mae Napisano 10 Czerwca 2012 Share Napisano 10 Czerwca 2012 Z racji, że moja wrześniowa diorama jest na ukończeniu postanowiłem zrobić sobie coś dla relaksu. Stuart zawsze mi się podobał, a zestaw Academy z pewnością pozwoli cieszyć się radością sklejania. \ Postępy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 10 Czerwca 2012 Share Napisano 10 Czerwca 2012 Widzę,że wnętrze w zestawie. Ciekawy projekt się zapowiada. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Czerwca 2012 Share Napisano 10 Czerwca 2012 Jest kilka firma które produkują Stuarty. Fajnie zobaczyć co oferuje Academy. No i oczywiscie co z tego wyciśniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 13 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2012 Aktualizacja :] Upodabniam go troszkę do M3A1, a więc do usunięcia poszło sporo nitów i kilka spawów zostało dorobione. Gąski już złożone, troszkę było szpachlowania :/ Wnętrze z grubsza pomalowane. Nie ma obić, pigmentów też na ten moment nie użyłem. Dodatki: Lufy Browninga RB model, lufa w pokrowcu od Panzerart i mocowanie browningów od Eduarda. Zamówiłem blaszkę edka do Stuarta, zobaczymy czy sklep, w którym ją zamówiłem sprowadzi ją zanim znudzi mi się czekanie, w przeciwnym wypadku mocowanie karabinu mam, a resztę zrobię sam. I tobołki od Blackdoga: Całkiem fajne, tylko dlaczego kanistry nie mają rączek? :/ Mam też zestaw figurek Miniartu: Zdjęcie ze strony producenta. Tu można zobaczyć inbox. Nadadzą się do Tunezji 1942? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 14 Sierpnia 2012 Share Napisano 14 Sierpnia 2012 dlaczego kanistry nie mają rączek? :/ Pewnie dlatego, że byłoby to techniczne niemożliwe do odlania w taki sposób, by była przestrzeń pomiędzy nimi a kanistrem. Obserwuję i podpatruję, mam ten model od lat sklejony z zestawu Tamiya, który mam zamiar odrestaurować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 17 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2012 Zamontowałem lufę, wprowadziłem pewne zmiany w wieży i wstępnie pomalowałem jej wnętrze. Zmniejszyłem także zwisy gąsienic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 17 Sierpnia 2012 Share Napisano 17 Sierpnia 2012 He, ten pokrowiec jak trąba wygląda. Po co te strzałki z opisem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 17 Sierpnia 2012 Share Napisano 17 Sierpnia 2012 Ten pokrowiec osobiście bym sobie darował, a sam model bardzo fajny. Chyba go kupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 17 Sierpnia 2012 Share Napisano 17 Sierpnia 2012 Pokrowiec fatalny reszta idzie bardzo dobrze(biorąc całą masę błędów merytorycznych we wnętrzu)ale jak się człowiek tym nie martwi to model jest całkiem przyzwoity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 17 Sierpnia 2012 Share Napisano 17 Sierpnia 2012 E tam. Pokrowiec bardzo fachowo wyrzeźbiony. Może dodać modelowi oryginalności. I w ogóle ciekawie się ten warsztat ogląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Negev Napisano 18 Sierpnia 2012 Share Napisano 18 Sierpnia 2012 Strzałki z opisem to świetny pomysł, myślę że dodają porządku w relacji, która i tak jest wzorowa przeprowadzona. Model czysto sklejony, ciekawe dodatki. Jak będzie wyglądać podstawka, skoro lufa jest w pokrowcu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 18 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2012 Pokrowiec fatalny reszta idzie bardzo dobrze(biorąc całą masę błędów merytorycznych we wnętrzu)ale jak się człowiek tym nie martwi to model jest całkiem przyzwoity. A jakieś uwagi merytoryczne, czemu pokrowiec jest fatalny? W mojej ocenie produkt Panzerart jest naprawdę dobry, rzeźbie nie mam nic do zarzucenia, odlew bez żadnych bąbelków, nie pokrzywiony, nie wygląda jak skarpeta zarzucona na lufę... Co tu można więcej chcieć? Tzn. wiem co - niższej ceny :P Co do wnętrza to myślę, że jest całkiem poprawne. O ile dla M3 (Honey jest wydawany jaki osobny produkt Academy) byłoby faktycznie błędne, bo M3 nie miało kosza wieży i przez to wnętrze zupełnie inaczej wyglądało, to dla M3A1 jest poprawne, choć uproszczone. Na tyle co widać przez otwarte włazy to myślę, że wystarczy Gorzej jest z częścią zewnętrzną. Model z pudła nadaje się jako hybryda M3, a więc czołg produkowany w trakcie okresu przejściowego między M3, a M3A1. M3A1 były spawane, więc trzeba usunąć wiele nitów, a tył późniejszych wersji seryjnych był