Skocz do zawartości

NORD NC-701 Techmod 1/72

krystyna_z_gazowni

Rekomendowane odpowiedzi

Skorzystałem z dorobku czeskiego kolegi-modelarza. Link do jego warsztatu http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=34470&st=0&sk=t&sd=a&sid=5e99577cc0f14064245229e28a6129c5

Niestety jedyne detale wnętrza wersji aerofotogrametrycznej można zobaczyć w czeskim Aero-C3AFG. Założyłem, że nasza wersja jest taka sama. (zresztą nie znalazłem żadnego zdjęcia wnętrza polskiego Norda).

W którymś numerze SM był artykuł prezentacja modelu polskiego NC-701. Jak chcesz mogę podesłać Ci skany.

Też kibicuję i trzymam kciuki za powodzenie całego przedsięwzięcia. Póki co wygląda to więcej niż obiecująco.

W kwestii wnętrza - kiedyś był artykuł o tym samolocie w polskim lotnictwie opublikowany w Technice Lotniczej. Kilka fotek średniej jakości, w tym dwa z wnętrza. Nawet go miałem (artykuł), ale wątpię żebym znalazł. Ale może ktoś ma ten numer? Na okładce był właśnie Nord z szachownicami.

pozdrawiam

LimaOscar

Też kibicuję i trzymam kciuki za powodzenie całego przedsięwzięcia. Póki co wygląda to więcej niż obiecująco.

W kwestii wnętrza - kiedyś był artykuł o tym samolocie w polskim lotnictwie opublikowany w Technice Lotniczej. Kilka fotek średniej jakości, w tym dwa z wnętrza. Nawet go miałem (artykuł), ale wątpię żebym znalazł. Ale może ktoś ma ten numer? Na okładce był właśnie Nord z szachownicami.

pozdrawiam

LimaOscar

Biorę wszystko

Mirek, nie przypuszczalem, ze z tego zestawu mozna wydobyc cos takiego...

Pozdrawiam

Krzysztof

bez przesady

W którymś numerze SM był artykuł prezentacja modelu polskiego NC-701. Jak chcesz mogę podesłać Ci skany.

Każdy materiał się przyda! Ja znalazłem tylko materiały w czeskim piśmie Zlinek ale oczywiście zdjęcia dotyczyły Aero-C3AFG.

kiedyś był artykuł o tym samolocie w polskim lotnictwie opublikowany w Technice Lotniczej. Kilka fotek średniej jakości, w tym dwa z wnętrza. Nawet go miałem (artykuł), ale wątpię żebym znalazł. Ale może ktoś ma ten numer? Na okładce był właśnie Nord z szachownicami.

Nie pamiętam tego artykułu. Możę ktoś się zgłosi.Czy aby zdjęcia wnętrza były naszego NORD-a czy typowego Sibla?

PS. Szukam kogoś potrafiącego przetłumaczyć kilka zdań po francuski. Mam trop do gościa z Francji, który może mieć materiały o francuskich fotogrametrycznych NORD-ach 701.

Hej, Krystyna-z-gazowni. No nie ma co, kolega z Czech wyznaczył poziom, ale co tam, dorównamy

Myślę, że trzeba uważać z przejmowaniem czechosłowackiej wersji foto do naszej. Ostatecznie u nas były Martinety z Francji. Sam gromadzę trochę danych i oczywiście to co najbardziej potrzebne jest nie do znalezienia np. fotki wnętrza naszych maszyn.

Ale - ponieważ forum służy wymianie danych i wzajemnej pomocy (czego sam doświadczyłem) - spójrz proszę na dwie fotki maszyny francuskiej - może się przydadzą. Pochodzą ze strony avions-de-la-guerre-d-algerie.over-blog.com

Jeśli sam bym się decydował - to jeśli nie zdobędę bliższych danych - wykonam wnętrze w aranżacji francuskiej (wygląda na 1 centralny aparat)

Martinet1.JPG

Martinet2.JPG

Pozdrawiam - Mikołaj

No to wymieniaj tę podłogę. Martinet to wdzięczny temat. Może jak skończę Jaka to dołączę (chociaż planuję znaki cywilne)

Widzę, że Jarekk się dopisał. Z tą przestrzenią za regałem to się pokombinuje w drodze analogii (a i tak nie będzie tego widać )

To ja na razie wstrzymuję pracę - prześpię się z tym a potem wyrzucam 70% wnętrza i robimy od początku Muszę inaczej zrobić fotele, wykombinować butle i parę szczegółów jakie widać na burtach. Regał zostawię ale muszę go trochę zmodyfikować. Oczywiście wszystkie "moje" aparaty wyjeżdżają robimy dziurę na środku i wstawiamy nowe urządzenie. Taka rewitalizacja wnętrza

Znalazłem tylko fotkę egzemplarza czechosłowackiego - w zasadzie goła ściana. W opracowaniu Manfreda Griehla rysunki pokazują, że za/pod fotelem były jakieś pakunki nieodgadnionego przeznaczenia. Na upartego przyjąłbym analogię, no chyba że Jarekk coś znajdzie w swym archiwum X

Martinet%252520scianka.JPG

Działaj Krystyna!

• 2 weeks later...

Pierwsze podejście .

b78a7ac3acc9e730m.jpgf351af3817f16707m.jpg

Otwór chyba ciut za szeroki ale może to tylko złudzenie. Na zdjęciu jest wypełniony kamerą + butle z lewej. Ma ktoś pomysł jakiego są koloru? W aviach i siebelach "smarują" je na niebiesko.

• 3 weeks later...
  • 1 year later...
  • 3 years later...