Skocz do zawartości

F-16

okonek

Rekomendowane odpowiedzi

No i .... nalepki odklejać się nie będą

Może i nie będą, ale poprzednie malowanie było po prostu ŁADNE (zwłaszcza szare), więc było na czym dłużej lub krócej oko zawiesić. A to w niczym mnie nie zaskakuje.

Nie było, a jest. Masz jeszcze 47 egzemplarzy w poprzednim malowaniu. To natomiast, to wybryk natury.

Chyba się nie zrozumieliśmy. Miałem na myśli wyłącznie malowanie tygrysie z poprzedniego Tigermeet, które wydaniu nalepkowym wyglądało jednak ciekawiej:

F-16-HAWK-TIGER-MEET-2013-1.jpg

Teraz niestety powiało utartym schematem (klasyką, jak kto woli).

Belgowie i Francuzi są klasą samą w sobie. Zgadzam się, że powinniśmy równać do najlepszych, ale obecne malowanie wcale nas do tego nie przybliża. Według mnie jest to krok wstecz w stosunku do tego co już było. A jeśli nawet poprzednio było nieco jarmarcznie to przynajmniej coś się działo i był potem wysyp modeli. A moja pierwsza myśl po zobaczeniu nowego malowania była mniej więcej: "Aha, więc tak to ma wyglądać...". Nie mówię, że jest źle, ale gdyby tak zadać pracę domową studentom ASP mogłoby być dużo ciekawiej.

Chyba się nie zrozumieliśmy. Miałem na myśli wyłącznie malowanie tygrysie z poprzedniego Tigermeet, które wydaniu nalepkowym wyglądało jednak ciekawiej

Stare tygrysy ciągle latają w liczbie bodaj trzech sztuk. Do tego dochodzą wariacje typu tygrys z "regulaminowymi" CFT , lub "regulaminowy" F-16 z oklejonymi CFT, więc jest w czym wybierać

Nowy, sądząc po fotkach, się podobie (i będzie się podobał, dopóki się nie upaprze, jak reszta )

W zeszlym roku na festynie na lotnisku w Janowie rozmawialem z pilotem F-16 z Lasku ktory mowil mi o projekcie malowania F-16 na zlot w takiej koncepcji ze na stateczniku pionowym miala nyc duza glowa tygrysa a na skrzydlach i kadlubie miala byc imitacja odpadajacego poszycia pod ktorym mialy byc tygrysie paski... Widocznie pomysl ten byl zbyt ambitny...

• 7 months later...

Mam pytanie dotyczące wersji silników.

Czy do modeli (piszę o Tamce, ale pytanie w zasadzie dotyczy wszystkich modeli F-16) F-16C Block 32/42 można używać dyszy silników (np. Airesa) do Block 52?

Wiem że wersja 32/42 używała silnika Pratt & Whitney F-100-PW-220, natomiast Block 52 to silnik Pratt & Whitney F100-PW-229, ale nie jestem pewien czy one zewnętrznie/wizualnie czymś się różniły?

Materiałem z jakiego zostały wykonane lamele starsza wersja Tytan nowa Carbon.

Czyli Block 32/42 różnił się od Block 52 jedynie odcieniem tych turkey feathers?

Tak, wyżej masz na fotkach właśnie tytan a później są w zasadzie grafitowo - czarne czyli wykonane z włókna węglowego na fotkach naszych Polskich F'ów dobrze to widać.

• 3 weeks later...

Mam WIELKĄ prośbę do osób które posiadają jakieś fotki naszych F'ów gdzie widać dobrze jak się brudzą na górnych powierzchniach.

Na forum widziałem taką fotkę jednak przeszukałem ten temat i musiało to być umieszczone w jakimś warsztacie lub innym miejscu.

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...

Przygotowuje się do projektu F-16 więc przeglądam wszystko co w necie dostępne w materii F-16 w naszych barwach, wśród wielu fotek znalazłem zdjęcie F-16 nr. 4082 szykującego się bądź po odbytym tankowaniu w powietrzu i zdziwił mnie bardzo fakt że ten konkretny samolot posiada szachownice na obu skrzydłach.

2361952_zpsq4hujyvy.jpg

Nie znalazłem tych szachownic na samolotach o innych numerach, czy może ktoś z forumowiczów orientuje się czy jakiś inny egzemplarz F-16 w Polskich barwach ma także szachownice na skrzydłach czy to jakiś wyjątek a może jest jakiś inny powód posiadania przez ten samolot szachownic na skrzydłach.

Kolejne pytanie czy także pod skrzydłami są szachownice?

czy to jakiś wyjątek a może jest jakiś inny powód posiadania przez ten samolot szachownic na skrzydłach.

Kolejne pytanie czy także pod skrzydłami są szachownice?

te pytania to żart?

Tak, ponieważ należę do większości wszech wiedzących ludzi na świecie to pytam sobie ot tak dla żartu.

Od kilka lat ustawa obowiązuje mówiąca, że na górnych powierzchniach skrzydeł mają być malowane szachownice. Na wszystkich samolotach w siłach niebiańskich. Wcześniej (po IIwś) nie było ich tam w ogóle. Opcji, żeby szachownica była tylko na jednym ze skrzydeł nie było w ogóle.