kojot92 Napisano 29 Października 2012 Share Napisano 29 Października 2012 Moralezz, z jakiego zastawu Airesa pochodzi ten fotel z pierwszej strony?? Fajnie Ci idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 29 Października 2012 Autor Share Napisano 29 Października 2012 Moralezz, z jakiego zastawu Airesa pochodzi ten fotel z pierwszej strony?? Fajnie Ci idzie Dzięki kolego. Ten fotel to jest dokładnie taki zestaw: AIRES/QUICKBOOST K-36DM E/S for Mig-29, Su-27 numer katalogowy: A4263. Malutka aktualizacja - suczka pryśnięta podkładem: Zostało zrobić mały preshading i czas najwyższy zabierać się za malowanie kamo. Nie będę ukrywał, że słabo mi to jeszcze wychodzi, a do tego po raz pierwszy będę malował farbami olejnymi. Rączki będą drżały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 29 Października 2012 Share Napisano 29 Października 2012 Jakich farb będziesz używał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 30 Października 2012 Autor Share Napisano 30 Października 2012 Będę malował głównie Humbrolami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 30 Października 2012 Share Napisano 30 Października 2012 Czyli będziesz mieszał. Jak mogę coś doradzić to jasny niebieski z Model Master wydaje się trafiony chodzi o serie autentyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 30 Października 2012 Autor Share Napisano 30 Października 2012 Dokładnie - będę mieszał. A możesz mi podać numer tej farby z MM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 30 Października 2012 Share Napisano 30 Października 2012 Tutaj wykorzystałem dwa z dedykowanych niebieskich model masterów, o których wspomina Boros. Są to MM2132 i MM3231. Szary tylko źle dobrałem. Dzisiaj wykorzystałbym MM1740. http://adamgudynowski.heliohost.org/hobby.php?content=flanker-72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 30 Października 2012 Share Napisano 30 Października 2012 Szary ja dawałem standardowo FS36375 z dodatkiem białej tak na "oko" Zakup owe kolory bo z Humbrolami za wiele nie wymodzisz, a tak masz gotową farbę. Ja też modziłem z Humbrolami swego czasu, ale niestety nie osiągniesz takiego koloru, chodzi mi o nasycenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 30 Października 2012 Share Napisano 30 Października 2012 MM Flanker Pale Blue 2130 MM Flanker Medium Blue 2131 MM Flanker Blue/gray 2132 Co do ich autentyczności to moim skromnym zdaniem w 100% wiernie oryginału nie oddają. Z tymi Flankerami jest ciężka sprawa i myślę że do każdego samolotu trzeba podejść indywidualnie dobierając farby na podstawie zdjęć choć na pewno łatwiej będzie zaczynać z bazą którą daje MM niż kombinując z humbrolami. Myślę że sami Rosjanie ni mieli jakiegoś jednego wzorca u nich kontrola jakości szału nie robiła więc i same farby o niby tych samych (nazwach, numerach) miały inne odcienie. Podejrzewam że widziałeś tą stronę: http://www.naritafamily.com/Scalemodel/airplanes/Su27/photo_gallery.htm ale jak nie to też podsyłam linka. Tak sobie przejrzałem te zdjęcia co są w twoim wątku tam takiego typowo szarego nie widać. Z MM które Ci podałem to ten pierwszy i ostatni będą mniej więcej pasować kolor medium za mało niebieski. Ja chyba właśnie przez to zamieszanie z kolorami nie zrobiłem jeszcze Flankera. Przeglądałem wiele wątków i każdy dobierał inaczej farby. Czekam może w końcu jakiś producent się pofatyguję i zrobi prawdziwe autentyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 30 Października 2012 Autor Share Napisano 30 Października 2012 Dobra Panowie - przekonaliście mnie. Zamówiłem farby z Model Mastera. Będą w przyszłym tygodniu, więc malowanie wstrzymane, chociaż preshading zrobiony: W oczekiwaniu na farby trzeba zająć się czymś innym, żeby nie było za dużych przestojów, więc padnie najpewniej na golenie podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz BIS Napisano 30 Października 2012 Share Napisano 30 Października 2012 Czekam może w końcu jakiś producent się pofatyguję i zrobi prawdziwe autentyki. Nie ma i nie będzie "autentyków" do Su-27. Zgadzam się z uwagami, że do każdego malowania modelu Su-27 trzeba podchodzić indywidualnie. Fabryczne farby stosowane do malowania tych samolotów były bardzo nie trwałe w trzymaniu kolorów. Przede wszystkim wpływ miały warunki atmosferyczne i "garażowanie pod gołym niebem". Proponuję dokładnie przyjrzeć się wybranemu schematowi malowania. Trochę śmiesznie wygląda model z farbkami MM, a kalkomanie naniesione na model zawierają elementy dołożone po pięciu lub dziesięciu latach eksploatacji, kiedy kolory straciły swój pierwotny odcień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 30 Października 2012 Share Napisano 30 Października 2012 Jeśli mogę coś doradzić to w tym miejscu do czarnego preshingu dołożył bym jeszcze białe plamki (tylko nie przesadź z wielkościami) na środku jakiś większych elementów poszycia po pokryciu tego odpowiednio cienką warstwą koloru podstawowego uzyskasz fajne kontrasty. A drugi kierunek w którym możesz podążyć do na preshing kładziesz kolor czekasz aż naprawdę dobrze przeschnie i nakładasz malutkie plamki w różnych kolorach powiedzmy trzech z tym że kolory muszą być zbliżone do "bazy" to taka lotnicza wersja ''biedronki'' stosowanej przez pancerniaków. Później bierzesz papierowy ręcznik i wcierasz te plami tylko nie przesadź z ilością i wielkością plamek muszą być malutkie. Nie sprawdzałem jeszcze tego drugiego sposobu więc ryzykujesz na własną odpowiedzialność o ile się zdecydujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 31 Października 2012 Share Napisano 31 Października 2012 Jeśli chodzi o autentyki to się zgodzę, że nie są idealne. Ale Flanker Medium Blue 2131 jest powiem najlepiej oddającym kolor późniejszych barw jako podstawowy. Jeśli chodzi o ciemniejsze plamy, to jest to loteria jak koledzy podkreślili. Ja w swoim przypadku dawałem podstawową i dolewałem ciemniejszą niebieską. Jestem ciekawy jak wyjdą Tobie osłony silników, tam jest poligon doświadczalny w dosłownym znaczeniu. Ja tam kombinowałem z różnymi specyfikami, ale jest ciężko osiągnąć rezultat orginału. A powiedz mi będziesz ścierał powierzchnię lakieru imitując przetarcia poszycia?? Muszę się zmobilizować do swojego warsztatu. Czekam na update Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 31 Października 2012 Share Napisano 31 Października 2012 Muszę się zmobilizować do swojego warsztatu. Czekam na update No właśnie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 31 Października 2012 Share Napisano 31 Października 2012 Ja tam kombinowałem z różnymi specyfikami, ale jest ciężko osiągnąć rezultat orginału. ale jest tom wykonalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 31 Października 2012 Autor Share Napisano 31 Października 2012 Jeżeli chodzi o zabawę z preshadingiem to na razie zostanę przy standardowym. Otarcia i wszelkiego rodzaju ślady eksploatacyjne na pewno będę chciał zrobić - ale co z tego wyjdzie to nie mam pojęcia. Na razie przeglądam warsztaty mistrzów tego forum, żeby coś tam później u siebie skopiować... Wykonanie dyszy z takim efektem jak u Marka to dla mnie jeszcze czarna magia - ćwiczę sobie na boku z Burnt Metalem, Stainless Steel i Magnesium od Model Mastera, ale za nic nie mogę uzyskać podobnych rezultatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 31 Października 2012 Share Napisano 31 Października 2012 Fajne efekty dają weateringi tamiya seria D, nieduży koszt rzędu 25zl za trzy odcienie. Polecam bo świetne efekty daje. http://www.ww-model.pl/index.php?p5611,tamiya-87088-weathering-master-d-set http://www.tamiya.com/english/products/87080weathering/index.htm Polecam filmik do obejrzenia na youtube, co prawda na podstawie wydechu motoru ale przedstawia możliwości. Kiedys tez widzialem warsztat przy su-27 wlasnie i dalo extra wynik chyba mistrz yufei mao rzeźbił