awiatik Napisano 25 Kwietnia 2012 Share Napisano 25 Kwietnia 2012 I jak w temacie, nie mogłem sie powstrzymać i musiałem rozpocząć zabawę przy tym modelu. Mimo że ma rozgrzebane: I-15 bis, to musiałem sobie przy nim zrobić małą przerwę. Wypraski z form starego Froga, jakość nawet całkiem przyzwoita.W porównaniu z Frogami kupowanymi dawno temu w woreczkach , bez kalkomanii, ten naprawdę wypada dobrze. Tylko ten kolor wyprasek: czarny. jestem mile zaskoczony oszkleniem, a właściwie grubością. Jak na Froga to to jest bardzo cienkie. z dokumentacji to mam: monografię z Letectvi, krótką monografię z HPMa, no i coś tam w internecie się znajdzie. malowanie jakie zaproponowali w Chematicu nijak się ma do kalkomanii jaka jest załączona do modelu./... oczywiście wg. mnie.../ Oznaczenie prototypu, to P w kółku jest skopane. To tak po bardzo pobieżnym porównaniu. a w którymś z tych dwóch malowanek mam zamiar pomalowac ten model: Jutro w pracy będę miał trochę wolnego czasu to bardziej przyjżę sie modelowi i skonfrontuję go z "papierami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 25 Kwietnia 2012 Share Napisano 25 Kwietnia 2012 Bardzo lubię nietypowe tematy, tym bardziej, że z reguły oznacza to konieczność walki z trudnym zestawem wyjściowym. Będę zaglądał. Napisz proszę, który wariant malowania jest planowany i jaki ewentualny zakres poprawek zestawu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Ściągnęła mnie tu ciekawość (.../Frog) i chyba tu zostanę, same perełki; stary model, stare L+K z niezapomnianymi kolorowymi schematami na okładce, no i to, że kiedyś kilka Novo/Frog skleiłem, a do tej pory dotrwał MS 406. Powodzenia. Fajny temat, choć śmigiełka brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Z przyjemnością będę zaglądał, bo lubię stare modele i cieszę się jak ktoś po nie sięga. Zresztą aktualnie w ramach "odpoczynku" od Tamiyi rozdłubałem Blenheima i Wellingtona, obydwa Novo/FROG... Jutro w pracy będę miał trochę wolnego czasu to bardziej przyjżę sie modelowi i skonfrontuję go z "papierami". Biorąc pod uwagę wiek zarówno modelu jak i papierów nie przejmowałbym się w ogóle efektami takiej konfrontacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 26 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2012 W tym modelu jest tyle baboli wymiarowo-kształtowych że aż strach. Rozpiętość za duża o ok. 3 mm, a długość: powinno być 107 mm a jest....125 mm, skala ewentualnych przeróbek i poprawek tak duża, że nieopłacalna. W modelu coś tam na pewno poprawię ale, szału nie będzie. Generalnie chcę się skupić na poprawnym sklejeniu i pomalowaniu. Ma to być bezstresowa zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Natknąłem się przypadkiem, może się przyda. http://www.modellversium.de/galerie/9-flugzeuge-ww2/9402-gloster-e28-39-special-hobby.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 17 Maja 2012 Autor Share Napisano 17 Maja 2012 Natknąłem się przypadkiem, może się przyda. http://www.modellversium.de/galerie/9-flugzeuge-ww2/9402-gloster-e28-39-special-hobby.html Znam tę stronkę i na pewno się przyda. Ostatnio więcej czasu spędzam na lotnisku niż przy plastykach. Ale coś tam powoli będę skrobał. klejenie i malowanie. Ten czarny plastyk: koszmar. Miejsca klejone przetarłem farba, co by buło cokolwiek widać w trakcie szlifowania, a i lepiej widać ewentualne miejsca do szpachlowania./ np. w kabinie/ cdn.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Renegat_2008 Napisano 25 Czerwca 2012 Share Napisano 25 Czerwca 2012 Jakiś lekki zastój widzę Są szanse, że prace zostaną niedługo wznowione? Nie odzywałem się do tej pory ale kibicuję Ci od początku warsztatu- ciekawi mnie, jak sobie z nim poradzisz bo sam się do tego samolociku przymierzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 2 Października 2014 Autor Share Napisano 2 Października 2014 Czas powrócić do tematu Glostera, i powoli go dokończyć. Żółty i brąz położone, cała pozostała drobnica pomalowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 2 Października 2014 Share Napisano 2 Października 2014 Jaki stary temat, dobrze że powróciłeś do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 2 Października 2014 Autor Share Napisano 2 Października 2014 Jaki stary temat, dobrze że powróciłeś do niego. Oj stary!!!! Ale postanowiłem że: zanim rozpocznę jakikolwiek nowy temat/aż mnie świerzbi aby coś nowego rozpocząć, tyle fajnych kolorowych pudełek zalega w szafach/- najpierw dokończę wszystkie tematy jakie mam tutaj porozpoczynane. Ot takie postanowienie, które konsekwentnie zrealizuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 23 Października 2014 Autor Share Napisano 23 Października 2014 Czas na małą aktualizację tematu: zieleń H-30 , położona. jeszcze na pionie z prawej strony będzie domalowana plamka, i gdzieniegdzie małe ppraweczki. Wreszcie ku końcowi się zbliżam, tylko ten czas.Brak czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 25 Października 2014 Share Napisano 25 Października 2014 Całkiem ładnie, powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 29 Października 2014 Autor Share Napisano 29 Października 2014 Temat Glostera można uznać za zamknięty: model ukończony. Nie jest to może naj.. ale wreszcie się z nim uporałem. Jakoś więcej serca dla tego modelu nie miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 30 Października 2014 Share Napisano 30 Października 2014 Mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 30 Października 2014 Share Napisano 30 Października 2014 Krytycznym momentem w większości takich wiekowych zestawów jest oszklenie kabiny. Co by nie robić z resztą, to ten element potrafi zepsuć efekt końcowy. Model byłby trochę lepszy, gdyby mniej się błyszczał. Nie żebym widział go w matowym wykończeniu, ale półmatowy byłby lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 30 Października 2014 Autor Share Napisano 30 Października 2014 Krytycznym momentem w większości takich wiekowych zestawów jest oszklenie kabiny. Co by nie robić z resztą, to ten element potrafi zepsuć efekt końcowy. Model byłby trochę lepszy, gdyby mniej się błyszczał. Nie żebym widział go w matowym wykończeniu, ale półmatowy byłby lepszy. W całości się zgadzam, i to oszklenie-a właściwie te krawędzie -poprawię ile się da, a z tym lakierem to sam nie wiem co się stało. Przygotowałem sobie mieszankę tak aby była satyna, ale chyba za mało dałem matowego. Da się to zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 31 Października 2014 Share Napisano 31 Października 2014 Ładnie. Wylotu z silnika nie trzeba/nie dałoby się pocienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 3 Listopada 2014 Autor Share Napisano 3 Listopada 2014 W odpowiedzi na sugestie, poprawiłem to i owo. I to już koniec zabawy przy tym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi