszcie się z nim uporałem.

IMG_1515_zps2f2b8b88.jpg

IMG_1511_zps9eb9da81.jpg

IMG_1502_zpsfde8212b.jpg

IMG_1498_zps5cdbbfff.jpg

IMG_1495_zpse9bd6965.jpg

Jakoś więcej serca dla tego modelu nie miałem.

Napisano

Krytycznym momentem w większości takich wiekowych zestawów jest oszklenie kabiny. Co by nie robić z resztą, to ten element potrafi zepsuć efekt końcowy.

Model byłby trochę lepszy, gdyby mniej się błyszczał. Nie żebym widział go w matowym wykończeniu, ale półmatowy byłby lepszy.

Napisano
Krytycznym momentem w większości takich wiekowych zestawów jest oszklenie kabiny. Co by nie robić z resztą, to ten element potrafi zepsuć efekt końcowy.

Model byłby trochę lepszy, gdyby mniej się błyszczał. Nie żebym widział go w matowym wykończeniu, ale półmatowy byłby lepszy.

W całości się zgadzam, i to oszklenie-a właściwie te krawędzie -poprawię ile się da,

a z tym lakierem to sam nie wiem co się stało. Przygotowałem sobie mieszankę tak aby była satyna, ale chyba za mało dałem matowego. Da się to zmienić.

Napisano

W odpowiedzi na sugestie, poprawiłem to i owo.

IMG_1794_zpsfff4d38c.jpg

IMG_1804_zps8fd4a515.jpg

IMG_1810_zps340799c4.jpg

IMG_1811_zpsf7616d0f.jpg

I to już koniec zabawy przy tym modelu.