tego suchoja wiec latwo znaleźć.. http://www.aircraftresourcecenter.com/Gal12/11601-11700/gal11601-Su-27-Mao/00.shtm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz BIS Napisano 1 Listopada 2012 Share Napisano 1 Listopada 2012 http://www.aircraftresourcecenter.com/Gal12/11601-11700/gal11601-Su-27-Mao/00.shtm No, no, fajna robota. A może ktoś z Kolegów dotarł do płytki DVD: http://farm1.static.flickr.com/197/446676802_fbaee2b8f7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 1 Listopada 2012 Share Napisano 1 Listopada 2012 Co do płyty nic nie poradzę szukałem jej wczoraj cały wieczór. Jeśli szukasz zdjęć Su-27 to polecam rosyjskie fora wpisujesz cyrylicą i gotowe naprawdę ogrom zdjęć. Sposób zdradził mi kolega smialus Ps.Do Piotr P możesz podesłać mi link do tego malowania rur w motocyklu o którym wspomniałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz BIS Napisano 1 Listopada 2012 Share Napisano 1 Listopada 2012 Co do płyty nic nie poradzę szukałem jej wczoraj cały wieczór. Jeśli szukasz zdjęć Su-27 to polecam rosyjskie fora wpisujesz cyrylicą i gotowe naprawdę ogrom zdjęć. Sposób zdradził mi kolega smialus Może Kolega Smialus mi też coś zdradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 1 Listopada 2012 Share Napisano 1 Listopada 2012 Co do płyty nic nie poradzę szukałem jej wczoraj cały wieczór. Jeśli szukasz zdjęć Su-27 to polecam rosyjskie fora wpisujesz cyrylicą i gotowe naprawdę ogrom zdjęć. Sposób zdradził mi kolega smialus Ps.Do Piotr P możesz podesłać mi link do tego malowania rur w motocyklu o którym wspomniałeś? Bodajze jak sie w google wpisuje " tamiya weathering master d set " to wyskakuje link do youtube....niestety glownie uzywam komórki to przegladania neta i nie chce mi sie link skopiować. Co do cyrylicy to wlasnie wtedy mozna naprawdę dużo więcej znaleźć. Ja staram sie w wikipedii polskiej znaleźć nazwę np. Su-27 i przeważnie w nawiasie jest rosyjska nazwa w cyrylicy. Zaś na plycie jest adres rosyjskiej strony ...moze wiec cyrylica coś pokaże. Wieczorem tez spróbuję poszukac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 1 Listopada 2012 Share Napisano 1 Listopada 2012 Dzięki Piotrek już widziałem filmik na pewno warto zobaczyć. Zobaczę jak się pracuje z tymi pastelami przy brudzeniu naszego Jastrzębia. Co do Su-27 dosłownie przed chwilką znalazłem co prawda malowanie zdecydowanie nie pochodzi z Chojny ale w moim osobistym odczuciu jest rewelacyjne:-) http://www.primeportal.net/hangar/mario_krijan/su-27_blue_30/index.php?Page=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 5 Listopada 2012 Autor Share Napisano 5 Listopada 2012 W oczekiwaniu na farby zabrałem się za golenie podwozia. Na pierwszy ogień - front gear. Od siebie dodałem przewody, siłownik z igły oraz nadałem głębię reflektorom - zestawowe były zupełnie płaskie. Po malowaniu: Oczywiście wszystko zacząłem sklejać razem - i tu małe rozczarowanie. Baaardzo ciężko to wszystko złożyć, żeby miało ręce i nogi. Przede wszystkim kołpak - okazało się że jest dużo za mały, a właściwie za płytki. Musiałem się z nim sporo namęczyć co by on jakoś się dopasował do reszty i żeby go za bardzo nie uszkodzić po malowaniu i szpachlowaniu. Również mocowanie koła pozostawiało wiele do życzenia, aczkolwiek jakoś z tego wybrnąłem. Pretensje mogę mieć tylko do siebie - że nie sprawdziłem dokładniej na sucho. Całość wyszła średnio: Pozostaje jeszcze dorobić klosze świateł i delikatnie "przypudrować" suchym pędzlem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 Warte zakupu są kółka edka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 No widzę postęp prac idzie. Wiem co to za męczarnia podwozie. Elegancko wyszło. Czeka mnie to samo. A nie lepiej dać normalnie washa olejnego. Tej płyty poszukam jak odzyskam komputer z naprawy. Może Kolega Smialus mi też coś zdradzi? A co kolega potrzebuje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi