Robert Ostrowski Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Witam I nie wytrzymałem ./Dzieki Marek D za impuls / Wiem ,że mam kilka rozpoczetych modeli kilka planowanych ale postanowiłem skleić MiGa poniekąd za sprawą Mikołajowych marudzeń w dziale pancernym, będzie to raczej"szybki"projekt .W zasadzie z pudła plus KM1 z Pavli ,wloty powietrza ,garb i st.pionowy QB ,kalki Ardpol.Złoty bedzie z Motipa do Daewoo Matiz /i tu mam pytanie jak spuścić farbę ze spreja ,że by malować aero?/a jaki mam dać na spód? Z góry dziekuje za pomoc Oryginał /mój będzie w lepszym stanie/ Dodatki I to co dzisiaj zmalowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Och, jakże dumny jestem ze skuteczności swej. Jam to - nie chwaląc się - sprawił. Tylko żeby ładny był ten szybki! Wiesz, że jest jeden złoty - wprawdzie w 48 - który wyznacza poziom jakości. Jak to mówią w wojskach lądowych - zasiadam w pierwszym rzędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Dajesz, dajesz Ja lakiery gunze ze spreja puszczam bezpośrednio przez rurkę do picia, do słoika. Później zostawiam na godzinę przykryty, ale z małym lufcikiem aby bąbelki uleciały.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2012 dzięki Young ,jak technicznie to robisz? Mikołaj możesz być z siebie dumny Wiem o którym "Złotym"piszesz ale nie moge go odszukać w sieci ...bym cos podpatrzył ,co prawda ten egzęplaż jest bardzo dobrze obfotografowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Będe obserwował. Złoty sto w Krakowskim mlp, a ja jestem z Kakowa, więc chętnie pomogę bo widziałem go na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Technicznie, tzn? Przytykam taką rurkę do wylotu spreja. Te zwykłe, sklepowe są trochę za wąskie, w McDonaldzie dają o szerszym promieniu (zależy też jaką potrzebujesz do spreja). I psikam prosto do słoika. Tylko czy to się sprawdzi w przypadku farb, to nie wiem. Możesz sprawdzić ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2012 I teraz jasne ,popróbuje bo sprejem malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 http://www.archeolask.pl/ http://www.archeolask.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=34&Itemid=35 Na Ich stronie jest pare fotek z tym "Goldem " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Robert ten motip będzie miał za duże ziarno na tę skalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tukidyndas Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Robercie, a czy podasz namiary na zastosowane dotychczas farby? Czy jakoś szczególnie polerowałeś metalizer na stożku i dyszy? Mają taki ładny neutralny połysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 4 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2012 Dzięki Babcia . Seweryn ,jak nie ten motip to jaka farba modelarska ? Bartek :kokpit malowałem farba własnej receptury ,zrobiłem 10ml z różnych farb Gunze C ale jakich i jakie proporcje nie wiem ,metalizer to MR Metal Stal ,kładziony na szarego motipa i polerowane srajtaśmą ,zieleń to Gunze C 136 Russian Green Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 4 Czerwca 2012 Share Napisano 4 Czerwca 2012 No nareszcie mig od Roberta A co od farby to może coś z alclada?? Może takie cóś: http://www.mojehobby.pl/products/1oz.Pale-Gold-Lacquer.html albo http://www.mojehobby.pl/products/1oz.Titanium-Gold-Lacquer.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 4 Czerwca 2012 Share Napisano 4 Czerwca 2012 Jest też MC217 Gold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 4 Czerwca 2012 Share Napisano 4 Czerwca 2012 Dzięki Babcia .Seweryn ,jak nie ten motip to jaka farba modelarska ? Bartek :kokpit malowałem farba własnej receptury ,zrobiłem 10ml z różnych farb Gunze C ale jakich i jakie proporcje nie wiem ,metalizer to MR Metal Stal ,kładziony na szarego motipa i polerowane srajtaśmą ,zieleń to Gunze C 136 Russian Green Ja proponuję coś z Gunze, albo Alclad, bardzo ładne złoto daje też TS z Tamiya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tukidyndas Napisano 4 Czerwca 2012 Share Napisano 4 Czerwca 2012 Dzięki i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Czerwca 2012 Share Napisano 4 Czerwca 2012 Też się przyłącze, ale raczej w roli biernego obserwatora, bo na z pancerki jestem. Abstrakcja, ale może coś z farb do figurek np. Warhammer się nada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 6 