zaokrąglony, wyglądał inaczej niżeli ten w pudle, co nie oznacza, że nie było spawanych M3A1 z "tradycyjnym" tyłem. Problemy podwozia i wymiary czołgu pomijam, można o tym poczytać w sieci. Jak ktoś chce zbudować model prosto z pudła, to najłatwiej zrobić hybrydę w służbie Rosjan, tyle, że wówczas trzeba się upewnić, czy góra pokrywy nad silnikowej wygląda faktycznie na pokrywę diesla, bo przynajmniej jedna kalka pasuje chyba właśnie do wersji dieslowskiej. Pewnie łatwiej jest w przypadku M3 Honey - tam wystarczy zamknąć wszystkie włazy, aby nikt nie miał dostępu do wnętrza i powinno się osiągnąć całkiem poprawny model. Jak będzie wyglądać podstawka, skoro lufa jest w pokrowcu? Podstawka będzie przedstawiać czołg w postoju, obrzucony bambetlami z dodatkowymi bocznymi zbiornikami na paliwo. Pozoranci mają dość statyczne pozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 18 Sierpnia 2012 Share Napisano 18 Sierpnia 2012 Do wykonania pokrowca nie można się przyczepić, chodzi o to, że wygląda groteskowo. Myślę, że na lufach km-ów też powinny być pokrowce. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 18 Sierpnia 2012 Share Napisano 18 Sierpnia 2012 Groteskowo mało powiedziane ale cóż... prawdziwy też tak miał co do wad -zły ksztalt skrzyni biegow -wykonanie przegrody pomiędzy przedzialem bojowym a silnika -brak elementow naprowadzania dziala(w tej wersji odbywało się to ręcznie -nie poprawne uchwyty zasobników i kilka mniejszych ale jak napisałem chcąc wykonać ten model można to zrobić i z tymi elementami(chyba że ktoś się lubi bawić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 18 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2012 Groteskowo mało powiedziane ale cóż... prawdziwy też tak miał co do wad-zły ksztalt skrzyni biegow -wykonanie przegrody pomiędzy przedzialem bojowym a silnika -brak elementow naprowadzania dziala(w tej wersji odbywało się to ręcznie -nie poprawne uchwyty zasobników i kilka mniejszych ale jak napisałem chcąc wykonać ten model można to zrobić i z tymi elementami(chyba że ktoś się lubi bawić) Dobrze, że wymieniłeś te braki, przyda się ta lista na przyszłość Na szczęście większość z tych problemów i tak nie widać przez włazy, a dostarczone wnętrze spokojnie pozwala je otworzyć. Pokrowiec faktycznie wygląda oryginalnie, ale to moim zdaniem na plus. Kwestia gustu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 18 Sierpnia 2012 Share Napisano 18 Sierpnia 2012 Hefalumpowato wygląda...ja bym zostawił.Toć nie wszystek tank ,ot z lufą ''do boju'' jechał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 18 Października 2013 Autor Share Napisano 18 Października 2013 Czasu na modelarstwo mało, ale jakieś postępy są. Mała aktualizacja: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Października 2013 Share Napisano 18 Października 2013 Super że temat odżył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 18 Października 2013 Share Napisano 18 Października 2013 Zabawnie wygląda z pokrowcem na lufie, ale podoba mi się i pomysł i wykonanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 19 Października 2013 Share Napisano 19 Października 2013 Podoba mi się sam pojazd, wykonanie też. Z pokrowcem jest ciekawiej, inaczej, niesztampowo. Całość razem z pozorantami i tłem powinna być intersująca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 19 Października 2013 Share Napisano 19 Października 2013 Choć nie interesuje mnie broni aliancka , to ten model zaczyna się mi bardziej podobać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 11 Listopada 2013 Autor Share Napisano 11 Listopada 2013 Dzięki za komentarze. Aktualizacja: Zamiast użyć chlapacze z blaszki postanowiłem pocienić te zestawowe. Myślę, że efekt jest satysfakcjonujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 6 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2015 Mało czasu na modelarstwo, ale wątek wiecznie żywy Zamierzam dobić do finału hehe. Aktualizacja: Model już właściwie posklejany, włazy mam przygotowane też. Niedługo malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Stycznia 2015 Share Napisano 6 Stycznia 2015 Co to za bambetle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 6 Stycznia 2015 Share Napisano 6 Stycznia 2015 Nawierć wizjer na ścianie bocznej od strony kierowcy. http://www.toadmanstankpictures.com/m303.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi