Skocz do zawartości

Kv- II 1:48 i ChTz S65 1:35 [ Hobby Bossy, Trumpeter ]

Is-7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ostatnimi czasy jakoś wzięło mnie na ruski więc kolejne dwa modele są z pod znaku sierpa i młota.

1. KV-II z Hobby Bossa jest modelem łatwym w montażu, ale jest kilka mankamentów, które trzeba poprawić. Czołg skleiłem w 5 dni ( tylko dlatego, że nie miałem w ostatnim czasie ochoty na sklejanie ) i dzisiaj został pomalowany. Pierwszy raz robiłem na poważnie CM więc może nie wszystkim przypaść do gustu, ale chyba nie jest tak źle, żeby zmywać farbę. Zrobiłem również do Klimenta podstawkę. Poniżej Fotki.

img3762tg.jpg

By marekwojtek at 2012-08-23

img3734d.jpg

img3740d.jpg

img3736fb.jpg

img3737q.jpg

img3739u.jpg

img3742d.jpg

img3738co.jpg

img3740jv.jpg

Podstawka.

img3749c.jpg

img3752i.jpg

img3749c.jpg

img3756ar.jpg

2. Traktor ChTz to prosty model i łatwo składalny. Niestety o blaszkach dołączonych do zestawu już nie można tego powiedzieć. Są grube i ciężko je wygiąć bez zaginarki, której nie posiadam. Właśnie na etapie el. fototrawionych się zatrzymałem i myślę co tu dalej począć. Do traktorka prawdopodobnie podepnę ,,dwieście trójkę" B-4. Poniżej fotki.

img3744q.jpg

img3745v.jpg

img3746n.jpg

img3747l.jpg

img3748yl.jpg

A w traktorku pozostawiasz osłonę chłodnicy z błędem ortograficznym, "jak ją Chińczyk stworzył", czy wymieniasz? A może sam popracujesz...

To nie będzie takie proste

lepiej już kupić gotowca z LZ (też tak zrobiłem)- bez błędów i front jest lepszy poprzez blachę osłony

Tak dumam czy ten B-4 nie jest za ciężki dla tego ciągniczka ..... bardziej by pasował Woroszyłowiec chyba albo zapowiedziany Komintern.

Wszytko pasuje.

A są znane zdjęcia Stalińców nawet z ciższymi przecież niż haubice B-4 mortirami 280 mm.

Witam.

Dzięki koledzy za mobilizujące komentarze.

Krzyśku trawa będzie jeszcze malowana więc kolor się trochę zmieni.

Co do działa to mam dwie fotki potwierdzające jakoby Stalin mógł uciągnąć B-4 i ,,dwieście osiemdziesiątkę"

b405i.jpg

By marekwojtek at 2012-08-28

56502.jpg

By marekwojtek at 2012-08-28

KV dostał dzisiaj obicia i lekkie zacieki rdzy. Jutro postaram się zacząć brudzenie i zrobić foty.

• 4 weeks later...

Witam.

Bardzo daaaawno nie było mnie na forum. A więc powracam.

Przez ostatni czas wiele nie podziałałem z modele ponieważ szkoła się zaczęła, a i też jakoś ochota na modelarstwo zmalała.

A więc tak. Usyfiłem KV-a, pomalowałem podstawkę do niego i złożyłem już całkowicie traktorka. Zdjęć tego ChTz-a nie daje bo, nie jest to nic ciekawego. Foty wrzucę jak go pomaluję.

Poniżej KV i podstawka do niego.

KV:

img3963mz.jpg

img3964u.jpg

img3965f.jpg

img3953wu.jpg

img3967c.jpg

img3956k.jpg

img3954et.jpg

img3970s.jpg

img3951g.jpg

img3955mw.jpg

Podstawka:

img3973f.jpg

img3975r.jpg

img3974r.jpg

I jak ? ?

Dzięki za komentarze.

Piotrku zrobię jak mówisz, ale na prawdę będzie tego niewiele.

Konradzie to jest zaschnięte błoto i pył. Chciałem uzyskać taki efekt, bo podstawka ma oddawać klimat letni. Wiem, że preferujesz mokre błoto ( szczerze to ja też, ale chciałem wypróbować kilka technik ) i takie będzie na pewno na ChTz-cie.

Ogólnie czołg miał wyglądać na mocno styranego i do tego efektu dążę.

• 1 month later...

Witam.

Dzięki za komentarze. W przyszłym tygodniu postaram się go pomalować.

Konradzie u mnie też były takie twarde blachy. Może to niezbyt wykwintny sposób, ale pozaginałem wszystko małymi szczypcami, a później wyrównałem małym młotkiem. Tylko mi się tu nie śmiać.

Tenggeri trawa na podstawce to w 90% naturalne składniki tj. mech, polne trawy itp. Dodałem tylko dwie kupki kwiatów od Polaka i trochę sztucznej trawy. Później malowanie całości i gotowe.

Te szmatki zdejmij jak możesz.

Bedzie lepiej.

Ktoś może powiedzieć co jest nie tak z tym napisem? Sam będe go klecił to wolę wiedzieć.