Skocz do zawartości

F-14 1:72 Hasegawa VF-11

p_bladek

Rekomendowane odpowiedzi

Ja od dłuższego czasu na statku garuję więc nie mam jak go zacząć nawet. Zresztą najpierw osiemnastkę chcę pocisnąć. Póki co będę się przyglądał, może coś uda się potem "spapugować". Całkiem smerfny ten kokpit Airesa.

Kilkanaście dłubań póżniej. Kokpit pomalowany, wpasowany, samolot w jednej bryle, poszpachlowany i podocierany, o dziwo 1/72 jest lepiej spasowany niz 1/48. Problemem było jedynie łączenie kadłuba z reszta (poszło sporo szpachli) ale nie ma tragedii.

DSCF7004.jpg

DSCF7003.jpg

DSCF7002.jpg

DSCF7001.jpg

DSCF7000.jpg

DSCF6999.jpg

DSCF6996.jpg

DSCF6995.jpg

DSCF6994.jpg

DSCF6992.jpg

DSCF6991.jpg

DSCF6990.jpg

• 2 weeks later...

Mała aktualizacja

Prace nad dyszami.

DSCF7011.jpg

i pomalowany wraz z kalkami, zostały jeszcze światła do lotu w szyku na skrzydłach . Wypróbowałem nową metode podmalówek, widoczne są na dziobie i miedzy statecznikami.

DSCF7013.jpg

DSCF7012.jpg

Miałem dylemat z malowaniem dysz, ale w końcu udało mi się je zamaskować (cały dzionekmi maskowanie z malowaniem zajeło- małe toto)

Oj ma Banny ma i to co ja zrobiłem to z koniecznosci bo samolot w malowaniu na 60lecie był na jednym rejsie więc aż tak styrany nie był.

photo_63990-1.jpg

216.jpg

Na srodkowej fotce mamy dwa caty. Tomcat'a i blackcat'a :-)

Ooo, widze że sloty sa ruchome, jaka bedzie finalnie konfiguracja? Osobiscie, wolalbym te sliczna czerwien kontrastujaca z szarzyznami kamuflazu pozostawic "na wierzchu". Podkreslilaby spracowanie glownej powloki lakierniczej.

...wolalbym te sliczna czerwien kontrastujaca z szarzyznami kamuflazu pozostawic "na wierzchu". Podkreslilaby spracowanie glownej powloki lakierniczej.

Ale stałoby w sprzeczności z realizmem. W przypadku skrzydeł złożonych sloty się nie wysuwają.

Przemek, dobra decyzja Model też

Ale stałoby w sprzeczności z realizmem. W przypadku skrzydeł złożonych sloty się nie wysuwają.

Przemek, dobra decyzja Model też

Niejasno się wyraziłem. Pisząc o konfiguracji, myślałem o położeniu skrzydeł - złożone / rozłożone. Widząc najpierw zdjęcie ze złożonymi skrzydłami i wysuniętymi slotami (a potem schowanymi) nie wiedziałem jaką koncepcje obierze autor.

Co do realizmu sytuacyjnego to wypuszczona mechanizacja (z rozłożonymi skrzydłami oczywiście), otwarte hamulce aerodynamiczne, luk działka, osłona kabiny, skręcone przednie podwozie (?) to można było zaobserwować jedynie podczas jakichś prac obsługowych / testów / przeglądów...

p_bladek - czy Twoje modele będzie można zobaczyć gdzieś w Warszawie? Może na przeglądzie modelarstwa w PKiN-e?

Co do realizmu sytuacyjnego to wypuszczona mechanizacja (z rozłożonymi skrzydłami oczywiście), otwarte hamulce aerodynamiczne, luk działka, osłona kabiny, skręcone przednie podwozie (?) to można było zaobserwować jedynie podczas jakichś prac obsługowych / testów / przeglądów...

Niekoniecznie, bo akurat wymienione przez Ciebie elementy były otwarte/skręcone/wysunięte także podczas zwykłego parkowania samolotu. Najrzadziej mechanizacja skrzydeł, ale i takie zdjęcia mam gdzie samolot przez nikogo nie "niepokojony" ma skrzydła z minimalnym skosem i wypuszczonymi slotami i klapami. Oczywiście częściej zdarzało się to podczas bazowania na lądzie.

Niejasno się wyraziłem. Pisząc o konfiguracji, myślałem o położeniu skrzydeł - złożone / rozłożone. Widząc najpierw zdjęcie ze złożonymi skrzydłami i wysuniętymi slotami (a potem schowanymi) nie wiedziałem jaką koncepcje obierze autor.

p_bladek - czy Twoje modele będzie można zobaczyć gdzieś w Warszawie? Może na przeglądzie modelarstwa w PKiN-e?

Pozwolicie że sie wtrace Model będzie ze złożonymi skrzydłami "ala indyk" koła skrecone, sloty i klapy wciągniete,

działko otwarte, idzie do mnie tractor deck i obsługa w 72 (dzięki Artur). Co do modeli, mozna luknąć na kawie u mnie w domu, z Grójca do okolic Ożarowa nie jest daleko Zapraszam także do Lublina bo tam sie wybieram na 99%, pewnie tez na konkursie w Warszawie bo doszły mnie słuchy że ma być i na 70% Kołczygłowach. Reszty imprez na razie nie planuje z powodu spraw rodzinnych

hmm ale mi się bardziej kojarzy z indykiem przy słożonych skrzydłach no cóż moja nadinterpretacja niekoniecznie związana z mysleniem Jankesów.