Czerwca 2012 Share Napisano 6 Czerwca 2012 Robercie nie miałem wątpliwości, że jak rozpoczniesz nowego MIGa to będzie to coś wyszukanego, ostatnio zakupiłem trochę Alcladów i muszę powiedzieć że są to produkty profesjonalne, powinieneś spróbować złoto właśnie z tej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 6 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2012 Tomek a powiedz mi prosze jak sie z nimi obchodzic ,czym rozcienczać ,jak malowac/cisnienie/ i czy przez dysze w H&S Ultra przejdzie bo Mr.metalic zapycha dysze za gruby pigment i maluje stara piwata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 6 Czerwca 2012 Share Napisano 6 Czerwca 2012 Robercie chodź pytanie postawiłeś Tomkowi to pozwolę sobie odpowiedzieć . Alcladów nie trzeba rozcieńczać porostu wlewasz do zbiorniczka i malujesz oczywiście przedtem trza dobrze wymieszać. A ciśnienie na którym powinno sie malować to 1-1,5 bar w odległości ok 4-6 cm tak ze 2 warstwy tą 2 warstwę możesz kłaść po 10 minutach, pełny czas schnięcia to 24h a i jeszcze dodam ze przedtem trza model pokryć panem surfejserem a a na to czarna błyszcząca ale pewnie to wiesz A czy ci zapcha dysze to nie wiem Alclad nie ma jakoś grubego pigmentu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 6 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2012 Dzieki Kacper,co prawda znam dobrze Gunziaki Mr.metal i wiem czego sie po nich spodziewac ale chyba popróbuje Alcladów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 6 Czerwca 2012 Share Napisano 6 Czerwca 2012 (edytowane) Nigdy Alclad nie zatkał mi mojego silwerlajna. W ogóle uwielbam malować tymi lakierami, (po paru próbach rzecz jasna) świetnie się nakładają, szybko schną i mają naprawdę wyśmienite barwy. Minusy: 1) zdarzająca się czasami (nie odkryłem jeszcze, od czego to zalezy) zła interakcja z taśmą tamiji, 2) powierzchnia musi być naprawdę doskonale przygotowana - nie tyle ze względu na włąściwości kryjące farby, co obnażanie kazdej nierówności (wiem, że to truizm, ale tak naprawdę dopiero po samodzielnym wykonaniu malowania rozumie się różnice pomiędzy kryciem "zwykłą" farbą a tymi metalizerami). ps. Alcladowy Black Gloss ma leciutką tendencję do zalepiania dyszy 0,2 - ale też raczej po wielokrotnym użyciu bez przemywania aero. Edytowane 6 Czerwca 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 6 Czerwca 2012 Share Napisano 6 Czerwca 2012 Tomek a powiedz mi prosze jak sie z nimi obchodzic ,czym rozcienczać ,jak malowac/cisnienie/ i czy przez dysze w H&S Ultra przejdzie bo Mr.metalic zapycha dysze za gruby pigment i maluje stara piwata. Alclad do jeden z niewielu środków których nie rozcięczasz, ja używa H&S z dyszą 0,2 i nie ma problemu, efekt rewelacyjny po moich obecnych warsztatach mam w kolejce MiGa 15 gdzie będę używał aluminium i duraluminium - robiłem próby zaraz jak dostałem przesylkę z Alcladami efekt rewelacyjny, poza tym jedyny producent który aplikuje kluki mieszające do pojemnika - niestety Robercie nie mam w swoim warsztacie złota ale widziałem je w ofercie i moim zdaniem nadaje do Twojego projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus Napisano 6 Czerwca 2012 Share Napisano 6 Czerwca 2012 K_Mazur: ...i jeszcze dodam ze przedtem trza model pokryć panem surfejserem a a na to czarna błyszcząca... To trochę nie tak jest. Są Alcaldy, które kładziesz bezpośrednio na Pana Powierzchniaka i takie, pod które oprócz Powierzchniaka stosuje się czarny połysk. Jeżeli chodzi o zapychanie się aerografu Alcladem, to nie ma takiej opcji, żeby zapchał dyszę (przynajmniej mi się to nie zdarzyło, używałem aerografów: piwata, Iwata, Tamiya, H&S, ruskim jednofunkcyjnym nie próbowałem ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 14 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2012 Dzięki Panowie ,alclady zakupie gold i aluminium . Na razie tylko tyle ,sklejony do kupy plus garb ze st.pionowym z QB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 14 Czerwca 2012 Share Napisano 14 Czerwca 2012 Robert ty papierośniku, żeby ci się zaraz te dwie firmy do d...y nie dobrał za te fotki (apropos praw autorskich ) jestem na tym samym etapie tego samego zestawu tylko z miecznikiem czekam na Twoje próby z malowaniem, sam jestem ciekaw jak ten gold wyjdzie tymi lakierami co proponujecie. Szkoła na przyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi