jpl Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 Idzie Ci świetnie. Mógłbyś dokładnie opisać, czym Ty to wszystko obrabiasz i szlifujesz? Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaszub Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 No właśnie tak dokładnie odtwarzasz te wypukłości i zaokrąglenia mimo tak małej skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 3 Września 2012 Autor Share Napisano 3 Września 2012 Cześć! jpl i kaszub - fajnie, że się podoba . Szlifowanie i polerowanie odbywa się przy użyciu znanych i rozpowszechnionych narzędzi, jak poniżej: Czyli pilniki zwykłe, pilniki na gąbce (zachwycają mnie swą skutecznością i ceną), papiery ścierne, szmatki polerskie - tu zwykła vileda, pasta Tamiyi oraz drewienko - ładnie poleruje np otworki po wcześniejszych wierceniach. A zatem - tanie i łatwo dostępne rzeczy. Oprócz tego bardzo ważne jest staranne sklejenie, aby minimalizować ryzyko wystąpienia szczelin. Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 Dzięki za prezentacj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaszub Napisano 4 Września 2012 Share Napisano 4 Września 2012 Ja również dziękuje, a tak poza tym niezły patent z tym patyczkiem nigdy nie próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 15 Października 2012 Autor Share Napisano 15 Października 2012 Powitać, mało się dzieje, ale lekki akcent, że general aviation żyje, wypada zamieścić Zajęte weekendy uniemożlwiają znaczące postępy w malowaniu Jaka (co nie znaczy, że nic się nie dzieje), toteż trochę dłubaniny przy motolotni zapodałem. Kluczowe zagadnienie czyli słupek - rdzeń z drutu odpowiednio wygiętego Sprawdzanie do planów Obudowany płytkami zalany wewnątrz SG, wstępna obróbka i szlif I przyklejony do płytki 0,25 mm jako ostatniej ścianki. Po wyschnięciu się obrobi i będzie ładny słupek o kwadratowym przekroju Czyli w sumie skromnie - pozdrawiam, Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert p Napisano 16 Października 2012 Share Napisano 16 Października 2012 Czyli w sumie skromnie Ale jakie znaczące. Świetnie wymyśliłeś ten słupek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 8 Listopada 2012 Autor Share Napisano 8 Listopada 2012 O maluchu staram się nie zapominać. Ma małe kółeczka, a na nich owiewki. Poniżej przedstawiam mój sposób na owiewki do wykorzystania dla chętnych Etap pierwszy - centralna płytka 1,5 mm wycięta w przybliżony kształt z wywierconym miejscem na koło Część centralna naklejona na płytkę 0,5 mm Po wyschnięciu i odcięciu nadmiaru przyklejona do drugiej strony Zespół po wyschnięciu obrabiany, polerowany i wycinamy otworki na zastrzały i śrubki Zajmuje dwie wieczorne sesje (głównie z uwagi na schnięcie kleju), ale jest to dość łatwe i możliwe do zastosowania w dowolnym modelu mającym owiewki, jeśli fabryczne nam z jakiegoś powodu nie odpowiadają. Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 9 Listopada 2012 Share Napisano 9 Listopada 2012 Świetny przepis na Owiewkę Mikołaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m.gala Napisano 9 Listopada 2012 Share Napisano 9 Listopada 2012 Potęga! Jak-a obejrzałem cały wątek, trafiłem na niego dopiero niedawno i ze dwie i pół godziny przy kompie przesiedziałem czytając wszystko po kolei. A tu, jakoś tak niedoczytałem tytułu i myślałem że to w 1:35 robisz. Jak zobaczyłem że to 1:72 to koparę do tej pory z podłogi zbieram. Normalnie mistrzostwo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 10 Listopada 2012 Autor Share Napisano 10 Listopada 2012 Dzięki za uwagi i odwiedziny malucha. m.gala - jestem pod wrażeniem, że chciało Ci się spędzić tyle czasu u Jaka, dzięki . Swoją drogą może i skala 1:35 byłaby dedykowana do takiego tematu jak motolotnia, no ale jakoś ciągle działam w 72 - obserwując warsztaty powoli jesteśmy już trochę retro, ale co tam... Konieczność zapewnienia dobrego mocowania masztu wymusza zastosowanie wzmocnień, które spowodują niezgodność z oryginałem, ale będę zakryte burtami, fotelikami załogi i silnikiem, stąd nie ma większych oporów, żeby je zrobić. Na początek "wsuwka" do masztu, który ma przekrój kwadratowy. Na płytce głównej przyklejamy boki, stosując maszt jako ogranicznik - dzięki temu uzyskamy idealne wymiary, a maszt w przyszłości będzie miał co najwyżej minimalne luzy przy klejeniu. Po przykleniu ostatniej ścianki i wypolerowaniu mamy gniazdo o ładnym kwadratowym przekroju 1mm x 1mm Sprawdzamy czy pasuje do masztu - pasuje Zaczynam działać z podwoziem - zastrzał z drutu ze spinacza biurowego - to pomarańczowe w środku to izolacja tegoż spinacza, która idealnie wypełniła otworki po pierwsze wzmacniając połączenie, a po drugie tworząc imitację obejm Mając gotowy maszt (jako element główny - potem dostanie jeszcze detali), bambosza, gniazdo i owiewki dokonałem przymiarki na sucho i brzdąc ma takie oto kształty: Mam nadzieję, że maluch jakoś tam się przebije wśród bojowych starszych kolegów Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 10 Listopada 2012 Share Napisano 10 Listopada 2012 piekny ten kapec masz talent ciut nie jak A.Z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 10 Listopada 2012 Share Napisano 10 Listopada 2012 Mikołaju, jesteś mistrzem nad mistrzami. Robisz coś niesamowitego. Z wielką przyjemnością ogląda się taki warsztat, który jest również kopalnią wiedzy. Życzę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 20 Listopada 2012 Autor Share Napisano 20 Listopada 2012 Dzięki kolegom za pozytywne opinie, naprawdę cieszą Maluchowi nie zamierzam odpuszczać w detalach, toteż powinien mieć porządną tablicę przyrządów. Dla tych, którzy nie umieją fototrawić (zaliczam się do tej grupy) przedstawiam poniższą próbę pierwszego etapu, tzw. tablica surowa Z płytki wycinam kształt tablicy i ołówkiem zaznaczam miejsca "zegarów". To coś obok to wstępna bryła zbiornika paliwa Wiertełkami wycinamy otwory. Nie chciałem aby tablica była taka całkiem płaska. Zegary mają obramówkę. W tym celu w otwory wkleiłem patyczki z wyciągniętych ramek. Należy pamiętać aby wklejać szerszą stroną od frontu tablicy, wówczas ładnie przylega, a jednocześnie kierunek "wsuwu" uniemożliwia wypłynięcie kleju na zewnątrz Po operacji wygląda to obleśnie jak niżej Ale potem patyczki obcinamy, ścieramy do wysokości lekko wystającej nad tablicę, nawiercamy i wychodzi jak niżej A przymierzona na sucho do kadłuba wygląda tak Tarcze wykonam najprawdopodobniej z kalkomanii z magazynu, celofanu, no i będzie malowanie i dalsze detalowanie itp. (m.in. zamierzam wykonać kluczyki w stacyjce ) Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 20 Listopada 2012 Share Napisano 20 Listopada 2012 magic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 20 Listopada 2012 Share Napisano 20 Listopada 2012 Tablica jest wklejona trochę nierówno, ale ja chciałbym tak nierówno wklejać takie tablice w takie modele. Rzuciłem raz jeszcze okiem, jest też opcja, że to złudzenie. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 21 Listopada 2012 Autor Share Napisano 21 Listopada 2012 Hej jpl, dzięki za czujność, ale obaw nie ma. Zaznaczyłem, że tabliczka umieszczona na sucho tylko dla pokazania jak to wygląda wstawione do kadłuba. Jako tymczasowe spoiwo posłużyła maleńka kulka blu-tacka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 21 Listopada 2012 Share Napisano 21 Listopada 2012 A, to tak. No to OK. Wspaniałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 1 Grudnia 2012 Share Napisano 1 Grudnia 2012 Widziałem dziś na żywo tę tablicę. Obramówki zegarów też dostrzegłem. Ledwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradoo Napisano 1 Grudnia 2012 Share Napisano 1 Grudnia 2012 Widzieliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azazello Napisano 7 Grudnia 2012 Share Napisano 7 Grudnia 2012 niesamowite! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 9 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2013 Witam w niszowej strefie koneserów "małego" lotnictwa Umęczony walką foto postanowiłem się zrelaksować jakimś detalikiem. Motololnia kołuje na kółkach, a te zaczniemy od opon. Magazyn na nic się zdał, bo koła główne od samolotów są za duże, a ogonowe za małe, innych nie posiadałem. W skali kółeczka mają średnicę 5 mm. Należało je zrobić samemu - odpowiedniego kształtu o-ringów nie posiadałem. Z płytki wyciąłem przybliżony kształt koła nawiercony w środku. Po lewej klocek wstępny, w środku na narzędziu toczącym, po prawej po wstępnej obróbce Kiedy już trzy kółka były wstępnie gotowe, poszły razem do toczenia, aby mieć tę samą średnicę Na końcu obróbka różnymi narzędziami - i obwarzanki gotowe Niebawem felgi i inne takie... Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 11 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2013 Jako się rzekło będzie o felgach. Jest to rzecz o wkładzie modeli militarnych w budowę modeli cywilnych. Mając gotowe oponki szukałem materiału na felgi odpowiedniej średnicy. Okazało się, że świetnie nada się korpus pocisku pozostały zdaje się po 29-tym - na szerszy pierścień oraz mniejszy pocisk drugowojenny - na "felgę wewnętrzną" Mając ustalone wymiary i surowce dokonałem nawiertów - w pocisku dużego, w tym mniejszym tylko na ośki Przed pójściem dalej sprawdziłem czy pasuje na styk - najpierw pierścień do felgi "wewnętrznej"... ... a potem ta ostatnia do ośki - wszystko pasuje Rzeczy owe zostały pocięte na plasterki odpowiedniej grubości i wypolerowane. Ogólnie elementy kół przedstawiają się jak niżej - fototrawionki z nieocenionego sprezentowanego mi zestawu przez Wojtka Fajgę - dzięki Okazało się, że wszystko ładnie pasuje i kółko na sucho wygląda tak: Jest to sposób w miarę prosty technicznie i daje szansę na zrobienie bardzo wielu kół jakich akurat potrzebujemy, a dodatkowo rozwiązuje problem malowania, bo felgi i opony pomaluję osobno. Ale zanim to nastąpi elementy poszły sobie czekać do kapsla po wodzie mineralnej, tworzącego dla nich osobny lokal w ogólnym pudełku motolotniowym Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 11 Stycznia 2013 Share Napisano 11 Stycznia 2013 Ehhhh Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert p Napisano 11 Stycznia 2013 Share Napisano 11 Stycznia 2013 dokonałem nawiertów Ano właśnie. Zdradzisz tajemnicę jakim sposobem (celowo nie piszę cudem - bo to u Ciebie standard) nawierty wychodzą Ci osiowo w pręciku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi