Skocz do zawartości

DH2 Airco 1:32 Roden

GEM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie po długiej przerwie.

Postanowiłem popróbować nowych wyzwań. Skierowałem swoje zainteresowanie na popularne szmato płaty.

Zawsze mnie pobudzał widok naciągów, drewna, malowania śmigieł. Postanowiłem iść na głęboką wodę. Wybór padł na model - DH 2 z firmy Roden. Model budowany z pudła, z wykorzystaniem blaszek Eduarda do tego zestawu. Wykonanie naciągów podpatrywałem w relacjach na forach. W malowaniu drewna raczkowałem, jak wyszło tak wyszło, na tą chwilę lepiej nie potrafię. A i pomyślałem, że jak iść w nieznane, to jeszcze wyplotłem z drutu fotel pilota.

Popatrzcie i oceńcie jak te moje pierwsze kroki wyglądają.

img4771.jpg

img4782tl.jpg

img4783w.jpg

img4794r.jpg

img4795y.jpg

img4806cq.jpg

Kilka ujęć na podstawce, i parę zbliżeń

img4850o.jpg

img4905s.jpg

img4917pr.jpg

img4890l.jpg

img4844gi.jpg

img4874un.jpg

img4845t.jpg

img4861g.jpg

I fotelik przed wklejeniem

img4614s.jpg

Wszelkie uwagi i podpowiedzi bardziej doświadczonych w tym temacie kolegów, bardzo mile widziane.

Skonsumowałem jako podano!

Nie widze rażących błądów w technice szmatopłatowej, tej konstrukcji nie znam, więc może ktoś bardziej oblatany się wypowie.

śruby, płótno, detale konstrukcji wyglądają bardzo smacznie!

Delikatne zużycie również.

No masz kolego talent!

pozdrawiam,

K

Grzesiu na tego typu lotnictwie się nie znam, ale w Twoim wykonaniu model rzuca się pozytywnie w oko. A te naciągi istna plątanina która wyszła Tobie zacnie A ten fotel miazga, możesz jakoś to przybliżyć jaką technikalią go robiłeś??

GEMijalny model

Coś w tym jest! Podoba się, zwłaszcza pajęczyna strun i niezliczona ilość rzymskich śrub, spłowiałe malowanie płótna, fotel i taki drobiazg, jak przeźroczysta rurka przy zbiorniku paliwa Jedynie silnik odbija się swoją monotonią. Warstwice na śmigle powinny "zakręcać" w kierunku natarcia, tak przynajmniej były zbudowane śmigła dwu łopatowe, które do tej pory robiłem, ale to sobie zobaczę i najwyżej przeproszę w następnym wpisie. Jak na pierwszy skok w bok to faktycznie GEMijalnie.

Mimo obciętego śmigła widać kierunek "warstwic"

http://www.fiddlersgreen.net/aircraft/Airco-DH2/IMAGES/LeRhone-rotary-engine.jpg

• 3 weeks later...

Hmmm, martwi mnie Grzesiu Twoje przejście na ciemna strone mocy (czytaj szmatopłaty) Model wykonany z iście jubilerska precyzją, drewno wyszło Ci elegancko. Fotel mnie powalił, skąd dorwałeś taka "wiklinową" plecionkę.

Podoba się