GEM Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 Witam ponownie po długiej przerwie. Postanowiłem popróbować nowych wyzwań. Skierowałem swoje zainteresowanie na popularne szmato płaty. Zawsze mnie pobudzał widok naciągów, drewna, malowania śmigieł. Postanowiłem iść na głęboką wodę. Wybór padł na model - DH 2 z firmy Roden. Model budowany z pudła, z wykorzystaniem blaszek Eduarda do tego zestawu. Wykonanie naciągów podpatrywałem w relacjach na forach. W malowaniu drewna raczkowałem, jak wyszło tak wyszło, na tą chwilę lepiej nie potrafię. A i pomyślałem, że jak iść w nieznane, to jeszcze wyplotłem z drutu fotel pilota. Popatrzcie i oceńcie jak te moje pierwsze kroki wyglądają. Kilka ujęć na podstawce, i parę zbliżeń I fotelik przed wklejeniem Wszelkie uwagi i podpowiedzi bardziej doświadczonych w tym temacie kolegów, bardzo mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian70n Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 Bardzo ładny samolocik ,a zwłaszcza ten wiklinowy fotel. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 Mój ulubiony samolot z okresu 1914-18, brawa za temat i wykonanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 Piękny samolot w doskonałym wykonaniu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krosto Napisano 4 Września 2012 Share Napisano 4 Września 2012 Skonsumowałem jako podano! Nie widze rażących błądów w technice szmatopłatowej, tej konstrukcji nie znam, więc może ktoś bardziej oblatany się wypowie. śruby, płótno, detale konstrukcji wyglądają bardzo smacznie! Delikatne zużycie również. No masz kolego talent! pozdrawiam, K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 4 Września 2012 Share Napisano 4 Września 2012 Wspaniale wykonany model. Mój w 1:48 czeka w pudle ale ilość linek mnie przeraża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 4 Września 2012 Autor Share Napisano 4 Września 2012 Dziękuję za dobre przyjęcie modelu. Darku Ciebie przeraża te parę linek? przy Twoich zdolnościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 4 Września 2012 Share Napisano 4 Września 2012 Grzesiu na tego typu lotnictwie się nie znam, ale w Twoim wykonaniu model rzuca się pozytywnie w oko. A te naciągi istna plątanina która wyszła Tobie zacnie A ten fotel miazga, możesz jakoś to przybliżyć jaką technikalią go robiłeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 4 Września 2012 Share Napisano 4 Września 2012 Darku Ciebie przeraża te parę linek? Linki to coś czego jeszcze nie opanowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 4 Września 2012 Share Napisano 4 Września 2012 GEMijalny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 4 Września 2012 Share Napisano 4 Września 2012 Bardzo mi się podoba! Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 4 Września 2012 Share Napisano 4 Września 2012 Postanowiłem iść na głęboką wodę. Powiem tak: z płytkiej kolega nie wyszedł . Jak ktoś się sprawdził w jetach, to i z naciągami da radę. Gratuluję świetnego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIUSEPPE Napisano 4 Września 2012 Share Napisano 4 Września 2012 Śliczny model, naciągi to jakaś masakra . Gratulacje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 4 Września 2012 Share Napisano 4 Września 2012 GEMijalny model Bardzo podoba mi się to stwierdzenie Grzesiu - SUPER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 4 Września 2012 Share Napisano 4 Września 2012 GEMijalny model Coś w tym jest! Podoba się, zwłaszcza pajęczyna strun i niezliczona ilość rzymskich śrub, spłowiałe malowanie płótna, fotel i taki drobiazg, jak przeźroczysta rurka przy zbiorniku paliwa Jedynie silnik odbija się swoją monotonią. Warstwice na śmigle powinny "zakręcać" w kierunku natarcia, tak przynajmniej były zbudowane śmigła dwu łopatowe, które do tej pory robiłem, ale to sobie zobaczę i najwyżej przeproszę w następnym wpisie. Jak na pierwszy skok w bok to faktycznie GEMijalnie. Mimo obciętego śmigła widać kierunek "warstwic" http://www.fiddlersgreen.net/aircraft/Airco-DH2/IMAGES/LeRhone-rotary-engine.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 22 Września 2012 Share Napisano 22 Września 2012 Hmmm, martwi mnie Grzesiu Twoje przejście na ciemna strone mocy (czytaj szmatopłaty) Model wykonany z iście jubilerska precyzją, drewno wyszło Ci elegancko. Fotel mnie powalił, skąd dorwałeś taka "wiklinową" plecionkę. Podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi